Conferentie onderzoeksjournalistiek 2017

Op 3 en 4 november vindt de jaarlijkse conferentie van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) plaats in Maastricht. Met veel aandacht voor de ontwikkelingen in Amerika, maar bovenal heel veel aandacht voor onderzoeksjournalistiek.

 

Maastricht_banner_grootOp 8 november is het een jaar geleden dat Donald Trump de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten won. Zeker sinds zijn inauguratie, eind januari, beheersen Trumpiaanse ontwikkelingen het wereldnieuws: populisme, fake news en alternative facts. Door overheden aangestuurde hacks. Agitprop.

Hoe handhaaft de (onderzoeks)journalistiek zich te midden van al dit tumult? Onze geloofwaardigheid ligt onder vuur. Main stream media is een besmette term geworden, in Duitsland is al de term Lügenpresse gemunt.

Tegelijkertijd is er – en zeker niet alleen in de VS – juist sprake van wat wel de Trump bump: wordt genoemd: een toegenomen belangstelling voor diepgravende journalistiek.

#VVOJ17 staat in het teken van deze ontwikkelingen. Maar natuurlijk hebben we het niet alleen over de VS. De conferentie biedt als vanouds een rijk palet aan (internationale) sprekers, debatten, presentaties en trainingen.

Alle informatie over het VVOJ-congres vind je op de speciale conferentiewebsite.

Redactie

Alle artikelen van Redactie op De Nieuwe Reporter.

  • John

    Weer iets positiefs wat Trump voor elkaar heeft gekregen 😁

    Journalistiek is de laatste jaren zo vreselijk verloederd dat het hoog tijd is dat er actie genomen gaat worden om het vak weer eens serieus te nemen.

    Als Trump dit positieve voor elkaar heeft gekregen, kunnen we dus concluderen dat de verloedering onder Obama is ontstaan