Hoofdredacteuren GPD-kranten: ‘Wij kunnen zonder ANP’

Als het aan de hoofdredacteuren van de bij de Geassocieerde Persdiensten (GPD) aangesloten kranten ligt, kunnen zij in de toekomst zonder het ANP. De hoofdredacties hebben gezamenlijk vastgesteld verder te kunnen zonder het persbureau, als gebruik gemaakt wordt van kopij van GPD/Novum/Infostrada/Betten Beursmedia. Een proef, waarbij alle GPD-kranten in oktober kopij van deze bureaus ontvingen, verliep in de ogen van de hoofdredacteuren bevredigend. De directies van de GPD-kranten moeten nog een standpunt innemen over het ANP-contract.

Hoofdredacteur Henk Dam van de GPD bevestigt het gezamenlijke standpunt van de hoofdredacteuren. Het akkoord van redactiezijde is een van de voorwaarden om verder te gaan met Novum. De directies moeten eveneens groen licht geven. Dat gebeurt volgens Dam in december. Hij noemt de proef met een tijdelijk ‘opgetuigd’ Novum ‘geslaagd’.
Wegener zou naar verluidt nog willen bezien of het ANP bereid is de prijs voor de kopij te laten dalen. Pikant detail daarbij is dat ANP-hoofdredacteur Rob de Spa onlangs aankondigde per 1 januari te zullen overstappen naar Wegener (hij wordt er Groepsdirecteur Redactionele Ontwikkeling en Beheer Wegener Dagbladen). Wegener zou eind november een definitief standpunt innemen. De directies moeten volgens Henk Dam voor 1 december een besluit nemen over het verlengen van het ANP-contract.

GPD-hoofdredacteur Dam zegt dat het ANP de achterliggende tijd wel de prijs wilde laten dalen, maar niet voldoende in de ogen van de GPD-titels.

De Stentor is een van de GPD-titels die in oktober met Novum-kopij werkte. Adjunct-hoofdredacteur Jaap Lodewijks: ‘Wij hebben geconcludeerd dat we in staat zijn een krant te maken zonder ANP-kopij’. De Stentor werkte in de proefperiode zelfs een week met alleen materiaal van GPD/Novum. Hoewel er volgens Lodewijks op onderdelen wel wat bijgesteld zou kunnen worden, noemt ook hij de proef ‘geslaagd’, vooral ook omdat sportdienst Infostrada bij de proef is betrokken. Wel stelt hij vast dat het ANP iets sneller werkt en bijvoorbeeld meer feitenkaders levert, maar dat verschil zou het verschil in prijs tussen de persbureaus niet compenseren.

Chef centrale redactie Conny van Gremberghe van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) laat weten dat zijn krant de voorkeur heeft voor het werken met beide persdiensten. ‘Ik ben journalist en ik wil kunnen kiezen. GPD/Novum en ANP leveren beiden goed materiaal. Daar willen wij mee doorgaan. Of dat betaalbaar is? Daar ga ik niet over!’

De Novum-redactie werd voor de GPD-proef tijdelijk uitgebreid om een vergelijkbaar aanbod als het ANP mogelijk te maken. Hoewel de proef er nu eigenlijk opzit, blijft de uitgebreide Novum-redactie nog in ieder geval in november doordraaien.

De proef met Novum was het gevolg van ontevredenheid bij de directies van de GPD-kranten over de prijsstelling van het ANP. GPD-kranten vonden dat ze te veel geld neertelden voor de dienst. Novum bleek veel goedkoper, maar inhoudelijk (toen) niet concurrerend met het ANP. Door de Novum-redactie uit te breiden kon onderzocht worden of een concurrerend aanbod kon worden geleverd.

De GPD-kranten die nu het ANP dreigen los te laten, zijn overigens zelf mede-aandeelhouder van het ANP. Het persbureau is in 1934 opgericht door de dagbladen, verenigd in de NDP. De dagbladen hebben nu een minderheidsaandeel. De meerderheid (zestig procent) van de aandelen van het ANP zijn in handen van participatiemaatschappij NPM Capital.

ANP-directeur Paul Tesselaar was niet bereikbaar voor een reactie. ANP-hoofdredacteur Rob de Spa, toekomstig directeur bij Wegener, laat weten dat het ANP zich op dit moment op de lopende onderhandelingen met de GPD concentreert ‘en wij zien die onderhandelingen met vertrouwen tegemoet’.

Theo Dersjant –

Theo Dersjant (1957) is mediajournalist en docent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. In 2000 verscheen van zijn hand het boek 'Uit onbetrouwbare bron - de mooiste missers in de media'. In 2014 verscheen zijn boek 'Oud bestuur - een jaar ongenode gast bij een waterschap'.

Alle artikelen van Theo Dersjant op De Nieuwe Reporter.