Het bereik van nieuwssites stagneert

De papieren krant is ten dode opgeschreven, de toekomst is aan internet. Dat is kort samengevat de veel gehoorde visie van kenners. Het was dan ook opmerkelijk dat begin januari bleek dat vrijwel alle landelijke kranten hun oplage hadden zien stijgen. En het is eveneens opmerkelijk dat uit de jongste cijfers blijkt dat het bezoek aan krantensites lijkt te stagneren. Bas Timmers, tussen april 2009 en maart 2010 hoofd Vk online, zette de internetcijfers over de afgelopen vier jaar op een rij.

Aan de ongebreidelde groei van nieuwssites lijkt in 2010 een einde gekomen. Alleen marktleider NU.nl wist significante winst te boeken; verder lijken de marktaandelen van de grote nieuwssites nauwelijks verschoven, zo blijkt uit de STIR-cijfers over vorig jaar. Wie nog wil groeien met een nieuwssite, zoals de Persgroep, moet waarschijnlijk iets radicaals doen.

STIR houdt al jaren de bereikcijfers bij van de belangrijkste sites in Nederland. Die vertonen sinds 2006 een enorme groei: NU.nl bereikte in 2010 regelmatig maandelijks 35 procent van de Nederlandse bevolking ouder dan 13 jaar.

Maar voor bijna alle andere sites geldt dat de groei vorig jaar stagneerde. Daarbij wel de kanttekening dat het AD in december 2010 een onwaarschijnlijk forse groei kende. Of die aanhoudt of incidenteel is, weten we over een maand.

De marktaandelen verhouden zich online bij krantensites ongeveer zoals op de papieren markt: De Telegraaf is de grootste, op afstand gevolgd door AD en de Volkskrant. Vervolgens rijst de vraag hoe daar verandering in zou kunnen komen. De Telegraaf Media Groep heeft ervoor gekozen naast Telegraaf.nl een brede portefeuille op te bouwen. De lokale Dichtbij.nl-sites zijn recentelijk bijvoorbeeld door het concern gelanceerd, en Hyves werd overgenomen. Daardoor kan TMG online groeien met andere platforms dan nieuwssites.

NRC-strategie

NRC veranderde recentelijk zijn internetstrategie radicaal. De nieuwe chef internet Ernst-Jan Pfauth verbouwde NRC.nl tot een soort nieuwsblog, waar redacteuren toegankelijk schrijven en toegankelijk zijn. Met die aanvankelijk zwaar bekritiseerde aanpak lijkt hij te mikken op een jong, hoogopgeleid en webwijs publiek.

Dat kan een interessante doelgroep zijn, maar wel een kleine groep. Terwijl plaatsvervangend chef David Haakman onlangs liet weten op “zowel kwantitatief als kwalitatief bereik” te willen scoren. Die twee doelstellingen lijken lastig te verenigen: net zo moeilijk als de imago’s van het hippe NRC.nl en de sjieke papieren krant dat zijn.

De Persgroep

Nog ambitieuzer zijn de plannen van de Persgroep. Anderhalve week geleden werd bekend dat de webredacties van Parool, Trouw, Volkskrant en AD worden samengevoegd in Rotterdam en uitgebreid met 15 fte.

Als reden werd aangevoerd dat de krantenredacties de internetredacteuren afremden en belemmerden. Dat is natuurlijk een drogreden: uit eigen ervaring weet ik dat van afremmen wel sprake is, maar slechts marginaal. Het is voor de Belgische bazen simpelweg de stok om de strategie van eigen bodem alsnog door te drukken in Nederland.

Die strategie getuigt in ieder geval van lef en ambitie en valt samen te vatten in drie woorden: the winner takes all. In hun analyse zien ze dat de marktleider op internet het gros van de inkomsten pakt. Dus is de centralisatie van de webredacties een alles-of-niets poging om de grootste te worden.

In België lukte de Persgroep dat heel snel met HLN.be, de online variant van Het Laatste Nieuws. In Nederland zijn de eerste resultaten minder bemoedigend: AD.nl ging als eerste volgens de Belgische methode en technieken werken maar groeide amper, behalve dus in december 2010. VK.nl verging het nog slechter, het bereik daalde van 14,7 procent (december 2009) tot 9,6 procent in december 2010.

De marktleider

Het grote verschil met België is uiteraard dat NU.nl een marktleider is die niet voortkomt uit een krant. Laurens Verhagen c.s. vinden het prima als krantensites niet alle artikelen uit de krant online doorplaatsen om de papieren verkoop te stimuleren. Het maakt NU.nl alleen maar sterker, terwijl de door NRC en De Persgroep gevolgde geventileerde mening dat online in dienst staat van de krantenverkoop achterhaald is.

Een net zo groot probleem is dat de Persgroep-ambities niet reëel zijn in Nederland. NU is groot geworden omdat het neutraal is: de beoogde concurrent AD.nl is redelijk plat (lees: veel bloot, sport showbizz), heeft weinig eigen nieuws en weinig extra’s. Daarmee word je geen marktleider.

Bovendien lijkt De Persgroep, niet als enige krantenuitgever trouwens, maar langzaam in te spelen op trends op het internet. NU.nl voert een agressieve multiplatform-strategie, met een goede iPad-app en dito mobiele sites. NRC.nl heeft in ieder geval begrepen dat je als redactie laagdrempeliger moet werken, een band op moet bouwen met je publiek. Het aanstellen van een sociale mediaredacteur bij de Volkskrant is overigens een goed begin, maar dat idee kwam uit de koker van de redactie zelf en wordt bekostigd door de Stichting de Volkskrant.

Agressieve strategie

Wat dan wel te doen? Een agressievere multiplatformstrategie is een goed begin. Het accentueren van de sterke punten van elk merk zou een goede tweede stap zijn: AD doet niets met het domein Sportwereld.nl, de Volkskrant zou écht goede sites kunnen maken over kunst en politiek en het Parool zou echt alles over Amsterdam mogen hebben.

Daarmee wordt de portefeuille gevarieerder en sterker. Ook als nummer twee kun je overigens nog genoeg geld verdienen op internet. En als de Persgroep toch écht de grootste wil worden, zou ze het lef kunnen tonen om een nieuw merk te maken voor de massa. Neutraal, simpel en goedkoop, zonder banden met een krant. Het lef heeft Christian van Thillo er wel voor. Benieuwd of er daden volgen.

Dit artikel is ook gepubliceerd op het weblog van Bas Timmers

Bas Timmers

Bas Timmers (5 augustus 1972, Oss) studeerde bedrijfseconomie aan de Hogeschool Den Bosch en later journalistiek bij Fontys hogescholen in Tilburg. Vanaf 1998 was hij werkzaam bij dagblad BN/DeStem, onder andere als redacteur nieuwsdienst en sportverslaggever. In de hoedanigheid zette hij het NACblog op. Tot 1 april 2010 werkte hij op de Newsroom van de Volkskrant als internetredacteur. Sindsdien heeft hij een eigen bedrijf: Pixels en Komma's, advies en projectmanagement voor nieuwe media.

Alle artikelen van Bas Timmers op De Nieuwe Reporter.

 • des

  “Met die aanvankelijk zwaar bekritiseerde aanpak lijkt hij te mikken op een jong, hoogopgeleid en webwijs publiek.”

  Wat is dit nou weer voor een onzin? Laagopgeleid publiek zal u bedoelen. de nieuwe site van nrc is vreselijk. En de stukjes nóg korter en oppervlakkiger dan op andere nieuwssites.

  net als dat nrc.next niet voor hoogopgeleiden is, ook denkt de krant dat zelf wel. nrc.next is korte stukjes, veel plaatjes, slecht Nederlands (zelfs in koppen).

 • Arnoud

  Ik spreek allesbehalve objectief hier, maar ik vind het ergerlijk dat de termen ‘nieuwssites’ en ‘krantensites’ als synoniem wordt gebruikt, met Nu.nl als enige uitzondering.

  Ten eerste is het natuurlijk onjuist: het is hetzelfde als naar het marktaandeel van TDK op de markt voor blu-rays kijken, omdat ze ooit veel casettebandjes verkochte. Het is een godswonder dat al die kranten ook op internet zijn uitgegroeid tot redelijke merken (maar niet erg knap met zoveel massa en financiele middelen).

  Ten tweede beperk je daarmee je blik op de online wereld. Er is veel meer dan krantensites – en die concurreren veel meer met de krant dan de sites van kranten zelf, en zijn dus veel relevanter in dit opzicht. Wat voor publiek pakken alle specialistische voetbalsites af van AD Sportwereld? Ik noem zomaar een voorbeeld.

  Ten derde getuigt het wederom van de gesloten visie van de journalistieke elite in Nederland (en dit klinkt meer PVV dan ik zou willen, maar het is waar). Een handvol kranten, misschien regionale dagbladen, enkele opiniebladen en wat tv-rubrieken; dat mag journalistiek heten, en de rest wordt als minderwaardig beoordeeld en wordt veelal genegeerd hier. De waarheid is uiteraard weerbastiger. Is het toeval dat NOS samenwerking zocht met freelance it-journalist Brenno de Winter voor het ov-chipkaartverhaal? Natuurlijk niet: welke ‘traditionele’ journalist kent de belangrijke wereld van hacking nou. Man, ik moet ze vaak uitleggen wat Android is!

 • ReindeR Rustema

  Een krantensite bezoeken? Dat doe je toch alleen in noodgevallen? Voor het archief enzo. Je leest je krant toch fijn via een App? En zo betaal ik met mijn abonnement via de App journalisten die goed werk voor me doen. Scheelt me een boel gesurf, lekker op verloren momenten nieuws lezen van professionals. Nu maar hopen dat Apple geen 30% afpakt door te verbieden een krantenabonnement via een App te gebruiken. Want dan moet ik weer het web op. Liever niet met zo’n klein schermpje. En op het computerscherm moet gewerkt worden, daar ga ik de krant niet lezen.

 • Bas Timmers

  @Arnoud de blik is bewust beperkt gehouden, omdat 1) deze sites zich volledig richten op tekstueel nieuws (RTL en NOS doen dat bijvoorbeeld niet) en 2) we bij de Volkskrant toch vooral gericht waren op andere krantensites als concurrent. Je hebt gelijk: het speelveld is groter, de gehanteerde maatstaven arbitrair. Arrogantie zit er niet achter. Krantensites beseffen heel goed dat de concurrentie breder is dan alleen andere kranten: GeenStijl, RTL, maar dan ook Sargasso? Hyves? Waar leg je dan de grens?
  Tot slot: het is mijns inziens niet zo verbazingwekkend dat kranten ook op internet zijn uitgegroeid tot grote nieuwsmerken. Ze hebben decennialang bewezen op een betrouwbare manier nieuws te leveren.

 • Pingback: Mediaweek: Blogger van het decennium en ‘Nedermeme’ | webjournalisten.nl()

 • Omdat websitebezoek nogal gevoelig is voor seizoenen en ook afhankelijk is van het nieuwsaanbod, zijn de grafieken die uit elk jaar andere maanden halen volgens mij niet zo handig. Of het gemiddelde over een jaar, of telkens dezelfde maanden. Zo vind ik de cijfers niet zo overtuigend.

  Nieuwswebsites hebben in 2008 en 2009 een sterke groei laten zien, vooral omdat alle websites een sterke groei lieten zien. Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van verzadiging bij breedband, waardoor de groei zal teruglopen en het bezoek uiteindelijk zou kunnen stabiliseren of zelfs teruglopen (omdat er veel meer aanbod is).

 • @Piet Bakker: Alle maanden van elk jaar zijn verwerkt in de bovenstaande grafieken. Dat is niet helemaal duidelijk als je naar de x-as kijkt, want daar worden steeds andere maanden genoemd. Maar als je met je muisaanwijzer op een lijn in de grafiek gaat staan, dan zie de waarde voor de betreffende maand. En dan zie je ook dat elke maand van elk jaar in de grafiek staat.

 • ah, zie ik nu pas. (hoe is dat plaatje gemaakt?)

  Zou dus toch op enige verzadiging duiden.

 • @Piet Bakker: Grafiek is gemaakt met Google Docs. Werkt prima en is mooi om te embedden op een blog. Alleen weet ik niet hoe ik de legenda van de y-as zo kan aanpassen dat steeds dezelfde maanden van elk jaar worden genoemd (om bovenstaande misverstanden te voorkomen).