Journalisten, negeer berichten van de politie!

Media nemen te makkelijk berichten van de politie over. Zonder na te denken over nieuwswaarde. Zonder zelf af te wegen of het wel nieuws is.  Een kwalijke zaak, meent misdaadjournalist Chris Klomp.

De regiopolitie Groningen bracht deze week een opmerkelijk persbericht naar buiten. Over de motorclub No Surrender.

Spannend. Zult u denken. Bende-oorlog. Keiharde strijd om leven en dood. Onderwereld. Zware criminaliteit. Zijn wij eerzame burgers ons leven nog wel zeker?

Helaas. Niets van dit alles. Een lid van de motorclub bleek gearresteerd voor huiselijk geweld. U leest het goed. Huiselijk geweld. Mag niet. Is verboden. Moet ook op zeker afgestraft worden. Maar wat is in hemelsnaam de link met No Surrender?

Name and shame

Op mijn vraag aan de politie kwam op Twitter een antwoord. Er was geen sprake van een fout of een overijverige politie-voorlichter. Het is sinds kort staand beleid. Voor ‘Outlawbikers’ gelden andere regels: Name and Shame:

Ik vind daar wat van.

Het moet wel relevant zijn

De politie is geen aanklager. Noch belast met het vaststellen van schuld. De politie moet verdachten vangen en vervolgens op zoek gaan naar de waarheid. Daar mag best over gecommuniceerd worden – graag zelfs –, maar dan moet het wel relevant zijn. Een outlawbiker die tijdens een bende-oorlog een vuurgevecht aangaat met een concurrent: dat is nieuws. En dat mag je rustig melden.

Maar een outlawbiker die zijn handen thuis niet thuis kan houden: dat heeft niets te maken met zijn hobby. Het is niet relevant. Duizenden burgers maken zich wekelijks schuldig aan huiselijk geweld. De politie zal nooit en te nimmer melden dat de verdachte steigerbouwer is. Of timmerman. Zakenman. Of wellicht zelfs onderdeel van de eigen politie-macht.

De politie marchandeert en is selectief. Wat overblijft is louter politiek. Kijk ons eens hard achter de outlawbikers aan jagen. Oke, de daders van bomaanslagen op outlawbikers kunnen we dan niet meteen vinden, maar de motorpiraat met losse handjes thuis hebben we dan mooi maar even te pakken.

Zucht.

Doorpompen van politieberichten

Wat ik zelf nog erger vind: wij van de media nemen het bericht klakkeloos over. Stellen geen vragen. Hoppa. Doorpompen met die berichten van de politie. Wat mij betreft moet daar eens een einde aan komen.

Negeer de berichten van de politie. Het is een instrument geworden om politiek te bedrijven. Ga zelf op onderzoek uit.

Deze blogpost verscheen eerder op het weblog van Chris Klomp.

Chris Klomp –

Chris Klomp is rechtbankverslaggever/journalist en werkt voor Dagblad van het Noorden, RTV Noord, Persbureau Tammeling (ANP) en Algemeen Dagblad.

Alle artikelen van Chris Klomp op De Nieuwe Reporter.

 • André Huitenga

  Ik ben het helemaal met de strekking van het verhaal eens, maar ik zie ook dat noch het Dagblad van het Noorden, noch RTV Noord, noch OOG TV in hun betreffende melding het lidmaatschap van de motorclub vermelden. Kennelijk wordt er toch nog wel kritisch gewerkt.

 • Geldt overigens wel voor meer takken van journalistiek.
  Een mooi voorbeeld uit De Volkskrant van 2 juni is een quote van Bussemaker die het mbo een make-over wil geven: ‘Met mbo 4 zit je in de Verenigde Staten al tegen het universitair onderwijs aan, maar dat weten de meeste mensen hier niet.’
  Hier het artikel online: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3665072/2014/06/02/Mbo-wordt-opnieuw-ingrijpend-hervormd.dhtml

  Is dit langs de factcheckers gestuurd?
  Klakkeloos overschrijven van een uitspraak waar mijn haren in ieder geval overeind van gaan staan, en daarmee heerlijk kritiekloos meegaan in het overduidelijke spinnen/framen dat hier gedaan wordt, zou ik dan zeggen.

  Weglaten van de quote gaat wellicht wat ver, ‘ze heeft ’t wel gezegd’ of zo, maar even een kanttekening erbij is het minste wat je kunt doen als kritische journalist, lijkt mij. Of heet dit dan toch verslaggeving?

 • Stepper

  Hoe je het ook wendt of keert het is lachwekkend en helemaal niet stoer om lid te zijn van de betreffende motorclubs,het zijn allemaal zielige mannetjes die alleen niks voorstellen maar in groepsverband zichzelf erg groot voelen.Nog lachwekkender wordt het als je weet dat meer dan helft niet eens eens motor heeft laat staan een motorrijbewijs en dat heet dan een motorclub.