Uitzending Gemist, de ‘online videotheek’ van de Publieke Omroep, heeft een nieuw jasje gekregen. Met meer functionaliteit, een duidelijkere interface en veel veranderingen onder de motorkap zetten de publieken in op kostenbesparingen en een groter bereik.

Op het eerste gezicht is er niet gek veel veranderd aan de site. Belangrijke verbetering is de zoekfunctie, die onontbeerlijk is voor een webarchief met 400 duizend bestanden. Nieuw zijn ook de rubriek ‘Moet je zien’ en ‘Morgen op uitzending gemist’ (!) en de mogelijkheid om te stemmen op uitzendingen, met bijbehorende top 50. Andere opties, zoals het toekennen van tags, het schrijven van reviews of het doorsturen van fragmenten, worden wellicht nog toegevoegd, evenals de mogelijkheid om je eigen programmering samen te stellen (waarschijnlijk al binnen twee weken).

De grootste veranderingen zitten echter onder de motorkap. Het toevoegen van de zoekfunctie was bijvoorbeeld alleen mogelijk door de programmagegevens van alle omroepen in een centrale database op te slaan. De grotere uniformiteit van het archiefmateriaal maakt het bovendien makkelijker om streams te verspreiden op verschillende platforms: digitale televisie, mobiele tv en externe internetsites.

Uitzending Gemist speelt met de vernieuwingen in op de toenemende samensmelting van televisie en internet. Het portal wordt geschikt gemaakt voor Windows Media Center en is al te zien op het nog in ontwikkelingsstadium verkerende KPN Mine. Bang om straks te verdrinken in een overweldigend internetaanbod is de Publieke Omroep niet. Volgens internetcoördinator Michel Mol hebben de omroepen door vroeg te investeren -de eerste streams stonden al tien jaar geleden online- een voorsprong op commerciële aanbieders. Bovendien heeft de Publieke Omroep al veel rechten in huis, in tegenstelling tot de commerciële omroepen.

Toenemende kosten bandbreedte
De populariteit van de Uitzendinggemist.nl nam de afgelopen twee jaar flink toe. Begin 2004 serveerde de site 250 duizend streams, eind 2005 lag dat aantal al op 4 miljoen. Afgelopen zondag bereikte de site een piek van 4.000 gelijktijdige streams, grotendeels veroorzaakt door Boer zoekt vrouw en de aflevering van Zembla met Hirsi Ali.

Die toename vraagt natuurlijk om meer opslag en bandbreedte. De opslagcapaciteit van de omroepservers bedraagt nu 22,8 Terrabyte en groeit jaarlijks met 8 Tb. De beschikbare bandbreedte neemt dit jaar toe van 4 Gb/s naar 22 Gb/s. Om de kosten voor opslag te drukken biedt Uitzending Gemist nieuwe streams vanaf september alleen nog aan in Windows Media Player-formaat. Nu worden de streams nog in Realplayer-formaat. Volgens projectleider William Valkenburg maken nog maar twintig procent van de bezoekers gebruik van de Real-streams.

Om bandbreedte te besparen gaat Uitzending Gemist dit jaar een deel van haar populairste streams bij internetproviders parkeren. Ook lopen er twee onderzoeken naar toepassing van peer-to-peertechnologie voor goedkopere verspreiding. Een van die projecten, een samenwerkingsverband met Tribler, is mogelijk dit najaar al klaar voor lancering. De software-ontwikkelaars werken aan een interface voor p2p-uitwisseling, die aansluit bij de site en meer interactieve mogelijkheden biedt.

Nog geen reactie — begin de discussie!