Recensie Nepnieuws van Han van der Horst

Van de Hittieten tot Hitler: geschiedenis van nepnieuws

Het was natuurlijk wachten op een boek met het woord ‘nepnieuws’ op de cover. Historicus Han van der Horst komt als eerste over de streep, met een kloeke geschiedenis van nepnieuws door de eeuwen heen. Weinig diepgravend, maar vlot verteld, vol anekdotes over politieke en militaire propaganda.

Lees verder →

Complotdenkers en de MSM

Wie zich verdiept in complotdenkers, stuit op een bizarre wereld. Een wereld van ondoorgrondelijke redeneringen, onderlinge ruzies en intense haat tegen de ‘main stream media’. Het boek dat Maarten Reijnders schreef over complotdenkers is volgens Piet Bakker dan ook verplicht voer voor journalisten.

Lees verder →

Journalistieke Cultuur in Nederland

Een journalist is geen ondernemer en moet dat ook niet zijn, daar zijn andere mensen voor

Op DNR recenseren we de hoofdstukken uit het boek Journalistieke Cultuur in Nederland. Teun Gautier bespreekt vandaag hoofdstuk 17: Journalistiek ondernemerschap: Tussen nichemarkt en maatschappelijk nut. Gautier meent dat het verstandig is als er uitgevers blijven die de zakelijke belangen van journalisten behartigen.

Lees verder →

Journalistieke Cultuur in Nederland

Het is niet alleen de ‘macht van de media’ die zorgt voor electoraal gewin

Op DNR recenseren we de hoofdstukken uit het boek Journalistieke Cultuur in Nederland. Nel Ruigrok en Wouter van Atteveldt bespreken vandaag hoofdstuk 11: Mediamacht: De interactie tussen media, publiek en politiek. Ze menen dat dit hoofdstuk wat al te veel macht toeschrijft aan de media.

Lees verder →