Het publieke debat is een gapende afgrond

Het gaat niet goed met de openbaarheid, waarschuwt Egbert Dommering, emeritus hoogleraar Informatierecht. Hij ziet argwaan voor experts, intolerantie en eigendunk bij het publiek, en een noodlijdende journalistiek. Het is in zijn ogen hoognodig om de basiswaarden van pluriformiteit, onafhankelijke waarheidsvinding en openbare democratische functies veilig te stellen.

Lees verder →

De (zelf)destructie van constructieve journalistiek

Vorige week werd bekend dat Björn Soenens opstapt als hoofdredacteur van ‘Het Journaal’ van de VRT. Hij was de man die constructieve journalistiek introduceerde bij het Vlaamse nieuwsprogramma. En deed dat niet zo best, meent Maarten Corten, die zich kritisch toont over de beweging van constructieve journalistiek. Maar ook hoopt dat het idee niet zal verdwijnen.

Lees verder →

Krijgen fotografen voortaan minder bescherming van het auteursrecht?

Onlangs deed een rechter een opmerkelijke uitspraak. Hij oordeelde dat er geen auteursrecht op foto’s rust als ze niet ‘onderscheidend’ zijn. Wat betekent dit voor fotografen? Kunnen veel foto’s nu zomaar door jan-en-alleman gepubliceerd worden? Jurist Charlotte Meindersma laat haar licht over deze kwestie schijnen.

Lees verder →

Waarheid en propaganda (1)

De vijfde macht op internet brengt de geloofwaardigheid van de journalistiek aan het wankelen

Het weekblad Die Zeit is begonnen aan een serie over ‘waarheid en propaganda’ en spaart daarbij de zelfkritiek niet. Voor DNR geeft Anneke van Ammelrooy een samenvatting van elke aflevering. In deel 1: hoe internet de geloofwaardigheid van de gevestigde media ondermijnt.

Lees verder →