Miljoenen voor de oprichters van Blendle, niks voor de freelancers

Blendle sloot vorige week een mooie deal met de New York Times en Axel Springer Verlag, maar laat ondertussen de freelancers in de kou staan. Blendle moet zijn verantwoordelijkheid nemen, meent Tijs van den Boomen, vice-voorzitter van Lira.

Van de NRC tot het NOS Journaal, alle media vielen begin vorige week als een blok voor het nieuws dat de New York Times en Axel Springer Verlag drie miljoen euro betaalden voor iets minder dan een kwart van de aandelen van Blendle. De complete waarde van Blendle kwam daarmee op 13 miljoen euro: 3,4 miljoen voor Alexander Klöpping, 3,4 miljoen voor mede-oprichter Marten Blankesteijn en 1,4 miljoen voor de werknemers van het bedrijf.

Gisteren werden Klöpping en Blankesteijn door het panel van De Wereld Draait Door verkozen tot de personen van de maand. Maar wel met een flinke kanttekening. Een geërgerde Max Pam: “Er worden stukken verkocht waarvan ze de rechten niet hebben. Dat moet nu echt geregeld worden.”

Uitgevers

Even terug naar de lancering van Blendle een half jaar geleden. Belangenverenigingen NVJ en FLA trokken toen aan de bel omdat de freelancers, die samen goed zijn voor zeventig procent van de stukken die Blendle verkoopt, geen cent krijgen. Daarvoor moet je bij de uitgevers zijn, luidde het verweer van Blendle, die beschikken over de rechten en die krijgen, na aftrek van onze kosten, dus ook alle opbrengsten.

Maar dat klopt niet en dat weet Blendle heel goed. Veel freelancers hebben hun rechten helemaal niet overgedragen aan de uitgevers: ze beheren die zelf of ze hebben ze overgedragen aan Lira. Alleen die laatste groep omvat al meer dan duizend freelance journalisten.

Overleg met Lira en Pictoright

Al voor de lancering zocht Lira contact met Blendle om een vergoeding voor de freelancers te regelen. Met veel moeite heeft afgelopen mei een eerste gesprek plaatsgevonden tussen Blendle enerzijds en Lira (tekst) en Pictoright (beeld) anderzijds.

Gisteren, de dag dus waarop ze werden uitverkozen tot ‘personen van de maand’, zouden we verder praten over de manier waarop Blendle de rechten van freelancers gaat eerbiedigen. Het was een afspraak die al lang stond en we waren, mede door de financiële klapper die Blendle vorige week bekend maakte, optimistisch dat we eindelijk echte stappen zouden kunnen zetten.

Lege handen

Wie schetst onze verbazing toen Blendle op het laatste moment afzegde: we moeten maar met de uitgevers gaan praten, mailden ze. Opnieuw verschuilen ze zich achter de rug van de uitgevers en hun onterechte vrijwaring. En zo zijn we terug bij af: de freelancers staan met lege handen.

Als Blendle zich echt zorgen maakt of journalisten wel ‘kunnen blijven doorwerken de komende jaren’, dan moeten ze nu met Lira en Pictoright praten.

Tijs van den Boomen

Tijs van den Boomen is freelance journalist en vice-voorzitter van Lira

Alle artikelen van Tijs van den Boomen op De Nieuwe Reporter.

 • TPO Magazine

  PR offensief-momentje bij de Lira? Het wonderlijke is: de zorgen over de positie van freelancers zijn volkomen terecht, en we snappen dat je als eerste gaat klagen bij de mensen die bij DWDD zitten, maar op een gegeven moment moet je met klachten naar het goede loket hoor. Het goede loket zit, als we ons correct herinneren, ergens in de Bijlmer.

  http://www.villamedia.nl/opinie/bericht/blendle-moet-freelancers-nu-gaan-betalen/

 • marq101

  Het zou heel raar zijn als ik voor pannenkoekenmix moest betalen aan Albert Heijn én aan Honig.

 • Ferry

  Komt een beetje over als piepen omdat er ergens wellicht makkelijker geld te halen valt dan bij de uitgevers. In mijn ogen is Blendle niets meer dan een kiosk. Ik heb tot op heden echter nog geen argumenten gehoord waaruit ik kan opmaken dat Blendle een uitgever. Eigen producties? Volgens mij niet.

  Overigens, als je als freelancer een ‘onterechte’ publicatie ziet kan je toch naar de rechter stappen en het uit laten zoeken? Kost een paar duiten (valt overigens mee als je kijkt naar wat er op het spel staat), maar er is dan wel duidelijkheid. Maar het feit dat dat nog niet is gebeurd doet mij vermoeden dat de beweringen toch niet zo sterk zijn als men zelf gelooft…