Achttien persvoorlichters bij ministerie van Defensie

Van de elf ministeries heeft Defensie

de meeste persvoorlichters in dienst, namelijk achttien fulltime arbeidsplaatsen. Het totale ministeriële communicatieapparaat bedraagt 608 fte, maar de werkelijke rijkscommunicatie

is groter, onder andere door inhuur van externe communicatieadviseurs.

Er is al langer debat over de omvang van de overheidscommunicatie, maar cijfers ontbraken. De commissie Brinkman die in 2009 de toekomst van de pers onderzocht, constateerde dat ‘de overheid op alle bestuursniveaus een steeds groter wordend leger van communicatiefunctionarissen op de been brengt om de toegang tot nieuwsbronnen te beheren.’ Maar hoe groot dat leger was, bleef onduidelijk.

Lees verder op Gevaarlijk Spel
{“dataSourceUrl”:”//spreadsheets.google.com/spreadsheet/tq?key=0An6ssztH-NIGdElmMnlxSldJZXJYZDZRVGpHMS1qN3c&transpose=0&headers=-1&range=A1%3AL12&gid=0&pub=1″,”options”:{“reverseCategories”:false,”fontColor”:”#fff”,”midColor”:”#36c”,”backgroundColor”:”#FFFFFF”,”pointSize”:0,”headerColor”:”#3d85c6″,”vAxis”:{“format”:”#0.###############”},”headerHeight”:40,”is3D”:false,”logScale”:false,”wmode”:”opaque”,”hAxis”:{“maxAlternation”:1},”title”:”Het ministeri\u00eble communicatieapparaat “,”height”:371,”isStackedBarChart”:true,”isStackedColumnChart”:true,”isStackedAreaChart”:true,”isStacked”:true,”mapType”:”hybrid”,”showTip”:true,”displayAnnotations”:true,”titleY”:”aantal FTE”,”dataMode”:”markers”,”colors”:[“#3366CC”,”#DC3912″,”#FF9900″,”#109618″,”#990099″,”#0099C6″,”#DD4477″,”#66AA00″,”#B82E2E”,”#316395″],”width”:500,”smoothLine”:false,”maxColor”:”#222″,”lineWidth”:2,”labelPosition”:”right”,”fontSize”:”14px”,”hasLabelsColumn”:true,”maxDepth”:2,”legend”:”right”,”allowCollapse”:true,”minColor”:”#ccc”,”reverseAxis”:false},”state”:{},”chartType”:”ColumnChart”,”chartName”:”Chart 1″}

Leendert van der Valk

Leendert van der Valk (1980) is een van de auteurs van Gevaarlijk spel, de verhouding tussen pr&voorlichting en journalistiek. Hij is freelance journalist.

Alle artikelen van Leendert van der Valk op De Nieuwe Reporter.

Reageren is uitgeschakeld.