Brussel in de buurt (4)

Europa is zo dichtbij dat we er niet meer over lezen

Europa. Wat door Geert Wilders werd aangekondigd als hoofdthema van de verkiezingen, bleek achteraf minder electoraal gewicht te hebben. De kiezers voelden kennelijk weinig voor een duidelijke afwijzing van Brussel. De nuchterder benadering van zowel PvdA als VVD kon op meer sympathie rekenen. Europa was  in aanloop naar de stembusstrijd van 12 september een ‘normaal’ onderwerp, en niet meer dan dat.

Waren de Tweede Kamerverkiezingen het tweede referendum over Europa? Dat was een van de stellingen waarover op 20 september werd gedebatteerd in het Huis van Europa door journalisten, framingdeskundigen en politiek geïnteresseerden.

Adriaan Schout, coördinator Europastudies van Instituut Clingendael denkt van niet. Hij stelt dat Europa op 12 september voor de kiezers ‘normaal’ is geworden: “Alle partijen hebben geflirt met euroscepsis. Sommige zijn zich daarna als betrouwbare partijen gaan opstellen. Die partijen hebben gewonnen. Het volk heeft dit gezien, en geconcludeerd: oké, dan gaan we over tot de zorg, etcetera. De verkiezingen zijn een louterend proces geweest voor de politiek en voor het volk: Europa is belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste issue.”

Wij, journalisten doen te weinig

Frans Boogaard, EU-correspondent voor het AD, mist niettemin het échte verhaal van Europa in de media. “Dat was ook bij het referendum van 2005 zo. Het gaat nog vaak over Straatsburg, en over ‘Europa geeft te veel geld uit’, maar Europa is ook de lidstaten. Wij journalisten doen daar aan mee. We weten dat we artikelen niet moeten beginnen met ‘De Europese Commissie wil’, maar veel verder gaan we vaak niet. Er wordt niets gedaan aan de opvoeding van de lezers of het publiek. Wat media en politici doen, grenst aan misleiding.”

Salarissen van europarlementariërs

Boogaard noemt een voorbeeld: de salarissen van europarlementariërs, die onlangs weer de krantenkolommen haalden. “Daarin moet je toch uitleggen hoe het werkt met de salarisniveaus.” De verslaggever schrijft al sinds de jaren tachtig over Europees nieuws. Hij ziet dat er tegenwoordig meer wordt geschreven over Europa, maar nóg meer over Den Haag. “Het is een wanverhouding: tegenover 250 journalisten in Den Haag staan er 25 in Brussel. Ik heb in Brussel bij de International Press Association het aantal correspondenten zien teruglopen van 1400 naar minder dan 900.”

De laatste tijd neemt het aantal correspondenten weer iets toe in verband met de eurocrisis, maar veel journalisten combineren hun aanstelling met een standplaats in Berlijn of Parijs. Zou dat de stelling rechtvaardigen dat Europees nieuws inderdaad normaal is geworden en door iederéén verslagen zou moeten worden?

Seminar Europese journalistiek

Rondom dit onderwerp organiseert het Europees Parlement een nieuw seminar, maandagmiddag 1 oktober in Utrecht, in samenwerking met De Nieuwe Reporter en het Centrum voor Communicatie en Journalistiek. Frans Boogaard komt opnieuw spreken. Andere stellingen zijn: ‘Regiojournalisten laten het Europese nieuws liggen’ en ‘Journalisten hebben te weinig aandacht voor de successen van de EU’. Meer informatie vindt u hier op DNR.

Lees ook
Andere aflevering van de serie Brussel in de Buurt.

Arnold Vonk –

Arnold Vonk studeerde geschiedenis en journalistiek in Groningen. Hij liep stage in Brussel. Vervolgens selecteerde en redigeerde hij nieuws, achtergronden en opiniestukken bij de Volkskrant. Sinds 2004, toen hij zijn lesbevoegdheid haalde, geeft hij ook training (o.a. opiniestukken schrijven bij CCJ in Utrecht) en advies. De laatste jaren werkt Arnold als zzp'er en bij De Nieuwsmakers en Beeldvormers.

Alle artikelen van Arnold Vonk op De Nieuwe Reporter.