Sessie datamartelen met Stephan Okhuijsen

Veel databestanden laten zich minder makkelijk gebruiken dan de netjes uitgewerkte tabellen van bijvoorbeeld het CBS. Toch zit er vaak veel relevante informatie in verborgen. Hoe haal je de verhalen, markante afwijkingen en leuke patronen uit zo’n gegevensverzameling?

Centrum voor Communicatie & Journalistiek organiseert in samenwerking met De Nieuwe Reporter op dinsdagavond 3 april een sessie  ‘datamartelen’. De sessie is een vervolg op de ‘Avond van de datajournalistiek’ en wordt verzorgd door Stephan Okhuijsen (Sargasso.nl).

Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden zal het datamartelen levendig geïllustreerd worden. Stephan Okhuijsen laat diverse handelingen de revue passeren die je kunt gebruiken om data te ordenen, uitzonderingen te vinden, patronen te ontdekken en ook de bruikbaarheid te analyseren. Hierbij gaat het niet zozeer om het leren gebruiken van tools (bijvoorbeeld Excel) maar meer om een manier van kijken en stappen zetten die helpen bij het trekken van de waarheid uit een databestand.

Stephan Okhuijsen is sinds 1989 werkzaam in de IT, tegenwoordig als senior consultant bij Itude. Betrokken bij diverse grote projecten als AirMiles en iDeal. Bij verschillende opdrachten heeft hij veel ervaring opgedaan met grote dataverzamelingen en hoe daar informatie uit te halen. Sinds 2004 is hij actief als blogger, momenteel bij Sargasso.nl. Daarbij heeft hij veel ervaring opgedaan met het ontsluiten van bronnen met veel gegevens om daar voor lezers begrijpelijke conclusies en verhalen uit te halen.

Praktische informatie

Datum:
Dinsdag 3 april 2012

Tijd:
Van 19.30 uur t/m 22.00 uur.

Locatie:
Faculteit Communicatie en Journalistiek, Padualaan 99, Utrecht

Deelname is gratis!

Aanmelden via ccj@hu.nl 
Meer informatie? Neem contact op met Centrum voor Communicatie & Journalistiek via 088 481 3500 of ccj@hu.nl

Redactie

Alle artikelen van Redactie op De Nieuwe Reporter.

 • Pascal Verhallen

  Na het lezen van de eerste alinea, voelde ik mij persoonlijk gedwongen te reageren. “Netjes uitgewerkte tabellen van bijvoorbeeld het CBS”? Dacht het niet. Laatst probeerde ik voor mijn onderzoek de arbeidsparticipatie van vrouwen tussen 1960 en 2010 tevoorschijn te toveren via de site van het CBS. Wat een ingewikkeld gedoe allemaal; even een simpel tabelletje creëren is er niet bij. Uiteindelijk gaf ik er de brui aan, ik werd gek van alle mogelijkheden en opties waarmee ik geen stap dichter bij mijn doel kwam.

 • @Pascal: Voor het ontfutselen van data aan de tabellen van het CBS zijn weer aparte cursussen te regelen. Vraag het ze maar.
  Het is meer dat als je eenmaal de tabel hebt, er weinig meer mee te doen is dan conclusies te trekken en te presenteren.

  Overigens, helpt dit misschien bij jouw zoektocht?
  http://sargasso.nl/archief/2010/04/19/zijn-vrouwen-liever-lui-dan-moe/

 • Pascal Verhallen

  Beste Stephan, bedankt voor je reactie. Om een cursus te volgen ten einde wat statistieken te kunnen bemachtigen voor een scriptie, lijkt me wat omslachtig. Bovendien zou het een teken aan de wand zijn voor hoe moeilijk het CBS het maakt voor Jan en alleman om aan wat data te geraken.

  Bedankt voor de link, overigens, maar helaas gaan de data (voor zover ik kan overzien?) niet verder terug dan 1996.