Uitzending Medialogica

Terreur in Gouda

In september 2008 lijkt het land in brand staan. Geert Wilders betoogt in de Tweede Kamer dat Nederland het leger moet terugtrekken uit Afghanistan om in Gouda orde op zaken te stellen. Aanleiding van alle commotie is de weigering van buschauffeurs om nog langer door de Goudse wijk Oosterwei te rijden vanwege de straatterreur van Marokkaanse reljeugd. Althans, dat is het beeld dat de media schetsen. Maar klopt dat beeld wel? Of was hier sprake van een mediahype?

Argos TV heeft de gebeurtenissen op een rij gezet in de eerste aflevering van een serie over ‘medialogica’. Het is fascinerend om terug te zien hoe een incident – de overval op een buschauffeur – weet uit te groeien tot een schandaal waar de landelijke media en politiek zich op storten. Fascinerend ook hoe beeld en werkelijkheid van elkaar losgezongen raken door opportunisme, miscommunicatie en amateurisme.

Neem Sjuul Paradijs die tussen neus en lippen door wat foto’s onder ogen krijgt en onmiddellijk besluit om daarmee groot uit te pakken op de voorpagina van De Telegraaf. Zonder zich af te vragen of de situatie daadwerkelijk zo is als de foto’s suggereren.

Neem het NOS Journaal dat meldt dat de overvaller met wie alles begon een Marokkaan was, zonder dat de politie ooit de dader heeft weten te achterhalen – laat staan dat de politie iets wist over de herkomst van de dader.

Neem busmaatschappij Connexxion dat met lede ogen ziet hoe de berichtgeving ontspoort maar geen actie onderneemt om het beeld te herstellen.

Neem ook de Goudse burgemeester en zijn communicatieadviseur Ton Planken die zich beklagen over de mediaberichtgeving maar vervolgens diezelfde berichtgeving gebruiken om voor Gouda een financieel slaatje uit de affaire te slaan.

Bekijk de uitzending en oordeel zelf.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Alexander Pleijter –

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent internetjournalistiek aan de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden.

Alle artikelen van Alexander Pleijter op De Nieuwe Reporter.