Oproep – Onderzoek naar gebruik databases door journalisten

Steeds meer digitale archieven en databases komen beschikbaar, ook voor journalisten. Henri Beunders, Martijn Kleppe en Max Kemman van de Erasmus Universiteit Rotterdam doen op dit moment onderzoek naar de manier waarop journalisten gebruik maken van dergelijke databases en audiovisuele archieven in het bijzonder en nodigen daarom journalisten uit om deel te nemen aan  een enquête hierover.

Het onderzoek maakt deel uit van het Europese project ‘AXES-Access to Audiovisual Archives’ waarin nieuwe technieken ontwikkeld worden om audiovisuele archieven te doorzoeken. Met deze enquête hopen Beunders, Kleppe & Kemman een beter inzicht te krijgen in de manier waarop en de mate waarin journalisten omgaan met de mogelijkheden die het internet biedt als het gaat om digitale informatie. Daarnaast ondersteunt het de technische onderzoekspartners bij het ontwikkelen van de nieuwe zoekmachine, en de inrichting en vormgeving van de interface.

Het invullen van de enquête duurt ongeveer 15-20 minuten en onder de deelnemers worden 10 Amazon-bonnen verloot van 10 euro. Deelnemen kan door te klikken op deze link.

Meer over het onderzoeksproject AXES – Access to Audiovisual Archives

AXES is een Europees onderzoeksproject (4 jaar, 6 miljoen euro, 13 partners) waarin tools worden ontwikkeld om audiovisuele archieven te doorzoeken door niet de tekstbeschrijving als uitgangspunt te nemen, maar de inhoud van de video of televisiebeelden zelf. Hierdoor moet het mogelijk worden om grote databestanden specifiek te doorzoeken op personen, gebeurtenissen en locaties zonder dat deze in de metadata vermeld staan. Dergelijke tools zullen het gebruik van beelden ten behoeve van alle mogelijke doeleinden aanzienlijk kunnen vergemakkelijken. Meer informatie op www.axes-project.eu.

 

Redactie

Alle artikelen van Redactie op De Nieuwe Reporter.

  • VAN BELLE Jean Marc

    Als informaticus zou ik adviseren om meteen ook een onderzoek te doen naar de kwetsbaarheid van de eigen archieven, want het is niet meer evident om als journalist alle audio-bestanden en filmbestanden op te slaan omdat die almaar grotere omvang innemen sinds het HD-formaat. Wie herinnert zich nog de drama’s met het -virus dat de .jpg-bestanden vernietigde bij een groot aantal fotografen? +JMVB

  • Dank voor je reactie Jean Marc en je snijdt een goed punt aan. Helaas valt dit buiten ons project omdat wij ons juist richten op de ontsluiting en niet zo zeer de conservering. Wellicht is dit congres interessant voor je: http://ecommons.eu/