AIDS-ontkenners verdienen geen Dutch Bloggie

Er lijkt geen zegen te rusten op de uitreiking van de Dutch Bloggie voor het beste politieke weblog. Vorig jaar besloot de jury de prijs niet uit te reiken omdat de politieke blogs in handen zouden zijn gevallen van spindoctors en campagnestrategen (zie ook het verslag dat Theo van Stegeren vorig jaar voor DNR maakte). Dit jaar reikte de jury de prijs uit aan een site die helemaal geen weblog bleek te zijn: de sociale-nieuwssite Zaplog.nl.

Vreemde keuze? Ja, dat vindt juryvoorzitter Peter Olsthoorn ook. Op Geencommentaar.nl erkent hij dat er een fout is gemaakt en dat de prijs eigenlijk was bedoeld voor het aan Zaplog gelieerde Zapruder. Hoewel Zapruder inderdaad meer weg heeft van een weblog dan Zaplog, is de keuze voor deze samenzweringssite minstens zo dubieus.

Skull & Bones
Want Zapruder… waar moeten we dat van kennen? Nou, bijvoorbeeld van alle 911-complottheorieën. Binnen de Zapruder-community bestaat er weliswaar onenigheid over de precieze toedracht van de aanslagen op 11 september, maar over één ding zijn ze het eens: de officiële lezing van de gebeurtenissen van die dag klopt niet.

De alternatieve verklaringen voor de aanslagen op 11 september variëren vervolgens van: er was helemaal geen vliegtuig dat het Pentagon binnenvloog; tot: president Bush, die lid is van de Illuminati èn Skull & Bones, heeft de aanslagen van 11 september vanuit zijn ruimteschip gecoördineerd.

Jomanda
De aanslagen van 11 september zijn niet het enige conspiracy-onderwerp waarover de Zapruders graag bloggen. Precies een jaar geleden bijvoorbeeld organiseerde Zapruder een AIDS-maand. Die ziekte bestaat namelijk helemaal niet. In de woorden van Zapruder: “HIV bestaat niet en AIDS waarschijnlijk ook niet, van een besmettelijk virus is al helemaal geen sprake.”

Volgens Zapruder-beheerder Patrick Savalle, die in 2005 in het nieuws kwam nadat Centric hem op straat schopte omdat hij op zijn blog een verhaal had geplaatst over het vermoorden van zijn collega’s, is AIDS een groot complot bedoeld om de zakken van de farmaceutische industrie te vullen.

Al het AIDS-onderzoek van wetenschappers en farmaceutische bedrijven heeft volgens Savalle ‘nog geen enkel leven kunnen redden of verlengen’. Wie weer gezond wil worden, moet gewoon stoppen met het gebruik van medicijnen. Jomanda en Adelbert Nelissen, eat your heart out!

Legitimiteit
Nu kun je in de Zuid-Afrikaanse politiek ongetwijfeld een heel eind komen als je er dergelijke standpunten op na houdt, maar de vraag is of het verstandig is om een weblogprijs toe te kennen aan de AIDS-ontkenners van Zapruder.

De Dutch Bloggies willen kwalitatief goede weblogs in het zonnetje zetten. De onderscheiden webloggers zijn idealiter een voorbeeld voor anderen: zo moet het dus. Maar zoals Zapruder het doet, zo moet het juist helemaal niet. Er zijn al genoeg conspiracy buffs op internet. Door Zaplog / Zapruder te onderscheiden, verschaft de jury van de Dutch Bloggies de samenzweringstheorieën bovendien de legitimiteit die ze niet verdienen.

Als je toch een prijs uitdeelt aan een weblog dat is gewijd aan complottheorieën, had dan gekozen voor de site Zapburu. Op 11 september vorig jaar heb ik al eens uiteengezet waarom dit weblog dat zich bezighoudt met het debunken van samenzweringstheorieën, een Bloggie verdient.

Maarten Reijnders

Maarten Reijnders (1976) is freelance journalist.

Alle artikelen van Maarten Reijnders op De Nieuwe Reporter.

 • Als er iets naar stemmingmakerij riekt, is het niet Zapruder maar dit artikel. Hoe vooringenomen kun je zijn?

  “Door Zaplog / Zapruder te onderscheiden, verschaft de jury van de Dutch Bloggies de samenzweringstheorieën bovendien de legitimiteit die ze niet verdienen.”

  Aldus de alwetende Maarten Reijnders. Met dank aan de aloude methode: focus jezelf op één dubieus geval (het Aids verhaal) en spoel schrijvers als Antagonizer en Donkerdoorn door de goot met het badwater.

 • Monique

  “had dan gekozen voor de site Zapburu.”

  Echter, de jury van de DB kan zelf niet nomineren of stemmen. Dat kan alleen het publiek. Dus volgend jaar maar fijn je eigen favoriete sites aanmelden en ze kunnen meedingen naar een Bloggie!

 • Dominique

  Bekijk deze film gewoon eens, met open geest. Aan het woord ‘complottheorieen’ hangt tegenwoordig een onnodig negatieve lading. Het gaat slechts om een theorie, tenslotte. Waar het om gaat, is dat er veel (heel veel) vragen open blijven na het lezen van en hiaten zitten
  in de officiele lezing van de Amerikaanse overheid als het om de aanslagen van 11 september gaat.

  http://video.google.nl/videoplay?docid=-8370998763702260858&q=9%2F11+mysteries&total=463&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=2

 • John

  Een dubieus geval? Ik kan er met gemak tientallen noemen, om nog maar te zwijgen over de vele feitelijke onjuistheden en flauwekulbronnen die worden aangehaald. Ik denk dat de jury geen tijd heeft gehad om er eens serieus naar te kijken, vaak ook omdat het over onderwerpen gaat waarover je je eerst eens flink moet inlezen. Neem die je moeite, dan prik je zo door die onzin heen.

 • De persoonlijke voorkeuren (‘…had dan gekozen voor…’) van meneer Reijnders de paternalist (‘…de vraag is of het verstandig is om een weblogprijs toe te kennen aan…’) zijn niet interessant. De waarheid is geen criterium bij deze prijs: Bureau Renkema zou dan ook niet op de longlist terecht zijn gekomen.

 • Ik wil op deze site en op de sites die deze site noemt, horen over paternalisme, en vooral nepotisme, en hoe we dat met z’n allen te lijf moeten. Want dat is een van de allergrootste struikelblokken in dit tijdsgewricht, vooral omdat wij nu eenmaal democratisch hopen te kunnen zijn, maar het is doorgeslagen naar … u weet wel. In plaats van over die strijd, lees ik hier alleen maar (en waarom voelde ik dat toch al op mijn klompen aan 500 kilometer hiervandaan?) over de portemonnaie van de journalist en het gejerimieer over verlies van status en macht. Staat er misschien niet zo, maar duidelijk is het wel. Wanneer gaat journalistiek weer waarover het gaat?

 • Redactie, krijg ik ook de mogelijk alle verdraaiingen en leugens in dit artikel te weerleggen met een reactieartikel?

  Zelden zo’n staaltje pisbakken journalistiek gezien als dit artikel. Morgen zullen we er op onze site in ieder geval op reageren.

 • kees

  Zembla is ook van mening dat de aanslagen van 11 september anders zijn verlopen. Ook idioten?

 • Ja Maarten Reinders, vuile pisbakjournalist, jij ontkent dat nu wel, maar is er niet meer tussen hemel en aarde? En denk eens aan de landmijnen in Enschede? Hee Reijnders? Zag jij bij die ontploffing al die vuurpijlen en Chinese Bengalengrindbloemen? Ja? Was nep! Allemaal cover-up!

  Is het waar dat jij eigenhandig chemtrails trekt maar daarbij wel jouw eigen huisje overslaat? Reijnders? Waarom zit er in de ENORME chemtrailssluirs anders altijd een gat boven Amsterdam-West?

  Reijnders… Draai dat maar eens om, Reijnders: Srednjier! Heel toevallig, heel toevallig hoor, ook de naam van de 14e eeuwse Kosovaarse alchemist die, heel toevallig hoor, de zevenentwintigzijdige dobbelsteen uitvond. 27! 2 7! 2 + 7 = 9! 9 ! En waar denken we aan bij 9? juist: 9-11 en 9 – 2 is 7 wat natuurlijk voor WTC 7 staat.

  Jij hoort bij “hen” he Reijnders! Altijd al geweten. Iedereen die Comp…Sorry, THEORIEEN debunkt is gewoon een van “hen”. Vertel op Reijnders, waar staat je vliegende schotel?

  Ontwaakt mensen! Kennedy leeft nog en leest mee! gedenk 2012 want ook kanker is verzonnen!

 • V.

  Geachte heer Reijnders,

  Kent u de immer groeiende internationale lijst met namen en citaten op http://www.patriotsquestion911.com ?
  Allemaal gestoorde complotidioten, natuurlijk…

  Begrijp me goed: ik neem u niet kwalijk dat e.e.a. blijkbaar buiten uw mentale kader valt en daardoor de nodige (want natuurlijke) cognitieve dissonantie bij u teweegbrengt. (It’s simply human nature; da’s nu eenmaal de klassieke tragiek met kwesties in de orde van grootte van “9/11”.) Wel neem ik u kwalijk dat u uw persoonlijke ongenoegen uit in de vorm van dit soort riooljournalistiek. U zult toch wel meer in uw journalistieke mars (willen) hebben, hoop ik?

  Hierbij zou ik u graag willen uitdagen tot een open en eerlijk debat met het Nederlandse deel (inclusief Zapruder/Zaplog) van de wereldwijde 9/11 Truth Movement, e.e.a. op nader te bepalen wijze.

  Durft u dit aan..?

  Hartelijke groet,

  een nieuwe lezer

 • Dit blog zou moeten gaan over de toekomst van de Nederlandse journalistiek? Gezien dit beroerde zielige stukje ziet het er weinig hoopgevendheid uit voor de Nederlandse Journalistiek.

 • Observant

  Een doorzichtige poging om op de aandacht die Zapruder/Zaplog nu ten deel valt mee te liften door ze op een goedkope manier af te kraken. Waarheid of -belangrijker nog- UW opvatting van wat de waarheid zou moeten zijn vormen geen criterium om een site als deze een prijs te ontzeggen. Volgens mij wordt op deze sites ook nooit verkondigd dat men de waarheid in pacht heeft of dat de gebrachte stellingen boven elke twijfel verheven zijn, men zegt een ander, alternatief geluid te willen laten horen. Men pakt de handschoen op daar waar de huidige media het laat liggen en dat is zeker nodig gezien de tijden waarin we leven.

  Daarnaast hoeft een journalist het zelf niet eens te zijn met een stelling die hij aandraagt. Een goed journalist draagt gewoon verschillende stellingen aan zodat de lezer zelf zijn/haar conclusies kan trekken of uitgenodigd wordt om zelf verder te graven in een alternatieve theorie. De lezer deze mogelijkheid ontzeggen door te stellen dat bepaalde theorieen “stupide” of “verzinsels” zijn is paternalisme ten top en een blijk van het niet serieus nemen van de lezer en zijn zelfdenkend vermogen.

  U zou met uw eenzijdige propagandistische praatjes geen gek figuur slaan op het propagandabureau van een communistische staat; “wij vertellen u wat uw mening is”

  Groet,
  Een Observant

 • Jase

  Wat een onzin…zonde dat reporter blijkbaar geen onderzoek meer kunnen doen, anders had ie deze onzin niet verkondigd

 • Feit blijft dat die sites het bestaan van AIDS ontkennen. Dat is net zo tragisch als de holocaust ontkennen.

 • Sinds het zwichten voor de vermeende dreigementen van de AIVD door DKNWZ is alweer een tijdje stil in de waanzinnige denkwereld van de conspiratieve psychopaten. Wel grappig dat de revisionistische complotgestoorden hun afdeling van Psychos ‘r Us eventjes uitmogen.

  De malloten geloven dat Ome Sjors vanuit zijn Vliegende Schotel hoogstpersoonlijk de vliegtuigen in het WTC dirigeerde met een druk op de red button, in opdracht van een aantal joodse superbankiers (Rockefeller en Rothchild) om martial law en een wereldregering in te kunnen stellen. Deze dragers van aluminiumhoedjes geloven dat de media onder totale controle staat van de Joodse Superbankiers en daardoor de conspiratieve waarheid onder de pet houdt.
  Hoort u die zwarte helicopter in fluistermodus boven uw woning vliegen? Kraakt uw telefoon? Wie is die man achter u in de tram met hoed en regenjas verschuilt achter een vage krant? Gelooft u dat die 911-freaks, die conspiracynuts, zijn ontvoerd door maanmannetjes in vliegende schotels via remotecontrol bestuurd door Ome Sjors? Dan is TBS nog te mild, dan wordt het misschien eens tijd voor een tripje naar de Gamma voor goeie kwaliteit touw! Zoals bij elke sekte is discussie ook met deze revisionistische sekte niet mogelijk zoals uit de reaguurders op het stukje von Herr Kommissar Reinders maar weer eens blijkt.

  De nieuwe vaandeldrager van de Revisionistische sekte is de fijnzinnige en verlichte conspiracyblog Zapruder. Zoals bij elke sekte is discussie ook met deze revisionistische sekte niet mogelijk zoals uit de reaguurders op het stukje von Herr Kommissar Reinders maar weer eens blijkt.
  Ze vertonen dezelfde totalitaire trekjes als de communistische regimes in de DDR en de Sovjetunie voor de val van het IJzeren Gordijn. Het uitstekende blog ‘9/11 complotdenkers’ volgt deze malloten nauwlettend en beschrijft heel goed de onzin die deze ‘denkers’ allemaal de wereld inslingeren. Bovendien geeft hij een aardig overzicht van de Conspiratieve Kerk. Gelukkug heeft hij daarnaast ook alle goeie debunking sites tegenovergesteld voor het broodnodige evenewicht, die de complottheorieen vakkundig naar het rijk der fabelen verwijzen. Oogjes dicht en snaveltjes toe, slaap lekker!

  Bij de vijfde ‘verjaardag’ van de terroristische aanslagen op het Pentagon en de Twin Towers op 11 september door Attah en zijn bende, had het Nederlandse Episcopaat van de Conspiratieve Kerk een ware 911-conferentie in de Jaarbeurs te Utreg. Deze conferentie was een vreemde kruisbestuiving tussen een PvdA-congres met al zijn klapvee en een Psychiatrische vleugel van een Penitentiaire Inrichting of een TBS-kliniek. De correspondent van de revisionistische complotwereld was daar hoogstpersoonlijk aanwezig als ‘a day at the zoo’ en sprak zelf met de organisatoren. De 911-freaks zijn zich ook in Nederland gaan organiseren nadat een geflipte miljonair, Jimmy Walters, onze zwakke geesten heeft vergiftigd met zijn waanzinnige theorietjes over ‘de ware toedracht’ inzake 911. Vervolgens hebben ze alle 911-hallucinaties uit de duistere kelders van het internet, uiteraard afkomstig van de grootste mafketels uit Amerika (en dat zijn er veel), gecopy-paste.

 • Dhr. Comment

  Schande dutchbloggies, schande!

 • V.

  @Bert Brussen
  Als u de moeite zou nemen om alle andere artikelen en alle reacties (of de bewuste afwezigheid daarvan) n.a.v. de artikelen over HIV/AIDS te lezen, zou u gaan beseffen dat deze artikelen 1) in het geheel niet representatief zijn voor Zaplog en Zapruder en 2) dat menig Zapruder-lid zich er (dan ook) direct (expliciet of impliciet) van gedistantieerd heeft. Bovendien zou u het ook positiever kunnen opvatten: dit soort artikelen zetten aan tot kritisch nadenken over algemeen geaccepteerde “waarheden”. In breder maatschappelijk perspectief lijkt me dat in dit tijdsgewricht een hoogstnodige deugd. Vindt u van niet?

 • Glaucon

  De vele verontwaardigde reacties op dit artikel tonen onomstotelijk aan dat de heer Reijnders hier een staaltje abjecte, infame en teleologische journalistiekschrijverij heeft afgeleverd. Ik wil me dan ook helemaal aansluiten bij Bert Brussens reactie (zijn eerste, zijn tweede verbaasd me een beetje).

  We moeten ons misschien afvragen of het azijnpissen van deze ‘journalist’ simpelweg kan worden verklaard door een neiging het establishment blind te volgen of een wens op te vallen door de aandacht te trekken. Een goed geïnformeerde kennis van mij vertelt me dat de heer Reijnders afgelopen week nog naar de voormalige Sovjet unie is afgereisd om daar een ontmoeting te hebben met een niet nader te noemen Amerikaanse diplomaat. Hij schijnt wel vaker in Washington te komen, hetgeen vreemd is voor een gesjeesde internet-journalist op het gebied van IT. Welke belangen dient hij?

  De ‘rant’ van de zelf-benoemde ziener laat zien dat de zogenaamde ‘de-bunkers’ – die kritische geesten die enige gezonde scepsis aan de dag leggen waar het aankomt op het geloven van ‘officiële lezingen’ – zo graag verwijten dat ze schuimbekken als ze met verve mensen aan het denken willen zetten, zich zelf daar misschien eerder schuldig aan maken.

  Meneer Reijnders, misschien houdt u ook vol dat Julius Ceasar en JFK door lone-gunmen zijn vermoord, dat het Amerikaanse leger niet één straaljager de lucht in kon krijgen om een paar passagiersvliegtuigen te onderscheppen wegens een ‘oefening’, zelfs nadat één daarvan één van de beroemste gebouwen in de bekendste stad ter wereld was ingevlogen. Maar u weet toch ook: als u ontkent dat dit moeilijk valt te geloven, dan ontkent u de zonspot-theorie!

 • John

  Zoals verwacht, trekt dit stukje gelijk weer een hoop complotgekken aan. Lees twee regels en je weet weer hoe laat het is.

 • The Dude

  This is what you get when you F The People in the A, Maarten/Billy.

 • Goh, ik dacht altijd dat het gewoon humor was, satire of zo… Maar ik moet het dus serieus nemen?

 • Prima stuk van Maarten Reijnders, die deze keer voor de volle 100% gelijk heeft.

  Ik ben echter benieuwd naar de visie van Peter Olsthoorn. Op zijn eigen site (leugens.nl) gaat hij (voor zover ik kan beoordelen) altijd zorgvuldig te werk.

  Waarom is hij dan nu gecharmeerd van een stelletje samenzweringstheoretici?

  Een bezoekje aan Zapruder inspireerde mij in ieder geval tot dit stuk: http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=2745&titel=samenzweringstheorie%EBn

 • Pingback: De nieuwe reporter » Blog Archive » Een hekel aan journalistiek()

 • Sander

  @Duns Ouray

  Wat is dat voor walgelijk idioot stuk. De oogkleppen van je zijn wel heel ernstig dichtgeklapt. Man oh man wat een tunnelvisie heb jij. Wereldvreemd. Maar waarschijnlijk heb je te hoge aspartaam inname.

  Je snapt het echt niet he?! Jy bent vast ook nog z’n flapdrol die gelooft in Oswald als dader?

  Overigens er zijn tig hooggeplaatste professoren, ex-CIAagenten. Pentagon medewerkers, en Commision Report-leden die uit de school geklapt zijn over 911. Deze mensen zijn vast allemaal dom als ik jouw redenatie moet geloven. Nou ik weet wel wie naief en dom is.

 • Manuel

  Tja, wat een jaloezie, misschien kunnen de mainstreammedia weer hun eigen prijsje organiseren, zodat zoiets ongepasts niet nog een keer kan voorkomen.
  Of is Zapruder misschien de next big thing, omdat de kwaliteit van de media elders te wensen over laat?
  Als je mensen zwart maakt zonder op de door hen aangedragen feiten in te gaan ben je mijns inziens geen journalist, maar een propagandatool. Fox en mijnheer Reijnders zijn ook een goed voorbeeld hiervan.
  Over de onwaarschijnlijkheid van al die samenzweringstheorieën wil ik ook nog wel wat zeggen zonder in te gaan op alle feiten omtrent 911.
  De Holocaust stond in de jaren ’40 tot ’45 ook te boek als samenzweringstheorie, zowel in bezet gebied als geallieerd gebied.
  Ondanks het feit dat er genoeg bewijs was en de feiten over de Holocaust wel degelijk bij de diverse regeringen bekend waren werd deze afgedaan als samenzweringstheorie. De overheid zou zoiets immers haar eigen burgers nooit aandoen?
  Bij een minderheid van de bevolking en de underground media was de Holocaust echter wel degelijk bekend.
  Maar ja, dat waren gekke samenzweringswacko’s…

 • Sander

  Precies. Als fase 4 van een SZT bereikt is dan is een opeens een collective waarheid geworden. Beweer je dat het anders is ben je de samenzweerder. Precies andersom dus. Dat de aarde rond is is wel een goed voorbeeld of bv holocaust

 • Pingback: Hoe waardeer je een politiek weblog? - Sargasso()

 • sander tamso

  Hahahahahahahahaha.

  Wie zijn er nu complotmafketels.
  Zij die het verhaal klakkeloos geloven, dat 9-11 door moslims is gepleegd,of degene die vragen stellen over dingen wat er niet klopt.

  Ik kan vele dingen opnoemen,maar houd het simpel.
  Het pentagon 9-11.
  Meer als 1 camera’s hebben die crash/bomaanslag opgenomen.
  Wat krijgen wij te zien.
  5 frame’s,wat niks laat zien,dan alleen een explosie.
  En wat witte rook.
  Waarom zijn al die beelden 3 minuten na de impact/explosie in beslag genomen,om nooit meer vertoond te worden.
  Is dat nou een complot of niet.
  Achterlijke schapen die complotverhalen van de media klakkeloos overnemen als waar.
  Zolang het tuig in de VS die beelden niet heeft vrij gegeven,ik het houd op een inside JOB.
  Gedaan door zions/mossad en de CIA.
  Dat van de mossad bereikt ook onze media niet.
  Een en al filter,wat alleen de moslimhaat na boven wil brengen.
  Dus doe eerst gedegen onderzoek,voordat men als een debiel begint te roepen,dat het allemaal complotgekken zijn.
  Struisvogels.

 • sander

  ps.

  Charles Groenhuizen in jullie clubje.
  Dat zegt al genoeg over jullie.
  Pro amerikaans tot op het bot.
  Weet ook nog niet dat presidenten loyaal moet zijn aan Israel.
  Anders kan je het shaken en word men nooit president.

 • Pingback: De paniekzaaiers van Netwerk « De nieuwe reporter()

 • leonard bolina

  VIND HET GROTE BROTHER HOUT VANDAAG EN LEEF EEN BETER EN GELUKKIG LEVEN. WELKOM OP DE GROTE TEMPEL VAN RICHEN EN FAME. Ben je een zakenman, man, politicus, muzikaal, student en wil je rijk, krachtig zijn en bekend zijn in het leven? U kunt uw dromen bereiken door lid te zijn van de Grote Illuminati broerskap. Met dit alles kan je dromen en hart verlangen volledig volbracht. Als je echt een lid bent van de grote broerhoofd van Illuminati, neem dan contact op met Lord Illuminati nu. Opmerking: nieuw aangeworven leden hebben recht op $ 12.000.000 Amerikaanse Dollars, A Golden Ring, dat zal je beschermen tegen je vijanden en een gratis visum naar de Verenigde Staten van Amerika. We delen geen bloed. Mis deze kans niet. Datum van werving van nieuwe geliefde leden, Bel en wees rijk Nu ¡¡¡van LORD MASHA op ILLUMINATI ONE LOVE klantenservice: Motto; wij zijn hier om armoede van de wereld te verminderen en uw dromen waar te maken. We wachten op uw reactie, u kunt ons toevoegen op whatsapp mobile en binnen een maand rijk worden. email ons: Leonardbolina@gmail.com Whatsapp ons: +2348076835119