Een nieuw Jeugdjournaal?

Maandagavond om half elf natuurlijk gekeken naar de nieuwste variant van het NOS-Journaal: een bulletin speciaal gemaakt voor jongeren. Althans zo is het aangekondigd. Het Journaal wil met de nieuwe editie ‘een platform zijn voor eigenzinnigheid en vernieuwing. Het bulletin zal zich in decor, presentatie, graphics, muziek, tempo, montages en onderwerpkeuze onderscheiden van andere uitzendingen van het Journaal.’

Goed gezien natuurlijk; de mediatoekomst ligt bij specialistische varianten van sterke merken. En het NOS Journaal is een ijzersterk merk; daar is vijftig jaar over gedaan om op te bouwen. Dat kan je dan gaan uitbouwen. Niet meer 1 Journaal, maar verschillende edities, toegesneden op doelgroepen, een specifiek medium of speciale momenten van de dag. Dus naast het slagschip van Acht Uur, ook radionieuwsblokken, Headlines op het net, Jeugdjournaal voor kinderen en nu dus een laat blokje voor rond de twintig. Zo te zien een succes, met de eerste dag gelijk 460.000 kijkers. Niet slecht, maar het is afwachten of men dit kan vasthouden.

Prachtig allemaal, maar ik weet niet of de invulling nu zo gelukkig gekozen is. Blijkbaar gaat men er bij het Journaal van uit dat jongeren van rond de twintig vooral geïnteresseerd zijn in snel en dynamisch. Vandaar maar 5 minuten flash-nieuws. Het ziet er schitterend uit (fraaie vormgeving, leuke presentatie, aardige onderwerpen), maar die kortheid lijkt me toch een miskenning van wat jongeren bij het Journaal zoeken. Het Journaal staat nog steeds voor degelijkheid, uitvoerigheid en betrouwbaarheid. Zoiets zou je ook voor jongeren moeten vasthouden. Die vinden al meer dan genoeg dynamiek en flash-tv elders; die zitten dan echt niet te wachten op nog eens een kortblokje nieuws, hoe aardig ook gebracht.

Mij lijkt dat het Journaal beter gekeken zou kunnen hebben naar haar equivalent in de dagbladenmarkt NRC Handelsblad. Die hebben ook een editie speciaal voor jongeren uitgebracht NRC Next. Maar die zijn hun uitgangspunten trouw gebleven, dus die krant zoekt juist ook de diepte en de uitvoerigheid, net zoals de gewone dagkrant dat al anderhalve eeuw doet, maar nu speciaal voor de meer dan gemiddeld geïnteresseerde jongere. Het succes is blijvend, naar het zich nu laat aanzien; de oplage van 75.000 is nog steeds groeiend.

De NRC blijft zo de publieksgroep serieus nemen die ze willen bereiken en waarop hun journalistieke uitgangspunten zijn gebaseerd. Ze zijn niet in de val van het vooroordeel over jongeren getrapt: die willen toch niks meer lezen, dus brengen we alleen nog maar kort en krachtig zonder enige pretentie. Waarop wederom een gratis tabloid met niksigheid zou zijn verschenen.

Het vereist wel enige durf, maar het betaalt zich terug. Zou het Journaal dat ook niet kunnen? Een speciaal voor jongeren gemaakt bulletin dat juist de diepte en de uitvoerigheid opzoekt. Dat lijkt me pas echt onderscheidend in een overvolle tv-markt. En het past uitstekend bij het profiel van de publieke omroep.

Huub Wijfjes

Huub Wijfjes (1956) is mediahistoricus en verbonden aan de masteropleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is auteur van meerdere boeken en artikelen over (media)geschiedenis en journalistiek, waaronder: Journalistieke Cultuur in Nederland (samen met J. Bardoel, F. van Vree en C. Vos; Amsterdam University Press 2002) en Journalistiek in Nederland 1850-2000. Beroep, organisatie en cultuur (Boom Uitgevers 2004). In september 2009 heeft hij een multimediaal mediahistorisch project afgerond over de omroepvereniging VARA. Sinds maart 2011 is hij lid van de Commissie van Deskundigen van de Raad van Toezicht NOS.

Alle artikelen van Huub Wijfjes op De Nieuwe Reporter.

 • Christian

  Ik wacht nog steeds op een video podcast versie van het journaal, tot die tijd mis ik het NOS Journaal toch bijna altijd, want wanneer staat de TV van een internetbewuste jongere tegenwoordig nog aan? Nee, de Journaal 24 webstream is geen oplossing, de bitjes kunnen niet altijd stromen.

  Om het journaal te kijken moet ik nu stoppen waarmee ik op dat moment bezig ben en de televisie aanzetten op een door de zender voor mij besloten moment. Iets wat natuurlijk zelden het juiste moment is. Toch vind ik dat de beelden iets meer dimensie geven dan een droog nieuwsbericht van nu.nl of bbc.co.uk en is een beetje jip-en-janneke-toelichting handig.

  Weet iemand of dit een simpel rechtenprobleem is, dat bijvoorbeeld ANP-beelden niet mogen worden verspreid over Internet in een handig en draagbaar formaat? Programma’s als Boer Zoekt Vrouw en Man Bijt Hond zijn volledige eigenproducties en hebben derhalve wel de mogelijkheid om een downloadbare versie aan te bieden.

 • Ik sluit mij hier helemaal bij aan! Jongeren hebben blijkbaar een groot vertrouwen in de media en o.a. het Journaal mag dan ook laten zien dat ze dat de jongeren serieus nemen. Niet alleen een leuke vorm, maar vooral de inhoud staat centraal. Jongeren hebben ook een mening over ontwikkelingssamenwerking en willen daar ook meer over weten. Betrokkenheid, inzicht en inhoud dus.

 • Pingback: WaarvanAkte » NOS Journaal goes Editie NL()

 • Ik dnek dat televisie en krant in dit geval niet met elkaar te vergelijken zijn: de krant wordt vaak bewust opgepakt, terwijl de televisie bij jongeren vaak op de achtergrond aanstaat en een televisieprogramma maar een schakel is van het zapgedrag van de jongeren. Op het uitleggende aspect kan het NOS Journaal m.i. inderdaad een pluspunt bieden, maar ik denk niet dat jongeren zitten te wachten op lange items.

 • Extra info: het heet NOS-Journaal op 3, en nakijken op Uitzending Gemist kan hier.

 • Daniël Smit

  Nederland 3 wil vooral jongeren trekken. Er even vanuit gaande dat men jongeren met een kort-van-begrip-lontje bedoelt, dan moet je dat met nieuwsflashes tussen de programma’s door doen. Jongeren gaan er echt niet om half 11 voor zitten om “hun” journaal te bekijken.

  Ik vind het op zich wel goed dat men op Net 3 wat in experimentele zin loopt te klooien, maar nieuwe decors en presentatoren voor wat nieuws-flashes-op-rij vind ik verspilling van belastingcenten.

  Dat het Sportjournaal naar Net 3 verhuist is, vind ik niet meer dan logisch: kort en bondig nieuws dat op
  Net 2 (diepgang) nooit heeft thuisgehoord. Dat biedt ook meer ruimte aan Nova, dat op zijn beurt weer in de knel zat met de late night talkshow op Net 1 (Pauw en Witteman).

  Er zal bij de PO vast al over gefilosofeerd zijn: een nieuws, sport en entertainment rubriek op Net 3, tussen half 11 en 11. Maar om dat nou NSE te noemen…?!
  Recht tegenover Nova? Oeps…daar komt herrie van!
  Recht tegenover Hart van Nederland en Editie NL van de commerciëlen? Nee, daar kunnen de omroepbestuurders absoluut mee zitten…!

  Daniël Smit

 • Marko

  @Christian: vodcast (nog) niet, maar een hele serie NOS Journaals zijn een week lang gewoon terug te kijken op de beeld-en-geluid-pagina van Nosjournaal.nl:
  http://www.nos.nl/nosjournaal/beeld_en_geluid/index.html
  Met het kalendertje aan de rechterkant kun je terug in de tijd.

 • Ab

  Het NOS-journaal is sinds de komst van de hoofdredacteur Hans Laroes verworden tot een (half)dood paard. Jammer!!! Het nieuwe ‘NOS-journaal op 3’ zal ook wel weer onder zijn verantwoordelijkheid vallen … Jammer!!! Door het Nederlandse “slagschip van Acht Uur” voel ik mij alles behalve goed geïnformeerd (steeds minder sinds dhr. Laroes). Via internet haal ik internationaal dagnieuws binnen, vervolgens kijk ik naar het VRT-nieuw, gevolgd door het RTL nieuws. Tussendoor neem ik een kijkje bij de BBC. Dit komt o.a. door dat het NOS-journaal items uitzend die echt 0,0 nieuwswaarde hebben, zoals o.a. ‘bidden voor de kabinetsformatie’ v.d. leden van de CU – jeetjee wat een nieuwswaarde om reeds als tweede item te worden uitgezonden! Wat een armoe! En Sacha de Boer die ons kijkers vertelt dat ‘Jezus in Bethlehem geboren is’ zonder erbij te vertellen dat dit een veronderstelling is van christenen …. over objectiviteit gesproken. Belachelijk! En schandalig voor een zogenaamd onpartijdig nieuwsorgaan. Ik draag de publieke omroep beslist een warm hart toe maar het NOS-journaal is afgezakt naar minder dan matig, o.a. met dank aan vlut-items door o.a. Pauline Broekema en mevr. M. van Praag. Er worden veel te veel items zonder echte nieuwswaarde voorgeschoteld met veelal een zeer subjectieve invalshoek. Het NOS-journaal geeft zich dagelijks vooral een brevet van journalistieke onkunde.

 • walter

  En nu blijkt Philip Freriks de populairste nieuwslezer onder jongeren.

  En dat jongerenjournaal is echt om te huilen. De kracht van NRC-nect schuilt ‘m in het feit dat zij niet pretenderen een echte jongerenkrant te zijn. Dat straalt die krant ook niet echt uit. Bij de AKO op A’dam Centraal zie ik er voornamelijk twintigers en dertigers mee weglopen trouwens.
  Jongeren willen gewoon als volwassenen worden gezien. Dit jongerenjournaal is binnen de korste keren weer van de buis. Beter kunnen ze een actualiteitenrubriek maken dat zeer meer toespitst op de jongere kijker.