De afgelopen dagen oogstte de ombudsman van de Volkskrant, Thom Meens, kritiek op de wijze waarop hij wil omgaan met posts op het Volkskrantblog die de fatsoensnormen in zijn ogen overschrijden. Vandaag ontvingen wij zijn reactie.

Even los van het feit dat Henk Blanken mijn column niet helemaal juist citeert (ik wil juist niet dat alleen abonnees toegang hebben tot het weblog, maar bepleit wel volledige openheid) een reactie.

Het Volkskrantblog is een groot succes en vaak ook erg lezenswaardig. Maar wat mij verbaast is dat er nauwelijks enige controle is op wat er op komt. Ja, je kunt de redactie waarschuwen bij ongein, maar een garantie is dat niet.

Kijk naar de rotzooi die afgelopen weken op mijn blog is geplaatst: soms dermate stuitend dat je je afvraagt wat iemand bezielt. Ik laat het allemaal staan, want wil niet censureren, maar het is natuurlijk van de gekke.

Mijn stelling is dat de redactie verantwoordelijk is voor alles wat op dat weblog verschijnt, enkel en alleen al omdat je er alleen op kunt komen via de Volkskrant.

Natuurlijk is dichtgooien van het blog geen oplossing, dat wil ik ook niet, ik bepleit enkel spelregels, omgangsvormen en fatsoensnormen. Dat zijn lezers van de Volkskrant gewend en dat verwachten lezers ook van een weblog dat onder de vlag van de Volkskrant wordt bijgehouden.

En om ook maar gelijk de chef internet te antwoorden (zie diens reactie onder bijdrage H. Blanken). De onafhankelijke ombudsman mag zijn mening geven over alles wat de redactie van de Volkskrant doet: exploiteren van een weblog hoort daar ook bij. Het is daarna aan het gezonde verstand van de (hoofd)redactie van de krant om met de suggesties van de ombudsman aan de slag te gaan. Of niet natuurlijk, maar ook dat is een journalistieke keuze, die ik dan weer kan beoordelen.

Waarom kan dat wel ten aanzien van de redactie, maar is er niemand die dat kan doen ten aanzien van het weblog?

Al 21 reacties — discussieer mee!