Podcast: Bestaan filterbubbels echt?

In deze 50e aflevering van Onder Mediadoctoren verwonderen de Mediadoctoren zich over filterbubbels: de informatieluchtbel die ervoor zou zorgen dat we intellectueel geïsoleerd raken en niet meer in aanraking komen met andersdenkenden. Te gast is Sanne Kruikemeier, universitair docent Politieke Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam.

We bespreken of filterbubbels daadwerkelijk bestaan, hoe zij zich al dan niet uiten en welk effect zij hebben op ons denken. Daarnaast bespreken we nepnieuws en de rol van digitale media in het nieuwsdieet van burgers.

De mediadoctoren Vincent Crone (rechts) en Linda Duits (midden) met hun gast Sanne Kruikemeier, universitair docent Politieke Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Foto: Onder Mediadoctoren.

De mediadoctoren Vincent Crone (rechts) en Linda Duits (midden) met hun gast Sanne Kruikemeier, universitair docent Politieke Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Foto: Onder Mediadoctoren.

In het item geven redacteuren Narin Esmaeel en Pim Prins een cursus algoritmes voor dummies.
[snel kijken]

Het interview is met Sjirk Kuiper, hoofdredacteur van de christelijke krant Het Nederlands Dagblad. Redacteuren Thom Aalmoes en Sebastiaan van de Poll vroegen hem of kranten die vanuit een sterke overtuiging over het nieuws berichten niet ook een filterbubbel creëren. [snel kijken]

Bekijk deze uitzending:

Beluister deze uitzending:

Links bij deze uitzending:

  • Studie Bos, Kruikemeijer & De Vreese naar selectieve blootstelling aan nieuws in NL;
  • Studie UvA weinig empirisch bewijs voor filterbubbels;
  • Studie gepersonaliseerd nieuws in de VS.

Eerder uitzendingen zijn te vinden op de website van Onder Mediadoctoren.

Onder Mediadoctoren –

Onder Mediadoctoren is een tweewekelijkse podcast waarin inhoudelijke en wetenschappelijk-geïnformeerde discussies worden gevoerd over de media. Twee mediawetenschappers – Vincent Crone en Linda Duits – bevragen iedere uitzending een mediakwestie.

Alle artikelen van Onder Mediadoctoren op De Nieuwe Reporter.