Tweede bijeenkomst VOJN: live-verslaggeving op internet

2011 was onmiskenbaar het jaar van het liveblog. Met de aardbeving en tsunami in Japan, de Londense rellen, de Arabische lente, de aanslag van Breivik en andere grote gebeurtenissen was er genoeg om over te livebloggen.

Liveblogs gaven een boost aan de verslaggeving op internet. Veel nieuwsorganisaties gingen voor het eerst met het format aan de slag. Zo ook nrc.nl, die al snel technische aanpassingen deed aan hun website om het liveblog uit te bouwen. Ook probeerden ze een ‘liveblog over alles’ uit, een experiment dat vorige week een vervolg kreeg. Het is inmiddels omgedoopt tot Vandaag en “moet zich ontwikkelen tot de ruggengraat van onze nieuwssite, een plek met all the news that’s fit to liveblog”.

Tijdens de tweede bijeenkomst van de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN) op 20 juni komen chef internet Peter van de Ploeg en redacteuren Lex Boon en Peter Zantingh van nrc.nl vertellen over hun experiment. Waarom zijn ze met een ‘liveblog over alles’ begonnen, wat zijn de ervaringen en wat zegt het over de toekomst van het liveblog en de online journalistiek in het algemeen?

Niet alleen op algemene nieuwssites is de live-verslaggeving doorgebroken, ook een muziekplatform als 3voor12 doet veel aan rechtstreekse berichtgeving. Ingmar Griffioen komt daarover vertellen. 3voor12 zendt live uit vanaf festivals zoals Pinkpop en probeert zo snel mogelijk recensies en sfeeritems online te hebben. Ook hebben ze veel geëxperimenteerd, bijvoorbeeld met een live fotoblog, dat bijzonder goed werkte.

Hoera! De vereniging is opgericht!

Voor de pauze zal het bestuur van de VOJN meer vertellen over hoe de vereniging eruit gaat zien. Sinds vrijdag 25 mei zijn we officieel een vereniging en staan we ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat betekent dat we eindelijk leden mogen inschrijven.

Nu de vereniging is opgericht zoeken we actieve leden die organisatorisch of inhoudelijk een bijdrage willen leveren aan de VOJN. Het bestuur heeft de eerste stappen gezet voor een nieuwe vakvereniging. Maar voor de toekomst van de vereniging zijn wij onbelangrijk, de leden staan aan het roer.

De VOJN moet een vereniging worden van professionals die de toekomst van hun vak willen vormgeven. Die internetjournalistiek verder willen brengen door zelf nieuwe kennis op te doen en deze met anderen te delen.

Special interest groepen

Dat kan binnen special interest groepen (SIG). Dat is een groep vakgenoten die zich verzamelen rondom één aspect van het vak. Denk aan datajournalistiek, digital storytelling, fotografie, sociale media. Maar ook verdienmodellen en journalistieke ethiek. Of elk ander onderwerp waarop meerdere leden zich willen storten.

De SIG’s bepalen de inhoudelijke koers van de vereniging. Elke groep kan zelf kleine activiteiten zoals borrels en excursies organiseren. Bij grotere activiteiten (debatavond, zomerschool) en het uitwerken van trainingen krijgen ze ondersteuning van werkgroepen.

Behalve SIG’s kent de VOJN namelijk ook enkele werkgroepen. Deze richten zich op de organisatorische aspecten van de vereniging zoals acquisitie en de organisatie van evenementen. Ook ondersteunen ze de SIG’s, bijvoorbeeld bij het opstellen van cursussen. De SIG’s bepalen inhoud.

Elk lid kan actief worden in één of meerdere SIG’s of werkgroepen. Hoeveel tijd dat kost, hangt van jezelf af. Wij verwachten inzet en een professionele houding.

Het bestuur coördineert

Wat doet het bestuur dan nog? Aan ons vijf de taak om alles te coördineren. We hopen dat dat hard nodig is. Niet omdat we om werk verlegen zitten, maar omdat we graag een vereniging zien ontstaan waar het barst van initiatiefrijke leden.

Wie aan de slag wil, hoeft ook niet te wachten tot de eerste algemene ledenvergadering. Een mail naar bestuurslid Paul Vereijken is voldoende.

Programma 20 juni
19.00 uur: Opening
19.10 uur: Toelichting plannen VOJN
20.10 uur: Pauze
20.30 uur: Presentatie nrc.nl
21.00 uur: Presentatie 3voor12
21.30 uur: Borrel in The Basket

Locatie
Auditorium, Hogeschool Utrecht
Padualaan 99, Utrecht (routebeschrijving)
Het auditorium is direct in de hal rechts.

Aanmelden
Aanmelden voor de bijeenkomst van 20 juni is verplicht. Dat kan hier. Het aantal plekken is beperkt. Leden van de VOJN krijgen voorrang. De toegang is gratis.

Herwin Thole –

Herwin Thole (1984) is journalist bij Business Insider en schrijft over technologie en startups. Ook is hij redacteur van De Nieuwe Reporter.

Alle artikelen van Herwin Thole op De Nieuwe Reporter.