‘Liveblog over alles’ is breekijzer voor ict-vernieuwing voor nrc.nl

Een experiment als breekijzer voor ict-vernieuwing, dat is het belangrijkste resultaat van het initiatief ‘Vandaag’ van nrc.nl. Hoewel de bezoekcijfers van het ‘liveblog over alles’ tegenvielen, is de proeftuin, volgens de redacteuren, geslaagd.

Op Vandaag, een liveblog over al het nieuws, werd vier dagen lang (van dinsdag 29 mei t/m vrijdag 1 juni) geëxperimenteerd met nieuwe vormen van journalistiek. Dus niet het uitdiepen van één thema, zoals gebruikelijk bij livebloggen, maar al het belangrijke nieuws van de wereld op één scherm.

Op de tweede bijeenkomst van de Vereniging Online Journalisten Nederland, die op 20 juni plaatsvond, vertelden chef internet Peter van der Ploeg en redacteuren Lex Boon en Peter Zantinghh van nrc.nl over hun bevindingen.

Groot nieuws

Het mediabedrijf heeft de laatste jaren veel ervaring opgedaan met live-verslaglegging. Tot nu toe zette nrc.nl livebloggen echter alleen in bij groot nieuws, vertelt redactiechef Peter van der Ploeg. “Er moest wel echt stront aan de knikker zijn.”

Daarbij houdt nrc.nl een aantal spelregels in acht:

 • Een gebeurtenis die live uitgezonden wordt, is per definitie niet geschikt voor het liveblog. “Het moet wel iets toevoegen.”
 • Het nieuws moet dermate ingrijpend zijn dat het mogelijk moet zijn om iedere drie minuten een zinvolle bijdrage te maken. “Geen updates maken om het updates maken.” Komt het nieuws druppelsgewijs binnen, dan kan je het nieuws beter in de vorm van een artikel gieten, benadrukt Van der Ploeg.
 • Er moeten voldoende (externe) bronnen beschikbaar zijn. Van der Ploeg: ‘Het moet wel spannend blijven.’

Geen regels

Bij het experiment Vandaag heeft de webredactie van nrc.nl zich juist niets aangetrokken van deze regels rond liveblogging, vertelt redacteur Peter Zantingh.

Waar het liveblog ingezet wordt bij groot nieuws, een verhaal dat zich gedurende de dag ontvouwt en ontwikkelt, is Vandaag een verzameling gestapelde korte nieuwsartikelen. Zantingh: “De vorm is liveblog, de inhoud is dat niet.”

Verwijzen

Vandaag moest een kijkje in de keuken van het redactieproces zijn. Geen persberichtentaal, losjes geschreven, transparant, menselijk en persoonlijk. En zeker niet doen waar anderen beter in zijn, maar zo veel mogelijk verwijzen naar externe bronnen.

Ten slotte mocht het niet saai worden. Er moest een goede mix ontstaan tussen tweets, quotes, video, foto en korte teksten.

Bezoekers

Voor de bezoekersaantallen hoefde nrc.nl het niet te doen. Het liveblog bij de val van Khadaffi trok enkele honderduizenden bezoekers. Bij Vandaag waren dat er maximaal tien- tot twintigduizend op een dag. Youp van ’t Hek doet het met 60.000 bezoekers op zaterdag een stuk beter.

Waarom dan toch Vandaag? Het laat zien dat je bovenop het nieuws zit en het is een aanvulling op de strenge selectie van het nieuws bij nrc.nl. Bovendien moet je als webredactie blijven innoveren.

Lex Boon, eveneens webredacteur bij nrc.nl, omschrijft Vandaag als de ruggengraat van de website. “Eigenlijk is Vandaag de nieuwsstroom die continu op de achtergrond van de dagelijkse berichtgeving zou moeten lopen.”

Techniek

Een experiment als bij nrc.nl had nooit kunnen slagen zonder de medewerking van techniek. Gedurende de week werden twee programmeurs vrijgemaakt om nieuwe ideeën en inzichten van de redactie uit te voeren binnen het WordPress-platform.

Het hielp om veranderingen binnen de website die al langer gewenst werden te stimuleren of zelfs te forceren. Vandaag hielp de website van nrc.nl daarmee als geheel naar voren, is de overtuiging van Boon, Zantingh en Van der Ploeg.

Dit artikel verscheen eerder op de website van de Vereniging Online Journalisten Nederland.

Rutger Betlem –

Rutger Betlem is redacteur van FD Entrepreneur en bestuurslid van de Vereniging Online Journalisten Nederland.

Alle artikelen van Rutger Betlem op De Nieuwe Reporter.

 • mkvoortman

  NRC is een van de weinige krant die internetjournalistiek serieus neemt. Hulde voor het experimenteren, zo wordt het genre verder ontwikkeld. Mee doorgaan ook al levert het geen explosieve toename van het aantal bezoekers op zoals met dit experiment. ‘Je moet blijven innoveren.’ Wat mij mooi lijkt is een verzamelpagina met live streams van gebeurtenissen wereldwijd. Wereldgebeurtenissen vanuit je luie stoel meebeleven, niks meer missen. As it happens in optima forma.

 • Een kleine toevoeging: een live uitgezonden gebeurtenis is niet per se ‘per definitie’ niet geschikt voor een liveblog, maar de voorwaarde dat er iets voor ons toe te voegen moet zijn geldt wel zwaar. Aan notulen van (bijvoorbeeld) een Kamerdebat heeft niemand iets, dan kun je het beter op tv volgen. Maar als wij denken iets echt toe te kunnen voegen aan zo’n debat, dan zullen we het zeker niet laten – ook al wordt het live uitgezonden.

 • Wat is dat laatste stukje typisch geformuleerd. Technische en inhoudelijke vernieuwing zijn op internet nauw verweven. Veel van de innovatieve ideeën voor (de liveblogs op) nrc.nl komen dan ook uit de hoek van haar nieuwe media team, en vonden dankbaar gehoor in de redactie. Dat is echt wat anders dan “nieuwe ideeën en inzichten van de redactie uitvoeren”. En het resultaat is het product van een fijne samenwerking. Dat dan weer wel.

 • Gaat de NRC de kennis die is opgedaan omtrent livebloggen op WordPress (dankzij de 2 fte die daarvoor is vrijgemaakt) ook nog als goed netizen delen met de open-source gemeenschap? Of is dat al gedaan en zo ja, waar kan ik dat eventueel terugvinden? Ik ben erg geïnteresseerd in het technische aspect ook, naast de journalistieke implicaties.

 • 2 fte? Wut?

 • Jean-Paul: wat we gemaakt hebben is niet alleen een uitbreiding op WordPress, al hebben we WordPress wel wat uitgebreid om handiger te kunnen livebloggen. Maar ik laat het je graag een keer zien.

 • @Koen: Als jullie straks naast ons zitten op het Rokin loop ik heel graag een keer op uitnodiging naar binnen! :-)