Tientallen nieuwsberichten uit één straat

Zestien studenten van Fontys Hogeschool Journalistiek keerden voor het Brabants Dagblad vorige week de Verwersstraat in Den Bosch binnenstebuiten. Ze maakten tientallen verhalen, foto’s en filmpjes voor de website en haalden vijftien keer de papieren krant.

De student kijkt angstig en stelt dan zijn vraag. Of het Brabants Dagblad de lat niet wat te hoog legt? Hij heeft net gehoord dat de krant vindt dat het project met Fontys Hogeschool Journalistiek uit Tilburg pas geslaagd is als de studenten hard nieuws vinden. “Nieuws? In één straat? Dat lukt nooit.”

Twee weken na de kennismakingsbijeenkomst loopt dezelfde student triomfantelijk door de Verwersstraat in hartje Den Bosch. Op weg naar de borrel op het succes van het journalistieke project. Geslaagd kan dat met vijftien producties in de krant en tientallen verhalen, foto’s en filmpjes op de speciale website brabantsdagblad.nl/verwersstraat gerust genoemd worden.

Leegstaande winkel
‘Verwersstraat binnenstebuiten’ ontstond nadat Fontys Hogeschool Journalistiek zich meldde bij het Brabants Dagblad met de vraag of de krant een week lang zestien derdejaars studenten onderdak wilde bieden. Na enig brainstormen was het idee geboren om ze te laten focussen op één straat.

De keus viel niet zo maar op de Verwersstraat. Wonen, winkelen, horeca en werken komen er samen. Het Noordbrabants Museum huist er en heeft grootste verbouwingsplannen. Het voorste deel van de straat heeft met chique winkels hoofdstedelijke allure. Het achterste deel daarentegen smeekt om een opknapbeurt. Achteraf gezien bleek het huren van een leegstaande winkel in de straat de beste zet. Daardoor waren de studenten voortdurend ter plaatse. De studenten, geschrokken van de druk die ze opgelegd kregen tijdens de kennismaking, hadden zich bij de start op maandag 10 november terdege voorbereid. Er zijn deelredacties gevormd. Met een docent onderzoeksjournalistiek en een sociaal geograaf is de straat uitgebreid besproken.

Beamer
Al na enkele uren werken kreeg de website vorm. Met series over ondernemers, de historie van de straat en bijzondere bewoners. Aan het einde van elke dag volgde een logboek, waarin de studenten verantwoording aflegden.

De site werd met een beamer voortdurend in het lokaal geprojecteerd. Het was een extra motivatie voor de studenten om de pagina zo vaak mogelijk te actualiseren. Met resultaat: aan het einde van de week was de site ruim 20.000 keer bezocht.

Niet alles haalde het internet of de papieren krant. Brabants Dagbladverslaggever Marc Brink, eindredacteur Joop van der Pol van de krant en FHJ-docent Carl Mureau (ook sporteindredacteur bij Algemeen Dagblad) waren indien nodig onverbiddelijk. Niet zelden werden studenten terug naar buiten gestuurd omdat de verhalen niet kritisch genoeg waren.

Zelfs het zo ‘gevreesde’ echte nieuws werd gevonden. In de straat woont Jacques van der Miessen, makelaar én, zoals hij trots kwam vertellen, uitvinder. Het bleek geen opschepperij. Van der Miessen is bedenker van de duoschaats, een nieuwe klapschaats die door schaatsfabrikant Raps ontwikkeld wordt. In Vancouver moet de ‘Verwersschaats’ over ruim een jaar zorgen voor Olympisch goud. Karlijn van Houwelingen (20) haalde er op donderdag 13 november de voorpagina mee van alle edities van het Brabants Dagblad. Twee dagen later stond daar de studentenprimeur over het Noordbrabants Museum, dat de deuren tijdens de op handen zijnde verbouwing ruim een jaar sluit.

Binnenstad
“We hebben gedaan wat in de journalistiek gebruikelijk zou moeten zijn: met de redactie in de binnenstad”, zegt docent Carl Mureau. “Iedereen die we wilden spreken, zat om de hoek. Dagelijks kwamen mensen de redactie bezoeken. Daardoor hoor je veel meer dan wanneer je op een industrieterrein zit waar je de agenda steeds meer laat bepalen door persberichten die door pr-bureaus worden opgestuurd. Het nieuws ligt écht op straat.”

Daarmee is hoofdredacteur Annemieke Besseling van het Brabants Dagblad het hartgrondig eens. “Wat ik hoopte, is uitgekomen. Op straat kun je het nieuws oprapen. Het moet een opfrisles voor iedere redacteur zijn: ga zo vaak mogelijk naar buiten.”

Joris Roes

Joris Roes was namens het Brabants Dagblad projectleider van ‘Verwersstraat binnenstebuiten’.

Alle artikelen van Joris Roes op De Nieuwe Reporter.