Onderzoek Stimuleringsfonds

Gezocht: initiatieven regionale en lokale journalistiek

Het Stimuleringsfonds voor de Pers is momenteel druk bezig met een onderzoek naar de positie van nieuwsvoorziening in de regio. Het doel hiervan is inzicht te krijgen in het lokale nieuwsaanbod. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek bestaat uit het  inventariseren van alle lokale online nieuwsplatformen in elk van de ruim 400 Nederlandse gemeenten. Voor wat betreft print, radio en televisie kunnen we deze informatie aan bestaande, actuele databestanden onttrekken. Internet gaan we vanaf volgende week in kaart brengen met hulp van enkele studenten.

We hebben echter niet de illusie dat het ons zal lukken om alle onafhankelijke initiatieven boven water te krijgen. Via deze oproep hopen we zoveel mogelijk initiatiefnemers van online, lokale/regionale nieuwsplatforms te vinden die niet aan de traditionele kranten en omroepen zijn verbonden. Denk aan voorbeelden als  pen.nlsallandcentraal.nlmoiassen.com en bredavandaag.nl. Alle hulp die we daarbij kunnen krijgen is welkom. We vragen iedereen die actief is met een eigen initiatief waarbinnen lokaal bestuurlijk nieuws centraal staat dit aan ons kenbaar te maken. Ook horen we graag welke collega-initiatieven we beslist niet mogen missen. Mail naar Judith Katz (jkatz@svdp.nl).

Judith Katz –

Judith Katz (1988) studeerde American Studies en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkt als werkgroepdocent journalistiek bij de RuG, als freelancer voor verschillende muziekmedia en als junior onderzoeker bij het Stimuleringsfonds voor de Pers, waar ze meewerkt aan een onderzoek naar regionale en lokale media.

Alle artikelen van Judith Katz op De Nieuwe Reporter.

 • blikopnoordwijkerhout.nl
  blikopnoordwijk.nl

  Ik doe niets met die sites, maar men kijkt er regelmatig op hoor ik van veel mensen uit mijn omgeving :)

 • In de Alblasserwaard, mijn geboorteregio, heeft http://www.alblasserdamsnieuws.nl (met kick-ass koppen als ‘Meisje uit Alblasserdam rijdt tegen wegafzetting en raakt gewond’) alle bestaande regionale kranten online weggeblazen. Voor de regio Alblasserdam staat het zo ongeveer gelijk aan nu.nl. Sinds kort is er uit dezelfde regio ook http://www.papendrechtsnieuws.nl (ik geloof van dezelfde maker).

 • Met een groep Utrechtse zzp-ers maken we dit jaar een boek.
  Kijk op de website voor meer info.

 • Hele goeie lokale nieuwswebsite

 • De Grouster (degrouster.nl) is al meer dan 15 jaar actief als nieuwssite voor Grou (Frl.) en directe omgeving. Site wordt bijzonder hoog gewaardeerd door de 4000 tot 5000 mensen die dagelijks kijken.

 • Nieuws.nl en alle aangesloten gemeentes…jonge organisatie die groeit als kool!

 • De website Maassluis.nu is in aanbouw en moet onderdeel uit gaan maken van de nog op te richten Stichting Omroep Maassluis.

 • Het Waals Weekblad is het enige weekoverzicht van het Waalse nieuws in het Nederlands. Elke vrijdag via email. Ruim 450 abonnees die 12 eurpo per maand betalen.

 • Dirk-Jan Kraan

  Goed voorbeeld is http://www.ditiswijk.nl van Wijk bij DUurstede.

 • Sleutelstad.nl brengt sinds maart 2002 dagelijks actueel en onafhankelijk nieuws voor Leiden.