Leestip: Interview met Rosan Smits, adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent: “Ik ben niet bang voor activisme”

Haar overstap was verrassend: van Instituut Clingendael naar De Correspondent. Zelf zag ze dat niet zo: “Voor mij was die overstap heel natuurlijk.” Als adjunct-hoofdredacteur probeert ze het activisme van de correspondent te stimuleren: “Misschien kunnen we daarin zelfs nog een stapje verder gaan.”

Lees verder →

Video: waarom nieuwsmedia niet moeten doen alsof natuurrampen oorlogen zijn

Nieuwsmedia doen vaak verslag van natuurrampen alsof het oorlogen zijn. Ze omschrijven een getroffen gebied bijvoorbeeld als ‘war zone’. Vox.com maakte er een video over die de vraag oproept of dat wel een goede invalshoek is. Want dan is er ook een vijand. Maar zijn het wel de juiste vijanden waar de nieuwsmedia zich op richten?

Lees verder →
dwdd alternatieve feiten

Kijktip: DWDD over de ophef over ‘alternatieve feiten’

Hoeveel mensen waren er nu bij de inauguratie van Trump? Volgens hemzelf was het de best bezochte inauguratie ooit. Hoewel beelden aantonen dat dit niet het geval is, verdedigde een medewerker van Trump dit met de term ‘alternatieve feiten’. Wat zijn de effecten van deze alternatieve feiten op de journalistiek? Aan tafel van De Wereld Draait Door de hoofdredacteur van het NOS-journaal Marcel Gelauff en Jeroen Smit, voormalig hoogleraar journalistiek.

Lees verder →