Leestip: Elon laat zien dat historische context ertoe doet in journalistiek

Hans Maarten van den Brink besloot deze zomer om The Pity of it All van Amos Elon te lezen. Hij ontdekte een belangrijke les voor journalisten: Bij de waan van vandaag moet je ook de wanen van gisteren en eergisteren betrekken. Als de journalistiek het kladblok van de geschiedschrijving is, dan kan het vast geen […]

Lees verder →
dwdd alternatieve feiten

Kijktip: DWDD over de ophef over ‘alternatieve feiten’

Hoeveel mensen waren er nu bij de inauguratie van Trump? Volgens hemzelf was het de best bezochte inauguratie ooit. Hoewel beelden aantonen dat dit niet het geval is, verdedigde een medewerker van Trump dit met de term ‘alternatieve feiten’. Wat zijn de effecten van deze alternatieve feiten op de journalistiek? Aan tafel van De Wereld Draait Door de hoofdredacteur van het NOS-journaal Marcel Gelauff en Jeroen Smit, voormalig hoogleraar journalistiek.

Lees verder →
nieuwjaar-keulen

Kijktip: Argos Medialogica over de massale aanrandingen tijdens de nieuwsjaarsnacht in Keulen

Tijdens de nieuwjaarsnacht in Keulen worden meer dan zeshonderd vrouwen slachtoffer van een seksueel delict. Vluchtelingen die voor de Dom massaal vrouwen aanranden. Het is wereldnieuws. Maar waren het wel vluchtelingen? En waarom zwegen politie en media dagenlang? Medialogica onderzocht de rol van de berichtgeving over de nieuwjaarsnacht in Keulen.

Lees verder →