Datum: februari 2006

Titel: Burgerjournalistiek in Nederland

Abstract: Voor voorbeelden van burgerjournalistiek – ook wel citizen journalism of we media – wordt vaak gekeken naar Amerika of Zuid-Korea. Maar ook in Raalte, Goor of in een Haarlemse volkswijk worden amateur-journalisten ingezet om het lokale nieuws te verslaan. Hoe ziet de dagelijkse praktijk van burgerjournalistiek eruit? Voor welke dilemma’s komen redacteur

en te staan en wat verwachten zij van hun lezers? DNR onderzocht vijf initiatieven. Twee daarvan zijn opgezet door regionale kranten, een door

een lokale politicus. De overige twee zijn grass-roots initiatieven. Enkele conclusies: het kostte de regionale kranten veel moeite om de lezers daadwerkelijk aan het schrijven te krijgen. Burgerjournalisten stelden bovendien hulp van professionele journalisten op prijs bij het leveren van bijdrages.

zp8497586rq
Lees 13 reacties