Waarom Windesheim heel bewust kiest voor constructieve journalistiek

Jan van Groesen moet niks hebben van constructieve journalistiek, zoals die beleden wordt aan de opleiding journalistiek in Zwolle, zo schreef hij vorige week op De Nieuwe Reporter. De opleiding reageert: Van Groesen heeft weinig begrepen van wat constructieve journalistieke inhoudt.

Lees verder →

Peilingen zijn nog altijd waardevol – maar vergen wel deskundige interpretatie

Trumps overwinning was niet voorspeld door de polls. Toch klopten die polls behoorlijk, alleen de interpretatie ervan door analisten en journalisten niet. Dit lijkt onverwachte en onterechte consequenties te hebben voor de Kamerverkiezingen in maart 2017. Dick van Eijk stelt dat peilingen nog altijd een van de beste methoden zijn om op de hoogte te blijven van de stemming onder de bevolking.

Lees verder →

Voorpublicatie: Hoe Andrew Dasselaar 72 kilo afviel en de journalistiek verliet

In 2013 stopte journalist Andrew Dasselaar met zijn werk voor media als Elsevier en het Financieele Dagblad om zich te storten op een nieuw project: ruim 70 kilo afvallen in een jaar. Hij schreef over dat jaar “Let Go: A story about weight, loss and gain”, een boek met 17 autobiografische hoofdstukken over het afscheid nemen van een voedselverslaving, plus 16 hoofdstukken met praktische tips. Deze voorpublicatie bevat het voorwoord en het eerste autobiografische hoofdstuk van “Let Go”.

Lees verder →

‘Wij laten zien hoe regeringen liegen, stap voor stap’

Als iemand laat zien hoe door nieuwe technologie de grenzen vervagen tussen mensenrechten, journalistiek, recherchewerk en internationale betrekkingen, is het wel Eliot Higgins. Met zijn onderzoeksteam Bellingcat maakt hij wereldnieuws, onder meer over MH17. Petra ter Doest reisde naar Leicester, Groot-Brittannië; en praatte twee uur met hem over zijn drijfveren, en over hoe sociale media en nieuwe techniek alles veranderen wat wij mensen kunnen weten, blootleggen en ervaren.

Lees verder →

Uit het boek Complotdenkers

Voorpublicatie: Hoe Joris Demmink het slachtoffer werd van complotdenkers

Is Joris Demmink, tot zijn pensionering in 2012 de hoogste ambtenaar op justitie, een even machtige als misdadige kinderverkrachter die de Nederlandse elite in zijn greep heeft? Of is hij wellicht zelf slachtoffer, van een vendetta die twee multimiljonairs tegen hem voeren? Dit is een hoofdstuk uit het onlangs verschenen boek Completdenkers van Maarten Reijnders.

Lees verder →
nrc munchen

Wat is er gebeurd met de journalistieke zelfbeheersing?

Veilig winkelen in München, of Alphen aan den Rijn, kan nog steeds. Een uiterst zeldzame, heel enkele keer, echter loopt het verschrikkelijk uit de hand. Eén ernstig gestoord mens met een wapen is genoeg. Dat gold voor Alphen aan den Rijn, dat gold voor München. Een 18-jarige scholier schoot in München 9 mensen dood en daarna zichzelf. Dit zijn de feiten. Andere waren er niet.

Lees verder →

Hoe Liechtensteinse media Nederlandse regionale media kunnen inspireren

Net zoals Liechtenstein kennen de diverse Nederlandse regio’s nog een gevarieerd medialandschap. In alle provincies is een regionale omroep aanwezig en veelal ook nog een regionale krant. Deze regionale media zijn op zoek naar journalistieke vernieuwing, sinds ze in een niet aflatende stroom van bezuinigen, inkrimpen en samenvoegen terecht zijn gekomen. En de worsteling om op internet een fatsoenlijk verdienmodel te ontwikkelen is ook nog niet ten einde. Er liggen dus genoeg uitdagingen voor de Nederlandse regionale media. Hoe kunnen de Liechtensteinse media hiervoor als inspiratiebron fungeren?

Lees verder →