Hoe VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke censuur pleegt

Han ten Broeke, Tweede Kamerlid voor de VVD, stelt de subsidie voor One World ter discussie, omdat het medium een hem onwelgevallig opiniestuk publiceerde. Kinge Siljee meent dat Ten Broeke zich schuldig maakt aan machtsmisbruik.

Op 30 oktober 2016 plaatst Quinsy Gario een artikel op de opiniepagina van de website van One World, genaamd ‘Giel Beelen, Marianne Zwagerman en de leegte van diversiteit in Nederland’. De strekking van zijn betoog is dat activiteiten die worden georganiseerd onder de vlag van anti-racisme, juist een luide stem geven aan mensen die racisme verspreiden. Sterker, dat dergelijke initiatieven niet grondig genoeg bezig zijn met het bestrijden van racisme.

De strijd tegen racisme, zo betoogt hij, wordt zo gereduceerd tot een zelf-feliciterend PR-moment waarop je jezelf kunt contrasteren tegen ‘de molotovcocktailgooiende, racistische Facebook-comments plaatsende, gemeenteraadslidbedreigers’. Het uitgebreide artikel is de moeite van het lezen waard.

Lustobjecten

Marianne Zwagerman, oud-TMG’er en veelgevraagd keynote speaker, wordt in het artikel genoemd. Gario schrijft:

“ze heeft jarenlang een hoge positie bekleed binnen de Telegraaf Media Groep, de Groep die als geen ander heeft bijgedragen aan de demonisering, stigmatisering en het stoken van racistisch ressentiment tegen verschillende groepen in Nederland.”

En:

“Daarnaast is zij een van de mede-oprichters van PowNed en mede-bedenker van WNL. Het is niet te ontkennen dat De Telegraaf, GeenStijl, Metro, WNL en PowNed het publieke debat over diversiteit in Nederland behoorlijk hebben vergiftigd. Samen hebben deze mediakanalen het politieke en publieke debat zo verdraaid dat het nog een hele kluif blijkt om het weer in balans te krijgen. En dan hebben we het nog niet eens over haar eigen columns gehad, die Arzu Aslan op twitter nog eens aanhaalde, waar ze in Quote en op BNR onder andere haar voorliefde voor ‘negers’ met de wereld deelt. Ja, Zwagerman is in mijn ogen gevaarlijk.”

Dat nu juist zij was uitgenodigd bij de ‘Kleurrijke 100’ gebruikt Gario als voorbeeld van de problematische blinde vlek van het publieke debat.

Nu was Zwagerman zacht gezegd niet blij met de kritiek die Gario op haar uitte. Zij tweet:

Ironisch is natuurlijk dat Marianne Zwagerman zelf aan de wieg heeft gestaan van PowNed, de publieke omroep die het op quasi-ludieke wijze hatelijkheden verspreiden jegens onder andere zwarte Nederlanders tot werkwijze heeft verheven. Zo ging PowNed bij monde van Tom Staal tegen Gario zelf op zeer racistische en intimiderende wijze te werk, inderdaad van belastinggeld.

Subsidie

OneWorld is een platform dat wordt gerund door NCDO, een NGO die wortels heeft in verschillende eerdere activiteiten van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Het platform krijgt subsidie van dat ministerie. Er verschijnt een scala aan artikelen op het platform, waaronder opinie-artikelen als dat van Gario. De redactie is onafhankelijk, zo valt te lezen in het statuut [pdf].

Han ten Broeke, Tweedekamerlid voor de VVD, reageerde rechtstreeks op de tweet van Zwagerman met een verzoek om een link:

Ten Broeke kondigt ook aan om “vragen te gaan stellen over het nut van deze publicatie”, waarbij hij concreet verwijst naar het artikel. Dit doet hij allemaal openbaar, op Twitter.

Vervolgens gaat hij daadwerkelijk over tot het stellen van vragen. Hij is wijzer dan rechtstreeks beginnen over het artikel van Gario in de vragen zelf (zó naief is de politicoloog nou ook weer niet), maar dat het artikel van Gario dit proces bij Ten Broeke in gang heeft gezet, is geen geheim.

Dreigen met financiële sancties

Laat even op u inwerken wat Han ten Broeke hier doet. Ten Broeke is Tweede Kamerlid, zit daarmee in het centrum van de macht. Hij kan een platform als One World breken, mits hij voldoende stemmen mee krijgt in de Tweede Kamer. In het openbaar speculeert hij of deze subsidie wel gerechtvaardigd is naar aanleiding van een publicatie met een inhoud die hem persoonlijk niet bevalt.

Heeft hij tevoren deze subsidie ter sprake gebracht? Nee. Het is hem dus niet te doen om de subsidie per se.

Ten Broeke lijkt bewust aan te sturen op een chilling effect: met dreiging van financiële sancties One World ertoe proberen te bewegen geen kritische geluiden als die van Gario meer door te laten.

Een openbaar geuite mening van een Tweede Kamerlid is nooit zomaar een mening: er ligt macht achter die stem, zeker van de regeringspartij die de premier leverde, de grootste partij in de Tweede Kamer, met veertig zetels bijna goed voor een derde van de stemmen.

Han ten Broeke probeert, schijnbaar doelbewust, een opiniemaker zo tot persona non grata te maken. Dat is een flagrante schending van de vrijheid van meningsuiting, en erger, laat zien hoe Ten Broeke vanuit een machtspositie kritische geluiden de kop in probeert te drukken. Nu ben ik geen liberaal, maar Ten Broeke blijkbaar ook niet.

Kinge Siljee

Alle artikelen van Kinge Siljee op De Nieuwe Reporter.