sjoukje rietbroek

Voormalig Marokko-correspondent Sjoukje Rietbroek: “Ik was correspondent voor de NOS, maar kon geen televisie maken”

Freelancer Sjoukje Rietbroek (36) sloot eind vorig jaar haar 4-jaar durende correspondentschap in Marokko af. Haar beweegreden om te stoppen had echter niet met geld te maken, maar met een onwerkbare situatie in Marokko. ‘Toch leent het land zich ontzettend goed om buiten je kaders te denken.’

Lees verder →
katy sherriff

Oud-Brazilië-correspondent Katy Sherriff: “Iedere maand moest ik bekijken of ik het financieel gezien zou gaan halen”

Afrika-correspondent Niels Posthumus vertelde in dit interview dat sommige freelancecorrespondenten stoppen met hun vak, omdat ze te lage vergoedingen voor hun werk ontvangen. Freelancer Katy Sherriff (36) was vijf jaar lang correspondent in Brazilië voor veel verschillende media, waaronder Trouw, BNR Nieuwsradio, de BBC en de VRT, tot ze eind vorig jaar terug naar Nederland keerde. Ze is trots op wat ze in die vijf jaar heeft bereikt: ‘Collega’s met vastere posities vertelden me wel eens dat ze mij bewonderden, omdat ik zoveel ballen tegelijk in de lucht kon houden.’

Lees verder →
Foto-Peter-Scheffer-1-600x400

Oud-Argentinië-correspondent Peter Scheffer: “Nederlandse media willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten”

Sommige freelance correspondenten stoppen met hun vak, omdat ze te lage vergoedingen voor hun werk ontvangen. Een van die gestopte freelancers is Peter Scheffer, oud-correspondent Argentinië voor onder andere Trouw, RTL, ANP en EenVandaag. Voor de 38-jarige Scheveninger was geld de hoofdreden om er vorig jaar, na zes jaar correspondentschap, een punt achter te zetten. ‘Het was financieel onverantwoord om nog langer door te gaan.’

Lees verder →
Jaap van ginneken

Interview met Jaap van Ginneken

“Je moet als journalist kritisch zijn. Geloof nooit meteen wat je verteld wordt. Laat je niks wijsmaken.”

Communicatiewetenschapper Jaap van Ginneken was tijdens zijn carrière een luis in de pels van de journalistiek. Deze maand publiceerde hij een boek over Kurt Baschwitz, de man die als eerste in Nederland een journalistiekopleiding begon en aan de wieg stond van de communicatiewetenschap in ons land. Eric van Beek sprak met Van Ginneken. “Het ideaal van de pers als vierde macht wordt maar in zeer beperkte mate waar gemaakt.”

Lees verder →
evahartogmoscowtimes

Eva Hartog, hoofdredacteur van The Moscow Times

“Het beeld van Nederlanders over Rusland is zorgwekkend”

Eva Hartog staat sinds juli van dit jaar aan het hoofd van The Moscow Times van oprichter Derk Sauer, die de Engelstalige krant dit jaar onderbracht in een in Nederland gevestigde stichting. Met het aantreden van Hartog hield de papieren editie op te bestaan, maar met haar vier jaar ervaring als webeditor bij de krant is zij vastbesloten een succes te maken van de overgebleven online-versie. “Als jij in Rusland aan onafhankelijke journalistiek wilt doen, dan wordt dat heel lastig zonder hulp vanuit het buitenland.”

Lees verder →
jeroen wetzels rtl

Jeroen Wetzels (RTL Nieuws): “Het is geweldig om als een van de eersten nieuws door te mogen vertellen aan miljoenen mensen”

Vroeger liep hij met een zelfgemaakte camera van schoenendozen en closetrolletjes door de straten van Maastricht. Tegenwoordig is Jeroen Wetzels een van de bekende gezichten van RTL Nieuws. De verslaggever wist al op jonge leeftijd dat hij de journalistiek in wilde. “Die beroepskeuzetesten op de middelbare school heb ik voor spek en bonen gedaan.”

Lees verder →
frenk vd linden

Frénk van der Linden: ‘Ik vraag mezelf af, kan ik nog wel verder als interviewer?’

Frénk van der Linden, misschien wel de beste interviewer van Nederland, werd onlangs zestig. Een mooie gelegenheid voor een nieuwe verzamelbundel met de meest leerzame interviews uit zijn oeuvre. Het boek ‘Onder Hollandse Helden’ wordt bovendien geïllustreerd met een tentoonstelling in museum de Fundatie. “Ik heb het interviewen uitgewoond.”

Lees verder →