telegraaf logoDe Telegraaf is deze week begonnen met GameToday.nl, een site over computergames waarbij niet alleen professionele recensenten worden ingeschakeld, maar ook nadrukkelijk ruimte moet zijn voor redactionele inbreng van gamers zelf. De meest prominente op dit moment is Manuel Schenkhuizen, beter bekend als 4K.Grubby, voormalig wereldkampioen Warcraft III, die schrijft over zijn recente ervaringen op de World Cyber Games in Singapore.
Het inschakelen van gamers op redactionele pagina’s lijkt zowaar een internationale trend. Op de website van het Noorse Dagbladet werden de World Cyber Games verslagen door pro-gamer en blogger Vidar Hoknekvam. Zijn verslag uit Singapore was notabene de opening van de nieuwssite. Op E-media Tidbits legt Dagbladet eindredacteur Helge Øgrim uit waarom hij kiest voor de redactionele inbreng van bloggers. Hij zegt dat er uiteraard risico’s zijn verbonden aan het werken met bloggers, maar “closing out the voices and the knowledge from outside the newsroom is also a risk.”
Michiel Rademakers, manager new media development bij De Telegraaf, kan zich wel vinden in die woorden. De gamesite is bedoeld om te experimenteren met het betrekken van de lezers bij de telegraaf-site. Nu beperkt zich de interactie nog tot de inbreng van pro-gamer Schenkhuizen, maar de bedoeling is dat iedere gamer straks eigen recensies kan gaan schrijven en games beoordelen. Een forum is volgens Rademakers bewust weggelaten omdat daar bij de doelgroep weinig behoefte aan is. Rademakers wijst er overigens op dat het betrekken van “burgerjournalisten” bij de redactionele inhoud niet nieuw is, of voorbehouden aan internet. Denk maar aan de column van Johan Cruyff in de papieren krant.
Hoe het ook zij, amateurjournalisten die vanuit ervaring en kennis over een onderwerp kunnen spreken, hebben een stem die niet altijd in de krant wordt gehoord. De Telegraaf heeft nu de stap gezet om amateurs, of burgerjournalisten zo je wilt, direct een stem te geven. Is dit een trend die zich op andere gebieden en op de websites van andere kranten gaat voortzetten?
Gaat Marco van Basten straks bij De Telegraaf bloggen over het WK voetbal? Leefbaar Rotterdam voorman Marco Pastors in het AD over zijn leven als ex-wethouder? Gaat IDFA-directeur Ally Derks voor Het Parool verslag doen over haar documentairefestival?
Of misschien nog veel interessanter: een blog van gewone Nederlanders die zijdelings vanuit hun werk met nieuwsgebeurtenissen te maken krijgen. Ik zou bijvoorbeeld graag een blog lezen van een kennis of vriend van Louis Sévèke over de sfeer in Nijmegen sinds de moord op de aktivist.

Nog geen reactie — begin de discussie!