Linux voor journalisten

Apple is prachtig, Microsoft doet het, maar Linux is net wat spannender, beter en nog gratis ook. De meerderheid van alle verkochte computers draait Microsoft als besturingssysteem. ‘Ja het zat er toch bij’ (alsof het gratis is), is een veel gehoord argument. Waarbij de kopers zich niet realiseren dat je vervolgens vast zit aan Microsoft-software, en daarvoor moet betalen. Het begint al met Office.  Daarna komen de viruscheckers en nog veel meer programmatuur. Dat kost een godsvermogen. Het werkt, maar echt controle heb je er niet over: welk vinkje moet er nu weer aan? Ja, ik weet het, de meeste software komt toch van het bedrijf of de instelling waar we werken. Maar als je nu eens niet in loondienst bent, en freelance werkt?

Motorkap

Linux heeft de naam ingewikkeld te zijn.  Inderdaad als je met een terminalsessie alle processen op de machine wilt controleren, ja dan duik je wel diep onder de motorkap. Maar dat hoeft helemaal niet. De desktop is volledig grafisch; zonder het irritante dubbelklikken om een programma te starten, en zonder domme vragen als ‘weet u het zeker?’

Proberen? Geen probleem, download een Live CD, start de computer van de cd en ga aan de slag met een volledige Linux-desktop. Installeren naast Windows, dual booting, ook geen probleem. En virussen, daar heb je geen last meer van.

Wat heb je als journalist nodig op een Linux desktop? Linux komt in vele smaken. Er zijn verschillende distributies. Een van de meest populaire versies is Ubuntu: snel, grafisch mooi vormgegeven, en volledig.

Versie 11.04, ‘Natty Narwhal‘ genoemd, heeft een nieuwe interface, Unity, die zowel bij laptops als netbooks wordt gebruikt. De ‘dash’ geeft je toegang tot alle geïnstalleerde programma’s en gebruikte bestanden. De ‘starter’, de balk links, geeft de snelkoppelingen naar veel gebruikte programma’s. Het paneel boven in het scherm geeft de iconen voor netwerkverbinding, bluetooth, geluid etc.

Wireless internet en bluetooth werken out of the box. Camera en geluid worden direct herkend. In plaats van Microsoft Office is LibreOffice geinstalleerd, dat overweg kan met alle formats voor Word, Excell en Powerpoint. En de browser? Firefox natuurlijk. Oh, je leest je e-mail nog steeds lokaal, Evolution is de vervanging voor Microsoft Outlook. Standaard worden ook een movie player, music player, webcam software, en CD-brander meegeleverd in Ubuntu. Andere software moet je even ophalen. Skype heeft een aparte versie voor Linux. En ook Tweetdeck laat zich zonder moeite installeren.

Ubuntu Software Center

De basis is er, toch heb je als multimediale journalist wat meer nodig. Fotoshoppen, daar voor hebben we de Gimp. En net als bij Adobe Photoshop moet je er induiken om te programma te beheersen. Video bewerken werkt prima met Kdenlive. Tja, geen Finalcut of Adobe Premiere, maar voor het web meer dan voldoende. Audacity is voor audiobewerking. Een screencast maken gaat met Istanbul.

Eigenlijk is er voor elk Microsoft/Windows-programma wel een open source alternatief. Ubuntu maakt het de gebruiker heel gemakkelijk door het Ubuntu Software Center waar je op trefwoord kunt zoeken en het programma met een druk op de knop kunt installeren, of verwijderen.

Net als bij Windows zijn er ook regelmatig updates, maar die blokkeren dan niet het gebruik van de machine of verhinderen dat de machine kan worden uitgeschakeld. Met de update manager heb je het hele proces en alle onderdelen van de update volledig in de hand. Ubuntu werkt hard aan cloud computing, met Ubuntu One krijg je, gratis natuurlijk,  een personal cloud van 5 GB, die al je files keurig synchroniseert.

Libraries

Als journalist moet je hiermee toch behoorlijk uit de voeten kunnen, geheel gratis. Toch is voor mij het voordeel vooral de grotere controle over de machine, software en de processen. In Windows heb je standaard een bureaublad, in Ubuntu werk je gemakkelijk met vier bladen of workspaces. In de eerste draai bijvoorbeeld je tekstverwerker en je e-mail, en in een tweede ben je een aantal foto’s aan het bewerken. Handig dus.

Loopt een proces of programma vast, dan herstarten we niet de machine, maar stoppen het proces. En dat moet via de terminal met een speciaal commando. Heb je het Linux gevoel te pakken in de desktop, dan komt de rest- de terminal- vanzelf.

Een van probleemjes is natuurlijk werkt alle hardware. Mijn tablet HP 2740 Elite, draaide natuurlijk specifiek HP Microsoft-sofware, voor de aansturing van de tablet, of voor Bluetooth, camera, etc.   Soms ontbreken die drivers (libraries). Wil je zeker weten of alle hardware onder Unbuntu werkt, draai dan eerst de Live CD. Ook een printer kan soms problemen op leveren. Voor mijn Samsung clx 3185FW wireless, color laser printer, inclusief scannen en kopieren, moest ik bij Samsung een aparte driver downloaden en installeren.

Het antwoord voor het oplossen van dit soort problemen zijn de verschillende Ubuntu-forums op internet; met wat specifieke trefwoorden in Google vind je snel een discussie en meestal het antwoord. Heel soms moet je echt onder de motorkap.  Spelletjes; die leveren meestal wel problemen op, maar die speel je toch niet op je werklaptop!

Peter Verweij –

Peter Verweij (1949), studeerde sociologie en filosofie aan de Universiteit van Nijmegen. Tot 2011 was hij werkzaam aan de School voor de Journalistiek te Utrecht als docent op het gebied van online journalistiek en computer assisted research and reporting (CAR). Momenteel werkt hij als trainer en consultant in zijn bedrijf D3-Media.

Alle artikelen van Peter Verweij op De Nieuwe Reporter.

 • harry

  Merkwaardig reclameverhaal. Waarom Linux nu specifiek interessant is voor journalisten blijft volstrekt onduidelijk. Vervang journalist door advocaat of bouwvakker en je kunt met dit verhaal nog op heel veel websites terecht.

  ‘Eigenlijk is er voor elk Microsoft/Windows-programma wel een open source alternatief’, staat er. En dat is nu precies het probleem van Linux (en in mindere mate Apple). Er is maar 1 alternatief. Terwijl de gebruiker bij Windows veelal keuze heeft uit meerdere alternatieven en dus precies kan kiezen wat voor zijn specifieke situatie het beste is, zit hij bij Linux vast aan 1 oplossing.

  Bovendien, zoals wordt beschreven, worden de meeste computers verkocht inclusief besturingssysteem. Daar heeft de gebruiker dus al voor betaald. Linux installeren, betekent dus kapitaalvernietiging en een beperking van de keuzevrijheid voor de gebruiker. Om nog maar te zwijgen van de vaak omslachtige zoektocht naar drivers voor externe apparatuur (zeker bij oudere systemen).

  Begrijp me niet verkeer, Linux is een sympathiek alternatief dat bijvoorbeeld voor oudere pc’s, waarvan het besturingssysteem niet meer wordt ondersteund, een prima, levensduur verlengende oplossing kan zijn. Maar als volwaardig alternatief voor Windows (en in mindere mate Apple) zijn er te veel bezwaren.

 • Hans

  Microsoft als besturingssysteem? En waarom nu een heel verhaal over Ubuntu 11.04? 11.10 met een veel betere versie van Unity is al twee maanden uit! Tof dat er aandacht is voor Linux, maar wil je ‘noobs’ om krijgen, moet je echt met een ander verhaal komen.

 • Anderverhaal

  @ Harry,
  Ondanks dat ik een fervent Linuxgebruiker ben, vond ik het ook nogal een raar verhaal. Er ontbreekt inderdaad een duidelijke uitleg waarom Linux interessant is voor journalisten. Als ik voor mezelf spreek: Linux is vooral goedkoop. Je hoeft geen honderden tot duizenden euro’s uit te geven om toch behoorlijk professionele software te kunnen gebruiken voor je artikelen. Gimp is bijvoorbeeld een goede vervanger van het dure Photoshop en hetzelfde geldt voor videobewerking. Er zijn ook zat boekhoudpakketten die je meestal gratis kunt gebruiken – ook dat bespaart geld.

  Het grote voordeel is dus vooral dat je geen illegale software hoeft te gebruiken of honderden euro’s hoeft uit te geven aan allerlei dure professionele softwarepakketten. Zeker voor beginnend freelancers lijkt me dat een groot voordeel.

 • Ook ik gebruik Linux, maar ook ik vind het een vreemd verhaal. Linux is weliswaar gratis, maar wat is precies de toegevoegde waarde voor freelance journalisten?

 • EdB

  Linux voor…………………………..
  Met voorgaande commentaren kan ik het eens zijn.
  Echter Ubuntu is gebouwd op/voor Linux.
  Linux is NIET gebaseerd op Ubuntu.
  Hierna een “paar” andere versies Linux distributies (Distrowatch)
  Rank Distribution H.P.D*
  1 Mint 3322>
  2 Ubuntu 2086
  4 openSUSE 1490
  6 Arch 1214>
  7 CentOS 1000
  9 PCLinuxOS 814
  11 Lubuntu 699>
  12 Mandriva 654=
  13 FreeBSD 651>
  14 Chakra 590
  16 Ultimate 559>
  17 Slackware 546=
  18 Zorin 543>
  19 Bodhi 531>
  20 Gentoo 516>
  21 PC-BSD 494>
  22 Pinguy 467>
  23 Scientific 461
  25 Kubuntu 404
  29 Xubuntu 369>
  30 KNOPPIX 358=
  31 CrunchBang 342=
  32 Red Hat 339
  34 GhostBSD 317>
  35 MEPIS 303
  37 Salix 286<
  38 ClearOS 264=
  39 Unity 255=
  40 FreeNAS 246
  42 Ubuntu Studio 239=
  43 Frugalware 237>
  44 Peppermint 221=
  45 Clonezilla 219>
  46 Kororaa 214
  49 Parted Magic 207=
  50 wattOS 206=
  51 Oracle 202=
  52 Zenwalk 201
  54 Pear 194>
  55 antiX 194=
  56 aptosid 193=
  57 BackBox 189>
  58 Pardus 184=
  59 Macpup 183=
  60 Commodore 182>
  61 OpenBSD 175=
  62 AriOS 172=
  63 ALT 169=
  64 PureOS 168>
  65 Joli OS 167=
  66 Super OS 166=
  67 Porteus 160=
  68 Mythbuntu 152=
  69 Fusion 149=
  70 SliTaz 147>
  71 Absolute 147=
  72 moonOS 146=
  73 Zentyal 144>
  74 GParted 144=
  75 LFS 143=
  76 SystemRescue 140=
  77 SalineOS 139=
  78 SUSE 139=
  79 Calculate 139=
  80 Alpine 138=
  81 Netrunner 137=
  82 DragonFly 131=
  83 BlankOn 131>
  84 linuX-gamers 130=
  85 Connochaet 127=
  86 MINIX 126=
  87 DoudouLinux 126=
  88 Semplice 125>
  89 Yellow Dog 124=
  90 Trisquel 121<
  91 TinyMe 120=
  92 LPS 120
  97 Legacy 113=
  98 Lunar 112=
  99 Turbolinux 111=
  100 Toorox 110>