‘Slow News’ in plaats van het uitbraken van geluid

Hij heeft een iPhone en een iPad, maar hij heeft ze in zijn hotelkamer laten liggen, opzettelijk. Over een uurtje of vier kijkt Peter Laufer wel eens of hij telefoontjes of berichten heeft gemist. Dat volstaat.

Journalist en publicist Laufer is onmiskenbaar de man achter de Slow News-beweging. Hij heeft zijn Facebook-account gesloten. En ja, hij was op Twitter… één week. Slow News probeert ons een andere kijk te geven op de productie- en consumptienormen van de moderne nieuwsindustrie.

“Sluit je af voor alle nieuws en haal het later in”, zegt Laufer. “Eens kijken hoe je reageert _ nerveus of ontspannen?”

Geen boot te zien

Op Malta doet een tv-verslaggever een stand-up bij de haven. Hij wijst op de zee achter hem waar een boot met vluchtelingen uit Libië elk moment aan de horizon kan verschijnen. Of misschien ook pas over een paar uur. Hij weet niet hoe veel mensen aan boord zijn of wie ze zijn, en hij zegt dat de autoriteiten de vluchtelingen na aankomst zullen afschermen zodat hij niet met ze kan praten.

De nieuwszender schakelt herhaaldelijk live over naar de verslaggever. Hij blijft naar de zee achter hem wijzen – nog steeds geen boot te zien – en herhaalt zijn verhaal dat veel feitelijke informatie ontbeert. Uiteindelijk arriveert de boot, de vluchtelingen gaan van boord en de camera zoomt van een afstand in. De verslaggever kan de tv-kijker geen aanvullende informatie geven dus hier eindigt zijn verhaal feitelijk.

Slow News

Het is dit soort verslaggeving waartegen Laufer zich verzet in zijn nieuwste boek Slow News.

“De meeste dingen hoeven we niet te weten. En als we ze wel moeten weten, hoeven we ze niet onmiddellijk te weten zonder diepgang of analyse”, zegt Laufer tijdens een ontbijtgesprek over Slow News, georganiseerd door Forum Journalismus und Medien Wien and Presseclub Concordia in Wenen. Slow News is al in het Italiaans verschenen – tja, de slow food beweging begon daar ook – terwijl de originele Engelse versie en een Duitse vertaling pas in het najaar uitkomen.

“We moeten ons verzetten tegen de 24-uurs nieuwscyclus”, luidt Laufers boodschap, ook refererend aan de breaking news-alerts die je smartphone voortdurend laten piepen. “Het gaat er niet om technologie te vermijden, maar wel om technologie te beheersen in plaats van de technologie ons te laten beheersen.”

Wat is nieuws?

Laufer gaat terug naar de basis van de journalistiek wanneer hij die vraag stelt: “Wat is nieuws?” Zijn antwoord, met nadruk op het tweede deel: “Nieuws is een gebeurtenis die belangrijk is voor mij.”

Dus, als niet alle nieuws belangrijk is voor mij, waarom zou ik het dan meteen moeten weten? Als een oma omkomt bij een aardbeving in Peru, hoef ik dat feit met alle bijbehorende details niet onmiddellijk te weten, zo lang het niet mijn eigen oma is. “Niet elk stukje informatie is nieuws”, zegt Laufer.

Dat is wat journalisten zou moeten onderscheiden van burgers die ook verslag doen van nieuws, bijvoorbeeld op Twitter of op hun blog. “Er is geen verschil met hun rol honderd jaar geleden, toen ze de krant belden met een tip.”

Het is juist de journalist die het verschil zou moeten maken. Hij moet de naakte feiten in hun context plaatsen en achtergrond geven. Het is een roep om kwaliteitsverbetering. “Media zullen moeten overleven door beter te worden, door achtergrond en analyse te geven, niet door het uitbraken van geluid.”

Laufers idee voor langzamer maar betere nieuwsverslaggeving zal de mediaindustrie niet veranderen, geeft hij toe. Laufer is een roepende in de woestijn. “Ik vrees dat het me niet gaat lukken. Ik twijfel daar zelfs niet aan”, zegt hij. “Maar de mensen raken getraind, ze krijgen het gevoel: ‘Ik móet dit nu niet kijken.’ We moeten ons blijven verzetten.”

 

Eric Willemsen –

Eric Willemsen werkt als freelance journalist in Oostenrijk.

Alle artikelen van Eric Willemsen op De Nieuwe Reporter.

  • Wilfred Scholten, journalist en schrijver

    Uit het hart gegerepen! Ik dacht dat ik de enige journalist was die zo dacht. Beter focussen op een paar belangrijke zaken, dan alles willen bijhouden, dat lukt je toch nooit, met alle stress tot gevolg. Laten we hier een wereldwijde beweging van maken! Ik doe mee.

  • Hulde, ik ga het boek meteen kopen.

  • Jona Dekker, journalist en schrijver

    Geweldig, ik sluit me hier ook helemaal bij aan. Niet HET nieuws, maar IETS nieuws, is dan ook míjn motto! Ik ga het ook zeker kopen!