Open college: Het stijlboek als gereedschap voor journalistieke kwaliteit

Samen met de Opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden organiseert Nieuwe Energie te Leiden een cyclus van vier open colleges over een uitermate interessant en actueel onderwerp: Wat is nu echt? Op donderdag 7 december is het vierde college, van Jaap de Jong, hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media, over de rol van stijlboeken in de journalistiek.

Lees verder →

Open college: Innovaties in de journalistiek

Samen met de Opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden organiseert Nieuwe Energie te Leiden een cyclus van vier open colleges over een uitermate interessant en actueel onderwerp: Wat is nu echt? Op donderdag 9 november is het derde college, van Alexander Pleijter, over innovaties in de journalistiek.

Lees verder →

Open college: Authenticiteit als retorische beeldtrend

Samen met de Opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden (LUCL) organiseert Nieuwe Energie te Leiden een cyclus van vier open colleges over een uitermate interessant en actueel onderwerp: Wat is nu echt? Op donderdag 12 oktober is het tweede college van Willem Koetsenruijter, onder meer auteur van het boek Beeldtaal.

Lees verder →

Open college: Factchecken en nepnieuws

Samen met de Opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden (LUCL) organiseert Nieuwe Energie te Leiden een cyclus van vier open colleges over een uitermate interessant en actueel onderwerp: Wat is nu echt? Op donderdag 28 september is het eerste college, van Peter Burger, coördinator van Nieuwcheckers en expert op het gebied van nepnieuws.

Lees verder →

VVOJ Café Omgaan met anonieme bronnen

Anonieme bronnen zijn eigenlijk ongewenst. Maar soms kan je niet op een andere manier aan informatie komen. Wanneer moet je je bronnen anonimiseren, en welke alternatieve oplossingen zijn er? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens het VVOJ Café op maandagavond 23 maart in Utrecht.

Lees verder →

Bijeenkomst: Innovatie in de regio

De regiojournalistiek staat onder druk, maar tegelijkertijd is het een tak van sport waar door een drang naar innovatie veel nieuwe, veelal online initiatieven ontstaan. De Sectie Internet van de Nederlandse Vereniging van Journalisten gaat op donderdag 26 februari de regio in, op zoek naar die bijzondere en vernieuwende initiatieven.

Lees verder →

VOJN-eindejaarsbijeenkomst: Derk Sauer

De Vereniging voor Online Journalisten Nederland (VOJN) verwelkomt op 18 december Derk Sauer voor een key note speech in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Tijdens zijn lezing zal Sauer, die in Rusland en Nederland zakelijk actief is, terugkijken op het bewogen jaar dat beide landen achter de rug hebben. De ramp met vlucht MH17 in […]

Lees verder →

De oorlogscorrespondent moet geen held zijn

Het vak van oorlogscorrespondent ligt onder vuur. De gruwelijke beelden van onthoofde journalisten doen de vraag rijzen of het nog wel verantwoord is om correspondenten naar conflictgebieden als Syrië en Irak te sturen. Staat het risico dat zij lopen in verhouding tot het belang van hun werk? Het antwoord van Minka Nijhuis, al 23 jaar […]

Lees verder →