Waar is Veronica gebleven?

Ik heb het deze week nog eens geturfd: bij SBS vullen ze inmiddels drie zenders (SBS-6, Net-5, Veronica) met vrijwel uitsluitend aangekochte, buitenlandse programma’s. Alleen op SBS-6 is nog iets origineels van Nederlandse makelij te vinden, vooral Hart van Nederland en Shownieuws, maar voor de rest is het armoe troef. Vooral Veronica is een drama. Heeft die omroep nog wel eigen programma’s? Ze hebben vooral Magazine, nog steeds het grootste programmablad van Nederland (oplage 930.000), maar inmiddels geheel in de SBS-stal getrokken. En dan hebben ze het matig beluisterde Radio Veronica (eigendom van Sky Radio) plus KinkFM. En televisie bij Veronica is vooral Amerikaanse trash.

Wat is er toch met de eens machtige omroep gebeurd?

We kunnen het nalezen op de Veronica-story, een aardige historische site die de vereniging Veronica april vorig jaar in de lucht bracht. Maar we kunnen ook veel lezen in de zojuist gepubliceerde memoires van de februari 2006 overleden oud-Veronica-voorzitter Joop van der Reijden. Wie belangstelling heeft voor de intriges, de ruzies, de ijdeltuiterij en de geldbelustheid in omroepland kan in dat boek volledig aan zijn trekken komen. Zo lezen we ook dat alle huidige ellende van Veronica begon met het verlaten van de Holland Media Groep (RTL en Veronica) in maart 2000. Uiteindelijk kostte dat besluit Van der Reijden zijn kop, want de bedoeling was vrijheid terug te krijgen, maar de consequentie was het verlies van een eigen radiostation en televisiezender. In een uiterste poging om toch nog iets te bereiken heeft het daarop volgende Veronica-bestuur na een uiterst kostbaar en dramatisch mislukt zelfstandig televisieavontuur vanuit de oude AVRO-studio de kroonjuwelen (het programmablad en een zeer renderend lithobedrijf) zo’n beetje verkwanseld aan SBS. En die geeft daar nu een televisiezender voor terug die weliswaar de naam Veronica draagt, maar weinig meer van doen heeft met waar Veronica eens voor stond: rebels, Nederlands, gedurfd, grensverleggend.

Waar is het echte Veronica dus gebleven? De vereniging is op papier een enorme club, maar heeft die behalve een beroemd logo nog omroepactiviteiten? Een eigen radioschool ja, maar voor de rest maakt SBS toch echt de dienst uit. De vereniging wordt ook nog eens geleid door Joris Hillebrand, een D66-politicus in spé. Dat laatste zegt al genoeg over de potentie van deze ongetwijfeld vriendelijke heer.

Nee, de echte Veronicasfeer zit meer in deze vele clubs die het oude Veronica-verleden levend proberen te houden, maar die dat vaak veel te zwelgend in oude roem doen. Het meest uitvoerige historische archief is bijvoorbeeld in handen van de Stichting Norderney, waarachter oud-technicus Adje Bouman zich verschuilt. Die heeft inmiddels ook een eigen radiostation Laser waar de diskjockeys – geheel in stijl met de Veronica-traditie – nog draaien wat ze zelf leuk vinden.

En dan zijn er vele, vele sites en clubs waar de romantische liefhebbers van de voormalige zeezenders zich verenigen. Kijk bv eens naar de livestream van Radio Veronica 192, ook een initiatief van Adje Bouman en zijn vrienden. Opinies en informatieuitwisseling is o.a. te vinden op Mediapages.

Maar het kan allemaal niet verbloemen dat de echte rtv-talenten al jaren niet meer bij Veronica willen zijn. Of het nu Bart de Graaff was (die uit frustratie het succesvolle BNN begon), of Erik de Zwart (die vanuit dezelfde drive Radio-538 begon) of de vele andere talenten die Veronica heeft voortgebracht (ik noem nog Adam Curry en Robert Jensen), allemaal zijn ze vertrokken om niet meer terug te keren. Wie nu dagelijks naar Veronica zou kijken (dat houdt geen zinnig mens vol!) ziet de verloedering van het scherm dampen. Amerikaanse trash-series en -films en een hoogst enkele keer iets ranzigs Nederlands (pokeren of domme blondjes; bij voorkeur alletwee tegelijk). Het is triest, maar blijkbaar onvermijdelijk in de barre wereld van de commerciële omroep.

Daarom ligt het antwoord op de vraag ‘waar is Veronica gebleven?’ voor de hand: in ieder geval niet bij Veronica zelf.

In een eerdere versie van dit artikel werd ten onrechte gemeld dat SBS de scepter zou zwaaien bij Radio Veronica en KinkFM.

Huub Wijfjes

Huub Wijfjes (1956) is mediahistoricus en verbonden aan de masteropleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is auteur van meerdere boeken en artikelen over (media)geschiedenis en journalistiek, waaronder: Journalistieke Cultuur in Nederland (samen met J. Bardoel, F. van Vree en C. Vos; Amsterdam University Press 2002) en Journalistiek in Nederland 1850-2000. Beroep, organisatie en cultuur (Boom Uitgevers 2004). In september 2009 heeft hij een multimediaal mediahistorisch project afgerond over de omroepvereniging VARA. Sinds maart 2011 is hij lid van de Commissie van Deskundigen van de Raad van Toezicht NOS.

Alle artikelen van Huub Wijfjes op De Nieuwe Reporter.

 • Het enige waar ze nog een beetje in uitblinken zijn de wat oudere films. Ik zou het nog best een goede move vinden als men zich daar op toe zou leggen. Voor bagger hebben we immers al genoeg recentere alternatieven.

  Maar de naam blijft mooi!

 • Samuel

  Maar de positionering is in ieder geval wel duidelijk en past bij het merk. Een echte mannenzender met mannen comedie & actie. En veel poker. Overigens juist op de dag van deze post begonnen ze met een nieuw eigen programma. Veronica’s Poker, best aardig bekeken. Voor het Veronica gemiddelde dan. En dat eigen producties niet altijd een garantie voor succes zijn bewijzen de resultaten van Tien tot op heden.

 • Maarten

  Dit stukje is echt een mediawetenschapper onwaardig. Omdat het een blog is moet men niet aankomen met woorden als trash (heel veel tv is nu eenmaal trash wat is je punt?)
  En dan zo’n sneer naar D66. De enige partij die nog wat aan mediabeleid doet. Tot voor kort was Mike Ackermans hoofdredacteur van FEM Business, ook een prominent D66’er slaat dus helemaal nergens op.

  Richt je pijlen eens op de VPRO. Die krijgen subsidie verdienen bakken met geld met hun omroepblad, maken ook niets meer. Zij durven voor de vierde keer Ali G in de USA uit 1999 te herhalen.

 • Veronica’s volle vrijdag was top, maar vooral omdat de rest zo slecht was. Je moet het in het tijdsbeeld zien van 15 jaar terug: ze waren oppermachtig omdat de rest slecht was. Voor mij waren de volle vrijdag en de tros donderdag een feestje op de radio, en op tv hadden ze lef. Tegenwoordig zijn er zoveel stations in de ether en op tv dat een station als Veronica nu ook niet wasopgevallen. Het Veronicablad is gewoon een mooi blad dus de abbonees blijven wel abbonee. Wel dom van SBS dat ze er niet meer mee doen.

 • Kink FM is wel een goede zender… maar ontopic: ik denk dat wat hier geldt voor Veronica, zo’n beetje geldt voor alle commerciële omroepen. Ga morgen om 2 uur eens voor de tv zitten en tel hoeveel belspelletjes dan wel astrologen je tegenkomt. Om te huilen.

 • Daniël Smit

  Veronica wordt door de Zweedse eigenaar SBS vooral om juridische redenen effectief op de kabel gehouden om de rechten op de naamvoering van dit merk niet te verliezen.
  Veronica is een sterk, maar ook aan alle kanten beschermd ijzersterk merk.

  Het is een publiek geheim dat SBS eigenlijk met twee formules verder wil: die van SBS6 als publiekszender en Net5 als kwaliteitszender, een en ander om resp. RTL en PO te kunnen beconcurreren.
  Mochten de rechten op de merknaam volledig vervallen dan heet SBS6 voortaan “Veronica” en Net5 “Veronica You”, of zoiets…

  Het vrijgekomen kanaal waarop het huidige Veronica nu uitzendt zal dan voor heel veel geld aan de hoogstbiedende worden verkocht, of als beleggingsobject door SBS worden behouden.

 • Daniël Smit

  …En op dat vrijkomende Veronica-kanaal zit John de Mol nu te azen om er “Talpa 2”, “Tien 2” of “Twintig” van te maken. Zo werken die dingen…

 • ronald

  @daniel: leuk bedacht, maar onjuist (bij mij weten). Bij verkoop is Veronica eigendom van de Telegraaf. 1st right to buy…Dus aansluitend naampje wisselen zal lastig worden.
  @huub: ik begrijp je frustratie, maar het lijkt wel alsof je een lange winterslaap hebt gehouden. De positionering van Veronica is anders dan het was, het medialandschap is inmiddels veranderd, etc. Beetje achterhaald schrijven mijn inziens. Veronica doet het binnen de huidige doelgroep best goed. Het is alleen niet meer de zender van destijds, vind ik ook jammer, maar das war einmal…

 • Pingback: Nico Mokveld Online | Blog Archive | Waar is Veronica gebleven?()