Tutorial: Hoe maak je een kaartje in Fusion Tables?

In de laatste week van 2011 heb ik voor regionaal dagblad de Stentor meegeholpen aan een project over wooncorporaties in Oost-Nederland. Met de beschikbare dataset heb ik een visualisatie gemaakt, met de vraag of ons publiek daarop wilde reageren. Naast een aantal nuttige toevoegingen kreeg ik ook flink wat vragen, voornamelijk: hoe heb je die kaart gemaakt?

In de onderstaande video-tutorial leg ik uit hoe je in Google Fusion Tables een kaartje kunt maken met KML-files, de data daaronder kunt weergeven in een tekstballon en hoe je de kleuren op de kaart kunt aanpassen aan de data. Zie ook het voorbeeldkaartje.


KML-gegevens van alle gemeenten in Nederland:
Download Excel-sheet of ga naar Fusion Tables.

Cijfers bevolkingsdichtheid in Nederland:
Download Excel-sheet of ga naar Fusion Tables.

Links:
OpenCBS
Google Fusion Tables
Artikel op de Stentor: Willekeur in salaris bestuurders wooncorporaties
Screencast-O-Matic

Dit blog was eerder ook te lezen op de website van Jerry Vermanen.

Jerry Vermanen –

Jerry Vermanen is datajournalist bij NU.nl. Hiervoor was hij internetredacteur bij regionaal dagblad de Stentor, zette hij het datajournalistieke project RegioHack op en liep hij stage bij het ANP. Daarvoor studeerde hij Industrieel Ontwerpen (bachelor, Enschede) en Journalistiek & Nieuwe Media (master, Leiden).

Alle artikelen van Jerry Vermanen op De Nieuwe Reporter.