Nrcnext.nl gaat alleen nog maar bloggen

nrc1De website van nrc.next verandert vanaf maart in een weblog. Bas Blokker, adjunct-hoofdredacteur innovatie van NRC Handelsblad, vertelt aan De Nieuwe Reporter waarom nrcnext.nl aan een weblog gaat.

“De vormgeving van nrcnext.nl van nu valt het beste te omschrijven als een mooie doos bonbons. Maar door de verpakking kunnen er maar heel weinig bonbons in en kunnen mensen ook niet zien wat voor bonbons er in de doos zitten”, vertelt Blokker.

Wie nrcnext.nl bezoekt, begrijpt wat Blokker bedoelt. De website is voor een internetpagina van een krant erg compact vormgegeven en er is op de voorpagina weinig ruimte voor artikelen. Het is lastig een overzicht te krijgen van het laatste nieuws of andere stukken die op de website te lezen zijn. Op sites van andere kranten krijgt de bezoeker dat overzicht beter.

Transparantie
Blokker: “De vormgeving is heel goed en mooi bedacht vanuit vormgevers, maar slecht geredeneerd vanuit mensen die een krantenwebsite bezoeken. Die bezoekers willen transparantie en snel zien wat ze kunnen bekijken. Op iedere website van een nieuwsmedium kun je snel zien wat je kunt krijgen. Dus waarom zouden wij onze website dan ingewikkeld maken? Het is net alsof je de krant zo opvouwt dat ‘ie eerst onleesbaar is. De bezoekers – die overigens wel waardering hadden voor nrcnext.nl – die er in veel te geringe aantallen kwamen, hebben ons daar hardhandig op gewezen.”

Volgens Blokker wordt het weblog duidelijker, transparanter en interactiever dan de huidige website. Bezoekers zien direct wat de laatste nieuwe berichten zijn en kunnen zonder veel moeite een reactie achterlaten.

“Maar ik kan de nieuwe website beter laten zien, dan dat ik er over praat”, zegt Blokker. De adjunct-hoofdredacteur loopt naar de net aangetreden redacteur Ernst-Jan Pfauth. Samen met redactrice Thalia Verkade gaat Pfauth het weblog vullen.

“Geen kopie van de krant”
“Op het weblog komen posts over onderwerpen die wel bij nrc.next passen, maar ze hoeven niet perse ook in de krant te staan. Het weblog moet geen kopie worden van de krant”, vertelt Pfauth. De twee bloggers werken onafhankelijk van de redactie van de krant zelf. Pfauth: “We bepalen zelf waar we over willen schrijven. Wel maken we gebruik van de kennis die op de redacties van nrc.next en NRC Handelsblad aanwezig is. Als we een specifieke vraag hebben over Obama gaan we bijvoorbeeld naar de buitenlandredactie.”

Hoe is het nieuwe nrcnext.nl vormgegeven? Blokker en Pfauth lopen naar de vormgever. Op het scherm verschijnt een blog dat in de basis niet verschilt van andere blogs. Alle berichten staan in chronologische volgorde onder elkaar. Vanzelfsprekend oogt de stijl waarin het weblog wordt ontworpen als de vormgeving van de krant. Een felrode balk met de witte letters ‘nrc.next’ staat aan de bovenkant van het scherm. Een opvallende foto dient als achtergrond van het weblog – natuurlijk afgekeken van de fotospread in de krant.

Over een paar weken moet de website al online staan, vertelt Blokker. “Ik moet voorzichtig zijn. Want bij elke vernieuwing gebeurt er iets dat je niet hebt voorzien. Maar we willen graag online gaan in de eerste week van maart.”

Paul Vereijken –

Paul Vereijken is New Business Development Consultant bij De Persgroep. Eerder werkte hij onder andere voor de redacties van of liep stage bij Dagblad De Limburger, NRC Handelsblad, de Volkskrant en het Eindhovens Dagblad.

Alle artikelen van Paul Vereijken op De Nieuwe Reporter.

 • Maar als ik het goed begrijp is alleen het ontwerp van de website een probleem. Dan moet die toch worden herzien? En niet meteen de inhoud van de website.

  Nrc.next heeft een andere bonbondoos nodig. Maar nu wordt de doos met de bonbons er nog in weggegooid.

 • Heel mooie ontwikkeling. Bij the next web heeft Pfauth laten zien dit zeker te kunnen. Bij PCM heb ik vele jaren gepleit voor een dergelijk format (ook bij next overigens) en nu is er toch een krant die het aandurft. Kwaliteit verenigen met een persoonlijke touch kenmerkt een topjournalist en ook een goed blog. De match van next met bloggen is daarom eigenlijk heel logisch. Ik ben benieuwd!
  Toch nog wel een vraag waarom dat nou weer weken moet duren? Het installeren van WordPress en daar een theme met nrc.next touch op loslaten moet toch binnen een week kunnen…

 • Ivo

  @Sipke tuurlijk kun je binnen een week een wordpress installeren en er een theme overheen klappen, maar heb jij hebt zeker nog nooit een dns wijziging bij Getronics aangevraagd? ;)

 • Dank voor je comment Stefan! Het probleem zat ‘m in meer dan alleen de vormgeving. De inhoud van de site bestond voornamelijk uit artikelen die ook in de krant stonden. Met de nieuwe blog willen we niet de inhoud maar de míssie van de krant naar internet vertalen.

  Dus we gaan je gidsen door het (inter)nationale nieuws en de blogosphere. Bovendien geven we commentaar, nodigen we jou uit om commentaar te leveren, waar wij dan weer op reageren.

  Dank voor de aardige woorden Sipke! Het ombouwen van de site vergt nogal wat tijd. Denk aan oude servicepagina’s, accounts enz enz. Maar we hopen binnen NRC alsnog een recordtijd neer te zetten voor de bouw van een nieuwe site ;-)

 • Tim van Letht

  Ik ben benieuwd! De verwachtingen liggen bij mij in ieder geval erg hoog. Beide bloggers gaan neem ik aan ook over álle onderwerpen schrijven? Ben wel benieuwd naar een bericht over voetbal na alle berichten gericht op het web van Pfauth ;)

 • Theo van Stegeren

  Lijkt me een veelbelovend plan. Wel lees ik hier veel over de vorm en weinig over de inhoud, terwijl bij de keuze voor versmalling van het aanbod veel van de kwaliteit van dat die paar posts per dag gaat afhangen. Wat voor benadering ga je daarbij kiezen, Ernst-Jan?

 • Bedankt voor de uitleg Ernst-Jan. Ambitieus plan. Ik ben benieuwd naar het resultaat.

  2 redactieleden + crowdsourcing = nieuwe nrc.next website

 • simon

  Wat doen jullie met de column van Aaf: 20.000 views voor een artikel (20-02-2009) lijkt me niet al te lullig qua bezoekcijfers. Ook Janneke Vreugdehil met haar kookblog zal toch wel een plekje krijgen?
  Verder: Ben het wel eens met Stefan, zoals ik het lees hadden jullie het weblog ook op de huidige site kunnen beginnen. Is het niet gewoon een verkapte bezuiniging?

 • Helemaal eens met de analyse dat de huidige NRCNext site een ramp is (zeker op mobiel).

  Interessant dat jullie een echt weblog gaan neerzetten (een beetje het Bright-model lijkt het wel), maar blijft de content uit de krant die nu op de website staat online beschikbaar naast het weblog?

 • @ Theo, goede vraag. Door een strenge nieuwsselectie te maken en mensen te gidsen naar het beste van het beste (dat prachtige interview in de Volkskrant, een treffende Irakanalyse in The New Yorker, een andere minster die door GeenStijls Rutger te grazen wordt genomen). Verder zorgt de input (kennis en ervaring) van redacteuren er voor dat we zelf ook goede analyses hebben.

  @Simon. No worries! De columnisten en kookblog krijgen een apart kanaal op de blog. Net als Geld&Werk. Grappig trouwens dat het overkomt als een bezuiniging. Je bent niet de eerste die het zegt :-). Het is een investering: voor de nieuwe blog zijn twee banen gecreëerd.

  @Alper Bright doet het zeker goed! Ik volg die blog al een tijd en ben er van onder de indruk hoe ze print en web combineren. Wij hopen dat minstens zo goed te gaan doen. Het nieuws, filmrecensies e.d. blijven beschikbaar op nrc.nl.

 • Pingback: NRCNext.nl gaat alleen nog maar bloggen - Sargasso()

 • @Ernst-Jan: Maar worden de artikelen van de krant die nu online staan behouden?

 • @Alper Nu bij de lancering niet. Er wordt nog gezocht naar mogelijkheden om het archief van de huidige CMS naar WordPress te krijgen. Maar we willen de livegang daar niet mee vertragen.

  We plaatsen niet meer artikelen uit de krant op de site. Dus daar moet je even voor naar de kiosk (of deurmat ;)). Als we naar artikelen verwijzen die enkele weken oud zijn, doen we er wel een pdf-je bij.

  We zorgen er in ieder geval voor dat elk artikel op de blog interessant is om te lezen, of je nu wel of niet de krant hebt gelezen.

 • Ok, dat is helder. Het is zeker een interessant format en eigenlijk al de manier waarop ik nu mijn nieuws tot me neem (het beste van alle bronnen) maar kom je dan niet in de knel als je heel weinig naar de eigen krant komt te verwijzen? Of misschien is dat meer iets dat de redactie scherp houdt.

  Daarnaast vind ik dit gegoochel met CMSen en formats wel een beetje exemplarisch voor de problemen van kranten. In plaats van een harde scheiding weblog/krant denk ik dat de toekomst licht in een synthese van de openheid en interactie van het nieuwe met de inhoud en reflectie van het oude. Maar misschien ben ik dat alleen maar.

 • @Alper het is eigenlijk wel een beetje jammer dat ik je nog geen voorbeelden kan laten zien, want eigenlijk zitten jij en ik op dezelfde lijn. We willen het beste van twee werelden (kwaliteit, betrouwbaarheid en interactiviteit) samenbrengen maar door de onderwerpen van de discussie lijkt het inderdaad of we aan het “goochelen” zijn. Terwijl ik me amper bezig hou met CMS e.d., maar vooral met de inhoud van de blog. Stay tuned, dus :-) (en dank voor de scherpe blik!)

 • Pingback: Nrcnext.nl gaat alleen nog maar bloggen | Ger Timmer()

 • Goed idee. Next gebruikt haar unieke positie als jongere broertje van NRC om iets te doen wat andere kranten nooit zouden kunnen en durven. Die zitten inderdaad met het probleem dat ze vooral een archief moeten zijn van de papieren krant. Die archieffunctie neemt nrc.nl op zich, het grootste deel van de next-content komt toch van NRC.

 • Als je de bestaande content wil behouden, migreer die dan niet naar de blog. Dat vervuilt de zoekfunctie en tags. Houdt het format liever strak. Exporteer het oude CMS naar statische html-pagina’s en plaats die onder archief.nrcnext.nl of plaats gewoon het oude CMS daar (als dat niet teveel licentiekosten met zich meebrengt). Zorg dat inkomende links naar oude content netjes permanent geredirect worden.

 • Goed plan, ondanks dat ik lezer ben van de krant heeft de website mij nooit weten aan te trekken. Ernst-Jan heeft zich al flink bewezen bij The Next Web, klinkt veelbelovend.

 • Pingback: Nrcnext.nl zojuist gelanceerd als weblog | Bijgespijkerd()

 • Dit betreft m.i. een ‘very hot’ idee, in de overtreffende trap. Hoog tijd voor de ovenwanten dus!
  Het innovatievermogen van de gehel NRC-crew is eigenlijk net zo zeldzaam als kauwgumverkopers in een kaakkrampkliniek.