1. Journalisten zijn dol op Google.
2. De zoekmachine vindt snel actuele informatie op het web.
3. Google is met 8.168.684.336 webpagina’s compleet.
4. Concurrentie heeft Google niet.

Drie van de vier bovenstaande opmerkingen zijn onjuist. Wáár is dat journalisten graag en vaak gebruik maken van Google. De andere beweringen stoelen op hardnekkige misverstanden. Hoe zit dat?

1. Google is actueel

Google bezoekt wereldwijd alleen de grootste websites 1x per dag. In Nederland gaat het om bijvoorbeeld www.startpagina.nl, krantensites en andere bronnen waarnaar veel wordt verwezen op het web. Google ziet honderden miljoenen websites niet dagelijks. Ze worden gemiddeld maar één keer per maand ververst. Het duurt dus weken voordat de nieuwe informatie tevoorschijn komt in Google. Ga voor Engels nieuws liever naar www.topix.net of veel beter: verdiep je in RSS.

2. Google is compleet

Met ruim 8 miljard bronnen oogt Google volledig. Toch ziet de zoekmachine maar een fractie van alle informatie op het web. De laatste schatting is dat Google niet meer dan 9% van internet ziet. Allerlei bronnen blijven verborgen. Neem nou huizensite Funda. De database van deze site bevat bijna 100.000 koopwoningen. Google ziet van Funda maar 574 webpagina’s (stand: augustus 2005). Alle koophuizen worden over het hoofd gezien. Dat komt omdat een mens weet welke postcode hij moet intikken om koopwoningen op het scherm te krijgen. Google is een machine en verslikt zich in het invulscherm. Gevolg: de database wordt niet door Google opgenomen in de antwoordenlijstjes.

3. Google is de beste

Ga eens naar http://www.voelspriet2.nl/shortlink?60. Vergelijk nu eens de zoekresultaten van Google met die van MSN en Yahoo. De top tien van de drie antwoordenlijstjes verschillen tegenwoordig enorm. Volgens sommige onderzoeken is de overeenkomst tussen de grote drie zoekmachines nog maar 1% – langs de weg van het experiment kom ik op ongeveer 15%. Yahoo telt ruim 20 miljard webpagina’s. MSN ongeveer 8 miljard.

Zoek daarom ook eens buiten Google. Want één bron is geen bron.

Al 3 reacties — discussieer mee!