Het kan je niet ontgaan zijn dat er gemeenteraadsverkiezingen aankomen. Een mooie mogelijkheid om de relatie tussen media, politici en burgers en de rol van internet daarin eens te bestuderen. De komende weken zal ik in een serie artikelen een aantal aspecten uit deze relatie bespreken. Casestudy is de gemeente ’s-Hertogenbosch, waar ik pas sinds een paar maanden woon. In deze aflevering daarom de zoektocht naar Bossche politieke partijen en de manier waarop ze online en offline in het nieuws komen.

Op zoek naar de partijen
Aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Bosch doen elf partijen mee. Naast de landelijke partijen CDA, VVD, PvdA, GroenLinks, SP en D66 zijn dat Rosmalens Belang (de grootste partij in de hele gemeente ‘s-Hertogenbosch!), Leefbaar ’s-Hertogenbosch en Rosmalen, Bosch Belang, Stadspartij Knillis en Progressief Den Bosch. Alle partijen komen na een zoekopdracht met Google makkelijk bovendrijven. Van de landelijke partijen maken de PvdA en de SP gebruik van een CMS van de landelijke website. Alle andere partijen hebben hun eigen website laten ontwerpen of zelf in elkaar geknutseld. GroenLinks heeft naast haar normale site zelfs een speciale verkiezingssite gelanceerd.
Daar waar je vroeger, in de tijd voor internet, nog moeite moest doen om een verkiezingsprogramma te pakken te krijgen, is dat tegenwoordig een stuk eenvoudiger. De verkiezingsprogramma’s van de partijen zijn makkelijk te vinden op de sites. D66 spant de kroon door zelfs een ingesproken versie aan te bieden voor blinden en slechtzienden.

Nieuws
Tot zover geen problemen dus. Het wordt echter een stuk lastiger als ik op zoek ga naar nieuws over de werkzaamheden van de politici en over hun standpunten over actuele gebeurtenissen. Nu blijkt dat lang niet alle partijen deze informatie op hun website zetten. Van de elf partijen die meedoen aan de verkiezingen, zeggen er negen actueel nieuws op hun site aan te bieden. Van zeven partijen is het laatste nieuws dat online staat ouder dan een week. Slechts de twee sites van D66 en Progressief Den Bosch zijn gevuld met actueel nieuws.
Wanneer we dat nu vergelijken met het aanbod van nieuwsmedia, dan zien we enorme verschillen. De regionale krant het Brabants Dagblad schrijft elke dag (behalve op zondag) minimaal twee pagina’s met nieuws uit Den Bosch, waarbij nu een groot gedeelte ingaat op de komende verkiezingen. Daarnaast is er de nieuwsdienst van de lokale radiozender Boschtion die berichten ook op haar internetsite plaatst. Een opvallend detail is dat de schrijver van de lokale nieuwssite Bastion Oranje, Paul Kagie ook lijsttrekker is van Leefbaar ’s-Hertogenbosch en Rosmalen. De nieuwssite wordt regelmatig, zelfs enkele keren per dag bijgewerkt, maar op de site van de lokale Leefbaren dateert het laatste nieuws uit januari.
Vandaag berichtten het Brabants Dagblad en Bastion Oranje dat de lijsttrekker van de VVD tijdens de intocht van de prins het vaandel van de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch mag dragen. De website van de VVD ’s-Hertogenbosch zwijgt echter in alle talen.

Weblogs
We kunnen de ontbrekende actualiteit iets nuanceren als we ook een aantal weblogs van (aankomende) politici in onze analyse meenemen. Daarvan heb ik er vijf kunnen vinden. GroenLinks heeft twee bloggende politici, de PvdA en de SP allebei een. Het CDA laat elke week afwisselend iemand anders schrijven. In tegenstelling tot de nieuwssectie van de lokale sites, worden deze weblogs een stuk beter bijgehouden. Misschien voelen de politici zich meer verantwoordelijk voor hun eigen weblog en beheren ze die daarom beter.
De weblogs bieden een interessante kijk in de ‘keuken’ van de gemeenteraadspolitiek. Een van de weblogs is van GroenLinks-wethouder Bart Eigeman. Hij plaatst met zijn ‘Bartcam’ regelmatig foto’s van zijn werkzaamheden en legt in een paar regels waar de foto precies over gaat. Peter van Doremalen is de andere GroenLinkser, hij schrijft meer over actuele gebeurtenissen en debatten in de Bossche gemeenteraad. Zijn stukjes bieden een uitstekende kans om je meer te verdiepen in het gedachtegoed van GroenLinks en de inzet van de partij in vergaderingen van de raad.
Hermie van Ommeren (PvdA) schrijft op haar weblog juist meer over de campagneactiviteiten die de partij de afgelopen tijd heeft opgezet, al is haar laatste bijdrage toch alweer van een week geleden en het lijkt me sterk dat de PvdA tijdens deze weken geen campagne meer voert. Het weblog van het CDA (werkt alleen in IE) heeft meer weg van een dagboek, Huib van Olden schrijft in zijn week dat hij zijn dochters een workshop worstenbroodjes bakken heeft gegeven. Ook leuk, maar misschien dat iets meer politieke informatie niet overbodig zou zijn.
Tenslotte is er in Den Bosch ook nog een heus stadsblog, Janus Kiep. Het weblog schrijft op een luchtige manier over de gebeurtenissen in de stad, het houdt volgens eigen zeggen ”het oogje op het Bossche dorp”. Logischerwijs komen daar ook regelmatig politieke onderwerpen voorbij.

Wanneer we nu samenvattend kijken naar de manier waarop de politiek in Den Bosch het internet gebruikt, dan kunnen we concluderen dat we voor actueel nieuws en de partijstandpunten daarin veel beter terecht kunnen bij de nieuwsmedia als krant, radio en nieuwssite. De politieke partijen leggen blijkbaar geen prioriteit bij het up-to-date houden van hun internetpagina’s. Vanuit dat licht bezien zou je beter geen nieuws kunnen plaatsen, zoals twee lokale partijen doen. Dan loop je ook geen risico om verouderd nieuws op je site te hebben staan.

Op het gebied van weblogs gaat het echter een stuk beter. De vier bloggende raadsleden houden regelmatig hun weblog bij en bieden interessante achtergrondinformatie bij hun werk. Dat is iets dat je niet zo snel in de krant of in andere nieuwsbronnen terugvindt, maar wat wel een persoonlijk inkijk geeft in het werk van een politicus, al dan niet in campagnetijd. Enkele weblogs mogen echter wel een meer politieke inhoud hebben. Een weblog is immers een uitstekende tool om op persoonlijke titel in te gaan op actuele politieke onderwerpen. Ik hoop dat daar de komende anderhalf week nog verandering in komt. Volgende keer ga ik verder in op de interactie die er kan zijn tussen politici, burgers en media door middel van de websites en weblogs van de politieke partijen en politici. Kunnen we bijvoorbeeld spreken over een heuse Bossche Blogosfeer?

Al 4 reacties — discussieer mee!