‘Televisie blijft voorlopig iets toevoegen’

De laatste aflevering in een vierdelige serie van Marco Raaphorst en Irene Kress over de toekomst van televisie. Ditmaal over de vraag of televisie nog wel iets heeft toe te voegen aan internet. “Ja”, zeggen de vier experts, Erik Jan Gelink (directeur exploratie bij de Telegraaf Media Groep, tot voor kort directeur marketing bij UPC), Simon Hania (technisch directeur XS4ALL), Paul Molenaar (directeur Ilse Media) en Hans Laroes (hoofdredacteur NOS Journaal), in koor.

Gelink waarschuwt dat de echte strijd die nu gevoerd wordt, gaat om de softwarekant van het tv-toestel: het besturingssysteem. Over een paar jaar zal duidelijk worden wie hier aan het langste eind trekt.

Simon Hania wijst erop dat we vooralsnog op een andere manier omgaan met beide apparaten. “Je zit achter de computer, maar voor de tv.” De uitvaarten van Claus en Bernhard trokken op internet niet meer dan 60.000 kijkers, nog steeds een schamel aantal in vergelijking met het aantal tv-kijkers naar die gebeurtenissen.

Paul Molenaar ziet beide media uiteindelijk in elkaar opgaan.

Hans Laroes stelt vast dat televisie voorlopig nog een dominante rol heeft als het gaat om zogenoemd ‘breaking news’.

DNR-video De Toekomst van de TV

Download de mp4-versie van de video.

Marco Raaphorst

Marco Raaphorst is maker van muziek en geluid en eigenaar van de Melodiefabriek.

Alle artikelen van Marco Raaphorst op De Nieuwe Reporter.

  • Gelink slaat de spijker op z’n kop. Ik vermoed -met de integratie van MCE in Vista- dat Microsoft een zeer belangrijke speler gaat worden. De settopbox zal langzaam maar zeker vervangen worden door een multimediaal apparaat dat diverse bronnen (regulier signaal, mpeg4-stream, spelconsole, videocamera etc) aanstuurt. Met de Xbox360 kijkt Microsoft al een beetje in de toekomst door het apparaat via MCE te laten communiceren met de pc. Met eigen hardware heeft MS dus software-technisch een voorsprong.
    Het optimisme van Hans Laroes kan ik niet helemaal plaatsen. ‘Breaking News’ is juist iets waar de blog- of ugc-gemeenschap van kan gaan profiteren. Kijk eens naar de demo op http://www.mogulus.com. De blogger heeft z’n materiaal al klaar voordat de echte verslaggever ter plaatse is.
    De huidige blogcultuur richt zich welliswaar nog vooral op foto’s en tekst maar met de nieuwe generatie mobieltjes wordt bewegend beeld steeds acceptabeler. Op het moment dat er een goed betaalmodel voor bloggers komt (delen advertentie-inkomsten, zie huidige ontwikkelingen bij Youtube) mag Laroes de borst nat maken. Het is dan niet vanzelfsprekend dat de ‘amateur’ zijn exclusieve materiaal bij de grote jongens aanbiedt.

    Op http://www.frankwatching.com is gisteren een interessante top-10 geplaatst voor videotoepassingen. It’s growing… fast, really fast.

  • Pingback: Cirocco » Archive » De Toekomst van TV: deel 4()