vvojjongerendag

Over creativiteit, pitchen, data en Tegels winnen: De beste tips van de VVOJ-Jongerendag

Afgelopen zaterdag was Wouter van Dijke op bezoek op de redactie van het AD in Rotterdam. Daar werd namelijk de jaarlijkse Jongerendag van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) georganiseerd. Een stuk of tien jonge journalisten kregen vier workshops over onderzoeksjournalistiek. Een dag vol interessante discussies en vooral ook veel praktische lessen. Hier lees je welke tips Wouter het nuttigst vond.

Lees verder →

Heeft journalistieke objectiviteit zijn langste tijd gehad?

‘Om er maar even vanaf te zijn’, opent Charlie Beckett de discussie in Hotel Brufani: ‘Laten we het er om te beginnen over eens worden dat objectiviteit in pure vorm niet bestaat en nooit bestaan heeft.’ Op het International Journalism Festival in Perugia wordt vandaag gediscussieerd over het vermeende einde van de objectiviteit, of wat er nog voor door moet gaan.

Lees verder →
melons

Exploderende watermeloenen: de toekomst voor journalistiek?

Google en Facebook zijn inmiddels uitgegroeid tot belangrijke nieuwsdistributeurs, de meeste nieuwsmedia kunnen voor nieuwsverspreiding bijna niet meer zonder. De algoritmes van de techbedrijven bepalen wat het publiek te zien krijgt, maar ook wat niet. Journalisten maken zich zorgen over deze groeiende macht, zo bleek tijdens een debat op het Journalism Festival in Perugia.

Lees verder →

Hoe om te gaan met brand journalism? Belgische media zien vooralsnog geen probleem

Native advertising heeft de toekomst, in de ogen van mediabedrijven. Tijdens een debat benadrukten de uitgevers dat native advertising een onmisbare inkomst gaat worden om te kunnen overleven. “Transparantie is prioriteit nummer één”, aldus de sprekers van onder andere De Persgroep en Newsmonkey. Maar tijdens het debat blijkt dat juist hier nog veel te verbeteren valt.

Lees verder →

Klokkenluiders weten wat ze doen, journalisten iets minder

Op het Journalism Festival in Perugia ging een sessie over klokkenluiders en journalisten. Klokkenluider stuiten wel eens op onwetendheid of soms zelfs ronduit klunzigheid bij journalisten als het gaat om versleutelde communicatie via encryptie. “Een journalist die contact zocht met WikiLeaks zei eens: ‘Wat een gedoe, zeg. Kunnen we dit niet gewoon via de telefoon doen?’”

Lees verder →