Een van de leukste sprekers op de conferentie Les Blogs was Ben Hammersley. Hammersley werkt aan een boek met de titel Octet: The Eight Big Ideas You Need to Understand in the 21st Century. In Parijs liepen we elkaar net mis, maar afgelopen week spraken we elkaar via Skype over drie van zijn Big Ideas en de invloed ervan op de ontwikkeling van de journalistiek.

Luister (ca. 25 min) Eerdere podcasts Abonneer

 

 • Idee 1: Mass-Amateurisation
 • Iedereen kan tegenwoordig zo een weblog beginnen. Een fototentoonstelling organiseren op Flickr. Of zelfs een heel radiostation opzetten. Hammersley onderscheidt twee visies op deze ontwikkeling: De Europese School en de Californische School. Deze laatste beweert dat de opmars van de amateurmedia het einde van de traditionele media inluidt. De toekomst is aan de burgerjournalistiek.

  But they are wrong! Journalism is hard and requires a lot of skills. Most people don’t have them, and those who do would like to get paid for them.

 • Idee 2:Viral Behaviour
 • In een internetkrant is er geen voorpagina en pagina 9. alle artikelen zijn min of meer gelijkwaardig. Webloggers pikken die artikelen eruit die zij het interessantst vinden, en wijzen hun lezers daarop.

  The good stuff will automatically rise to the top

  Met grote gevolgen: befaamde politiek commentatoren uit de papieren krant blijken op internet nauwelijks opgepikt te worden, terwijl sommige schrijvers met een veel bescheidener rubriek onder de internetlezers veel gelezen worden.

 • Idee 3: True Names
 • Op internet weet je nooit zeker wie er achter een bericht schuilgaat. Daar zullen we helaas mee moeten leren leven, zegt Hammersley. Maar hoe moeten nieuwsorganisaties hiermee omgaan?

  My day job is building these [conversation and comment systems]. But I am very weary of it. It can be exciting. If you can get good correspondents it is fantastic. But the vast majority of letters to a newspaper is written by mad people, and shouldn’t be published. Giving them the opportunity to comment on stories is a risky thing to do.

  Al 10 reacties — discussieer mee!