Proefschrift over complotdenkers in Nederland

Hoe gevaarlijk zijn complottheorieën?

Hoe gevaarlijk zijn complotdenkers? Niet zo erg, concludeert Jelle van Buuren in de studie waarop hij op 2 november promoveerde aan de Universiteit Leiden. Ze slaan gewelddadige taal uit, maar een gevaar voor de nationale veiligheid zijn ze niet. Belangrijk zijn ze wel: complotdenkers zijn kanaries in de kolenmijn, zegt Van Buuren. Ze signaleren dat de geloofwaardigheid van het bestel onder druk staat.

Lees verder →
pauw

Waarom politieke voorlichters hun relatie met televisiejournalisten graag omschrijven als spel

‘Het politieke spel’. ‘De race om de macht’. ‘De poppetjes in Den Haag’. Wie met voorlichters van politici praat over hun werk, krijgt al snel dit soort termen om de oren. Onderzoek van Birte Schohaus, Marcel Broersma en Huub Wijfjes laat zien hoe ze de spelmetafoor hanteren en waarom ze dat doen.

Lees verder →
jojanneke

Protestant-christelijke media schilderen prostituees vooral af als slachtoffers

Het verbieden van bordelen, pooiers en het kopen van seks, zoals dat in Zweden of IJsland gebeurt, kunnen wij ons in Nederland bijna niet voorstellen. Hier is prostitutie gelegaliseerd, maar tegenwoordig ontstaat er steeds meer kritiek op het beleid. Debbie Heus zocht uit welk beeld de protestant-christelijke media van prostituees schetsen in een tijd van kritiek en waarom dit beeld leidend is.

Lees verder →
blendle kranten bladen

Aanbevelingen zijn zeer bepalend voor het gebruik van Blendle

Burgers zijn steeds minder bereid om te betalen voor nieuws. Blendle speelt in op deze ontwikkeling door mensen uitsluitend te laten betalen voor artikelen die ze lezen; ze hoeven niet meer een hele krant of een heel tijdschrift te kopen. Voldoet dit model aan de verwachtingen van gebruikers? En is het platform in staat de betaalbereidheid voor nieuws toe te laten nemen? Een onderzoek.

Lees verder →

Mickey Mouse-journalistiek in de Alpen: Media in Liechtenstein

Ingeklemd tussen Oostenrijk en Zwitserland ligt het nietige Liechtenstein. Even groot als Texel en met slechts zevenendertigduizend inwoners. We kennen het land vooral als belastingparadijs, waar je tot een paar jaar geleden ongezien een bankrekening kon openen. Dat scheelde je weer belastingcenten. Liechtenstein heeft echter meer, het bestaan van meerdere landelijke dagbladen, een radiostation en een televisiezender doet de wenkbrauwen fronsen. Hoe kan deze concentratie aan media bestaan en wat kunnen Nederlandse regionale media hiervan opsteken? In deel 1 nemen we de Liechtensteinse media onder de loep.

Lees verder →