Congres: Curating Reality

Moderne mogelijkheden voor onderzoeksjournalistiek

Om de haverklap hoor je dat er sprake zou zijn van een ‘crisis in de journalistiek’. Gek eigenlijk, want door de technologische vooruitgang waren de mogelijkheden voor innovatieve verslaggeving nog nooit zo groot. Er zijn tegenwoordig legio interessante tools voor journalisten en er ontstaan ook allerlei interessante nieuwe vormen van nieuwsgaring, zoals crowdsourcing. Bovendien ontstaan nieuw mogelijkheden voor meer diepgravende journalistiek, zoals datajournalistiek. Op 9 februari organiseren het Mediafonds en het Sandberg Instituut de conferentie ‘Curating Reality’, die zich richt op de nieuwe mogelijkheden die moderne technologie biedt voor onderzoeksjournalistiek.

Wat zijn de nieuwe mogelijkheden om feiten boven water te halen en te voorzien in de groeiende informatiebehoefte van burgers? Hoe kunnen daarbij nieuwe middelen worden ingezet om betere onderzoeksjournalistiek te bedrijven? Hoe kun je je voordeel doen met het feit dat de verhouding tussen journalisten en hun publiek verschuift en het publiek een veel actievere rol speelt in de productie en distributie van verhalen? En hoe kan de technologie gebruikt worden om de macht beter te controleren en krachtige verhalen te vertellen over de complexe, snel veranderende wereld waarin we nu leven?

Op het programma staan een aantal gerenomeerde sprekers, zoals Guardian-redacteur Simon Rogers (Datablog en Datastore), Moeed Ahmad (hoofd nieuwe media bij Al Jazeera), Jeroen Smit (hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, auteur van De Prooi) en Jan van Toorn (grafisch ontwerper). Kijk hier voor het volledige programma.

De conferentie vindt plaats op 9 februari van 13.30 tot 17.30 uur in Theater van ’t Woord, Openbare Bibliotheek te Amsterdam.

Wie wil deelnemen, kan zich hier inschrijven.

Redactie

Alle artikelen van Redactie op De Nieuwe Reporter.

 • http://stevenbrownsblog.wordpress.com/ Ing. S.K.A. Brown

  Ach Grapjassen-:onderzoek journalisten?.
  In Nederland floreert de Maffia-Journalistiek al ongestoord als een trein sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. Waarschijnlijk het enige land in de wereld waar dat plaats vindt.
  Zelfs dat kunnen jullie niet met zijn alle onderzoeken en bloot leggen.
  Dus houdt toch op met die onzin, ga eens iets serieus en nuttigs doen

  Niet onderzoeken: http://stevenbrownsblog.wordpress.com/2012/01/20/breaking-news-rob-zigerius-goede-freund-van-peter-r-de-vries-weer-gearresteerd-voor-poging-tot-moord/

  Niet Lezen: http://stevenbrownsblog.wordpress.com/2012/01/16/wat-nu/

 • charme19

  Dat klopt ook of anders was je helderziend geweest om alle onderzoeken bloot te leggen , maar de schrijvers (sters) van de nieuwereporter doen hun best of anders waren ze hier nooit ermee begonnen om enkele onderzoeken te winnen

  Veel succes met dit ..

 • charme19

  Zeer waarschijnlijk kom ik ook op die 9 Feb, want ik ben zelf ook benieuwd over een aantal onderwerpen of misschien komt er nog een hervatting van de conferentie??

  Alvast een Prettig weekend allemaal…