Gaan de boekenuitgevers de muziekindustrie achterna?

kindle1Stel dat e-books een succes worden, lopen uitgevers dan het gevaar dat hun producten worden ge-napsterd? Anders gezegd: gaan we boeken straks gratis downloaden, net zoals we nu al met muziek (en films) doen? Volgens Jack Shafer bevindt de markt voor e-books zich nu op hetzelfde punt als de markt voor mp3-bestanden in 1999. Er is wel een verschil. Het duurde tot 2003 voordat de muziekindustrie in de Verenigde Staten schoorvoetend akkoord ging met de verkoop van hun tracks via de iTunes Music Store. Een goed legaal aanbod van e-books is er echter al. Amazon biedt bijvoorbeeld een redelijk grote collectie e-books aan. Een ander verschil: maar weinig consumenten vinden dat boeken gratis moeten zijn. En ook dat is volgens Shafer te danken aan Amazon: omdat de online boekhandel de prijzen van e-books overzichtelijk en (in sommige gevallen kunstmatig) laag houdt, zijn maar weinig consumenten geneigd om op zoek te gaan naar illegaal aangeboden e-books. Daar kan echter verandering in komen, waarschuwt Shafer: de uitgevers willen dat Amazon zijn prijzen verhoogt en ze bieden bestsellers niet als e-book aan. Als ze zich zo arrogant blijven opstellen, lopen ze het gevaar dat het illegale aanbod snel zal toenemen.

Maarten Reijnders

Maarten Reijnders (1976) is freelance journalist.

Alle artikelen van Maarten Reijnders op De Nieuwe Reporter.

  • Miriam van der Have

    Achterna? dat woord kun je alleen maar gebruiken als je niet weet hoeveel boeken al via bijvoorbeeld ThePiratebay.org worden aangeboden. Het verschil tussen muziek en boeken zit wat dit betreft niet in de beschikbaarheid van de content maar in de populariteit van de apparatuur.

    Het wachten is op de eReader die net zo aantrekkelijk is als de iPod en dan is er geen houden meer aan.

  • Lees “Free” van Chris Anderson (met een apart hoofdstuk over de gratis online boekenmarkt) en je ziet in elk geval één van de theorieën voor de nabije toekomst netjes uitgewerkt. Een (gratis en toch legale) pdf-versie van Free heb ik zojuist op mijn Sony e-reader gelezen en ben er door zowel het gebruiksgemak van het apparaat als de inhoud van het boek van overtuigd geraakt dat hier wel toekomst in moet zitten. Zeker vanuit het perspectief van de lezer.

  • Persoonlijk geloof ik wel in een paar drempels. Ik verkoop zelf mijn e-books op naam van de koper, met een soort van watermerk. Dat nodigt niet zo snel uit om het op een p2p-site te zetten met de dreiging van een direct opvraagbare boete. Het heeft nog iets persoonlijks ook.

    Ik zie het niet zo’n vaart lopen, maar erken wel dat een e-book zonder specifieke kenmerken een volstrekt eigen leven gaat leiden. Nou ja, waar de muzikant zijn eigen dingetje op het podium gaat spelen om nog iets te verdienen, kunnen auteurs toch gaan voorlezen?