Koninklijke krantenoorlog in Barneveld

Hoeveel dagen in de week moet een periodiek verschijnen om dagblad genoemd te mogen worden? Om die vraag draait het op 14 mei in een kort geding dat het Barneveldse Koninklijke BDU Uitgevers aanspant tegen de huis-aan-huisbladen van het eveneens Koninklijke Wegener. BDU wil dat de rechter verbiedt dat Wegener het vier dagen in de week verschijnende huis-aan-huisblad ‘Barneveld Vandaag’ afficheert als ‘dagblad’. Indirect beschuldigt BDU Wegener van oneerlijke concurrentie.

In oktober vorig jaar begon Wegener in Barneveld met een vier keer per week verschijnend huis-aan-huisblad onder de titel ‘Barneveld Vandaag’. In hetzelfde gebied opereert de Barneveldse Krant van uitgever Koninklijke BDU Uitgevers. De krant presteert qua oplage al jaren opmerkelijk goed middenin een gebied van Wegener-dagbladen die lezers kwijtraken. De start van ‘Barneveld Vandaag’ werd ten kantore van BDU dan ook gezien als een regelrechte oorlogsverklaring, bevestigt M. Kreyns, directiesecretaris van BDU. “Wegener geeft maar op één plaats in Nederland een huis-aan-huisblad uit dat vier keer per week verschijnt en dat is uitgerekend in ons gebied. Dat is een frontale aanval”, aldus Kreyns.

Advertentietarieven
Op zich nog geen reden tot zorg, want concurrentie in de printsector is – hoewel bijkans in alle Nederlandse regio’s verdwenen – op zich niet slecht, erkent ook Kreyns. Wel steekt het bij BDU dat Wegener in het gebied zwaar onder de advertentietarieven van BDU werkt (“Tarieven die een kwart bedragen van de onze komen voor”). Maar zelfs dat zou als een zegening kunnen worden gezien van de werking van de vrije markt.

barneveldHet feit dat ‘Barneveld Vandaag’ zichzelf in uitingen afficheerde als ‘Het dagblad van Barneveld’, was de druppel die de emmer deed overlopen voor BDU. Dus werd de concurrent gesommeerd daarmee op te houden. BDU ziet dat namelijk als ‘een ongeoorloofde reclame-uiting’.

Volgens BDU-directiesecretaris Kreyns reageerde Wegener op die eis door een brief van een advocaat te sturen waarin werd meegedeeld dat er niet zou worden ingegaan op de sommatie. En dus spande BDU een kort geding aan tegen Wegener huis-aan-huisbladen. BDU vindt dat de al 136 jaar verschijnende Barneveldse Krant met recht de titel ‘Enige dagblad van Barneveld’ mag dragen. Sinds 1985 komt die krant zes keer per week uit. Kreyns: ‘En we noemen ons ook pas vanaf dat moment een dagblad’.

Hij voegt eraan toe dat de nieuwkomer zou suggereren dat door de komst van ‘Barneveld Nu’, de Barnevelders het zonder de Barneveldse Krant kunnen stellen.

Definities
Bij Wegener was niemand van de divisie huis-aan-huisbladen bereikbaar voor een reactie. Op het hoofdkantoor van Wegener in Apeldoorn laat een woordvoerster weten de procedure ‘af te wachten’. “Wij hebben hier niets ontvangen van BDU Uitgevers, maar het kan zijn dat de zaak is afgehandeld door de huis-aan-huiskranten.”

Intussen heeft BDU een uitgebreide studie gemaakt van definities van het begrip ‘dagblad’. De Van Dale is er helder over: “Een blad dat tenminste zes maal per week verschijnt’. Bovendien draagt BDU in het geding de definitie aan van Wikipedia: “Zoals het woord al aangeeft verschijnt een dagblad dagelijks. Dat betekent in Nederland en België in het algemeen: zes keer per week”. BDU schermt voorts nog met verklaringen van deskundigen over de vraag wat een dagblad is.

In het kort geding eist BDU een rectificatie in “Barneveld Vandaag”. Daarin moet Wegener verklaren dat ten onrechte is gesuggereerd dat “Barneveld Vandaag” het enige dan wel het beste dagblad voor Barneveld zou zijn.

Kreyns van BDU verklaart dat zijn krant tot nu toe geen schade leed door de komst van de concurrent. “De adverteerders blijven loyaal aan de Barneveldse Krant.” Zijn titel blijkt voorts al jaren in oplage te groeien. Ook in dat opzicht lijkt de komst van de nieuwkomer geen grote verschuivingen teweeg te hebben gebracht.

Theo Dersjant –

Theo Dersjant (1957) is mediajournalist en docent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. In 2000 verscheen van zijn hand het boek 'Uit onbetrouwbare bron - de mooiste missers in de media'. In 2014 verscheen zijn boek 'Oud bestuur - een jaar ongenode gast bij een waterschap'.

Alle artikelen van Theo Dersjant op De Nieuwe Reporter.

 • Als correspondent van de Barneveldse Krant kan ik de BDU alleen maar gelijk geven. Bij ons thuis noemen we de Barneveld Vandaag ‘de neppe krant’, en de BK de enige echte. Inhoudelijk zijn er eigenlijk ook zoveel verschillen dat de Barneveld Vandaag in de verste verte geen directe concurrent voor de Barneveldse Krant vormt. Wat er precies zo bijzonder is aan de Barneveldse Krant wordt beschreven in dit artikel uit nrc.next: http://marjoleinknuit.nl/userfiles/download/barneveld800.jpg

 • Pingback: Wanneer is een blad een dagblad? « Correcties, rectificaties en aanvullingen()

 • Miro Lucassen

  Als voormalig verslaggever van de Amersfoortse Courant (nu eindredacteur van AD Utrechts Nieuwsblad en AD Amersfoortse Courant) moet ik wel een beetje glimlachen. De twee ondernemers vechten elkaar al jaren de tent uit op de huis-aan-huis markt in de hele regio. Wegener en BDU laten in Amersfoort twee keer per week hun ‘weekkranten’ verschijnen en dit jaar ging de grote kluif van de officiële gemeentelijke publicaties van BDU naar Wegener. Dat krijg je met de vrije markt.
  Ben je een dagblad als je 4x per week verschijnt?
  Heb je een baan als je 4 dagen per week werkt?
  Sinds wanneer mag reclame niet meer overdrijven?
  En wij Amersfoorters (en nu dus ook de Barnevelders) al die pakken papier maar weer naar de kringloopbak brengen.
  Het getuigt van weinig geloof in eigen kunnen als BDU denkt dat Barnevelders hun betaalde zesdagenkrant ruilen voor een gratis vierdagenreclameblad.

 • Pingback: De nieuwe reporter » Blog Archive » Rechter: dagblad moet minstens vijfmaal per week()