Twee maanden na de start van De Nieuwe Reporter is het misschien eens aardig om de balans op te maken. Volgens de statistiek plugin van onze weblog trokken wij in januari 20 592 bezoekers die 84 474 pagina’s bekeken. Onze RSS-feed werd 10 894 keer opgevraagd. Het aantal bezoekers lijkt overigens nog te stijgen, inmiddels zitten we op ruim 1000 bezoekers per dag.

Het toegenomen bezoek leidt ook tot langere discussies op DNR. Daar zijn we uiteraard blij mee en in het algemeen worden die discussies op niveau gevoerd. Aan de andere kant hebben we de afgelopen maand ook voor het eerst twee comments moeten verwijderen. Het ene comment was een volkomen off topic post, het andere bestond vooral uit een persoonlijke aanval.

Zo speelt ook voor de site van DNR zelf de discussie die we hier al een paar weken voeren: hoe ga je op een weblog als dit om met commentaren van lezers? Ons idee is dat wij als redacteuren min of meer de rol hebben van gespreksleiders op een discussie-avond. Het staat iedereen vrij het woord te nemen, maar als sprekers beledigende teksten uiten, eindeloos dezelfde argumenten herhalen of discussies starten die niets met het oorspronkelijke onderwerp te maken hebben, dan zal de gespreksleider ingrijpen. Vandaar dat wij ook deze nieuwe gebruiksvoorwaarden willen introduceren:

Reacties op posts zijn welkom. Wees echter beleefd, en ‘to the point’. De redactie houdt zich het recht voor om commentaren te verwijderen. Zo zullen off-topic posts, persoonlijke aanvallen, of beledigende teksten worden verwijderd. Auteurs van deze teksten krijgen een waarschuwing. Na een tweede overtreding volgt een (IP)-ban van drie maanden.

Wij hebben ons bij het opstellen van deze voorwaarden laten inspireren door de discussie die hierover wordt gevoerd op het crossmediaforum weblog . Enkele citaten:

Het principe is daar simpel: het forum is géén democratie. Er gelden regels en daar heb je jezelf aan te houden. Doe je dat niet krijg je maximaal drie keer een waarschuwing en daarna een IP-ban. berichten die niet voldoen aan de regels worden verwijderd en discussies die verkeerd (dreigen) te lopen worden op slot gezet.
Dat klinkt hard en cru allemaal, maar het is de enige manier om zo’n grote digitale gemeenschap in goede banen te blijven leiden. Net als in het analoge leven moeten de minder-goed-bedoelende-bezoekers de wacht worden aangezegd anders wordt het een anarchistisch gebeuren waarbij het doel volledig op de achtergrond raakt.
Ger Nijkamp over de Apple-user site waar hij bij betrokken is.

Bij Betanews hebben ze ook hiermee te maken. Daar staat standaard de tekst: “BetaNews reserves the right to remove any comment at any time for any reason. Please keep your responses appropriate and on topic. Foul language and personal attacks will not be tolerated.” Dat zou genoeg moeten zijn.
Theo Meereboer over Betanews

Blocken helaas noodzakelijk op blogs en fora om een site ‘schoon’ te houden maar dat geldt alleen voor personen die compleet niet relevante berichten posten. Dit geeft voor sommigen misschien een big brother / censuur gevoel maar zie het als een harde verwijzing naar een andere blog / pagina waar hun topic meer tot zijn recht komt.
Michel van Velde over Fileflirt

Al 16 reacties — discussieer mee!