Een oproep van Trouw-journalist Joost van Velzen om voorbeelden van Nederlandse burgerjournalistiek op internet te mailen, heeft weinig reacties opgeleverd. Hij ontving welgeteld zeven e-mails van lezers. Die wezen hem onder meer op een schaakblog en het ‘lyrisch-satirisch weblog het Raarlems Dagklad’.
Het is een magere score die Van Velzens vermoeden bevestigt dat de burgerjournalistiek op internet niet zo veel voorstelt. Eind mei schreef hij dat journalistiek gedegen weblogs ‘bijna niet’ bestaan. “Tenminste, als je onder ‘journalistiek gedegen’ verstaat dat je erop kunt vertrouwen. Dat je er een keertje nieuws vandaan haalt dat níet van traditionele media is overgenomen. Zelf nieuws maken, de zaak natrekken, hoor en wederhoor toepassen. Die dingen.”
Ook bekritiseerde de Trouw-redacteur de weblog-activiteiten van de overburen aan de Wibautstraat. “Via de website van [de Volkskrant] kan Jan en alleman een weblog aanmaken. Dat zijn er inmiddels duizenden, en dat is op zich hartstikke leuk. Je kunt er echter vooral goed zien waar het overgrote deel van de weblogs uit bestaat: niemendalletjes uit de huiselijke omgeving.”
“Het is niet toevallig dat die enkele weblog waar wél doorheen te komen is, vaak door journalisten gemaakt is”, constateert Van Velzen. Daar lijkt hij een punt te hebben. De Nederlandse weblogs die opvallen met scoops en goed geschreven verhalen, worden inderdaad opmerkelijk vaak (gedeeltelijk) volgeschreven door journalisten. De enige uitzondering die me direct te binnen schiet, is MarketingFacts. Er schrijven weliswaar tientallen mensen voor dit marketing-blog (waaronder ongetwijfeld ook wel één of meer journalisten), maar de drijvende kracht, Marco Derksen, heeft voor zover ik weet geen journalistieke ervaring.
Alle reden voor een nieuwe oproep: breng ons op de hoogte van de journalistiek gedegen weblogs in Nederland waarbij geen journalisten zijn betrokken. Reacties kunt u hieronder achterlaten.
Hamvraag is: wat zijn journalisten? Volgens mij is iedereen die actief feiten natrekt en dat evenwichtig opschrijft/doorvertelt al journalist.
Maar ik heb er een paar voor je:
– http://www.lombox.net
– http://nl.wikinews.org
– http://www.indymedia.nl
– http://www.theatercentraal.nl/
Ik kan je ook nog een hele lijst heel aardige fanzines toesturen, zoals madonna.nl of krajicekfanpage.nl.
En wat dacht je van al die actiesites zoals http://www.weesptegena6-a9.nl/? Burgerjournalistiek?
Prima om te kijken welke weblogs traditionele journalistieke kenmerken hebben, maar het lijkt me handiger als dat cynische toontje daarbij kan worden vermeden. Geen kwaad woord over het principe van hoor & wederhoor, maar de commentfunctie van weblogs en de mogelijkheid zelf een bogje uit de grond te tillen lijken me ook puike mechanismen die ervoor kunnen zorgen dat alle relevante actoren hun stem kunnen laten horen bij een bepaald onderwerp. Oftewel, staar je niet blind op traditionele journalistieke principes en stel ze niet automatisch gelijk aan ‘kwaliteit’. Natuurlijk vind je, al surfend langs de Volkskrantblogs, veel niemendalletjes uit de huiselijke omgeving. Die zijn echter bijzonder interessant als dat jouw huiselijke omgeving is.
Er zijn voldoende voorbeelden van redacties van toonaangevende dagbladen die private blogs al bron hanteren, en niet andersom.
CF of CreativeFacts is er daar -aantoonbaar- één van, maar er zijn er vele.
“Een oproep van Trouw-journalist Joost van Velzen om voorbeelden van Nederlandse burgerjournalistiek op internet te mailen, heeft weinig reacties opgeleverd. Hij ontving welgeteld zeven e-mails van lezers. Het is een magere score die Van Velzens vermoeden bevestigt dat de burgerjournalistiek op internet niet zo veel voorstelt.”
Die is komisch. Ik krijg geen mail op een oproep, dus het stelt niet veel voor 😉 De conclusie kan even makkelijk zijn dat Trouw niks voorstelt. Immers, maar zeven mensen vinden de krant belangrijk genoeg om te mailen.
De constatering dat er niet heel erg veel journalistiek interessante weblogs in Nederland zijn, zegt veel over de journalistiek, over weblogs en over de waarnemer. De journalistiek redeneert hier vanuit zichzelf, en dat zouden we eens moeten afleren; beter is het de vraag te stellen hoe mensen zich zonder ons over de wereld informeren. Over weblogs: het is net zo dwaas weblogs te waarderen op basis van wat verreweg de meeste weblogs zijn en doen, als het dwaas is te beweren dat Gerrit Kouwenaar niet kan schrijven gegeven het feit dat de meeste zondagsdichters braggel produceren. Tenslotte de waarnemer: vanuit de journalistiek redeneren is arrogant, vanuit Trouw redeneren is, nou ja, niet zo slim.
Ik bekijk bijna dagelijks de weblog van Ramon Stoppelenburg, de was wereldreiziger die uiteindelijk bij BNN terecht was gekomen en een heerlijk boek geschreven heeft. Nooit echt journalistiek afgestudeerd, maar altijd een heerlijk weblog!
Ramon Stoppelenburgs Stoplog vind je dan vervolgens op http://www.ramonstoppelenburg.com
Dat er niet veel reacties op het artikel zijn verbaast me nauwelijks. Dat Trouw het onderwerp zo weinig serieus neemt en daarbij ook nog reacties uit het verband rukt, is ronduit amateurwerk. En dat zegt iemand die helemaal niets van doen heeft met journalistiek.
http://zbdigitaal.blogspot.com/2006/06/de-verdieping-van-trouw-over.html
Edwin
De voorbeelden die Van Velzen kreeg toegemaild zijn kleinschalig, voor de meeste mensen niet bijster interessant, maar wel geldig. Hij wilde wellicht grotere, betere, invloedrijkere sites zien. Maar dat die er nauwelijks zijn, komt mede doordat mensen als Van Velzen (echte journalisten) geen initiatieven nemen. Eerst de boot afhouden, en dan schimpen dat het allemaal niks voorstelt. Laat de Van Velzens van Nederlands eens meedoen met de discussie die Jay Rosen van PressThink is gestart. Die stelt namelijk wel de juiste vragen: hoe kan burgerjournalistiek een serieus alternatief voor de ‘gevestigde’ journalistiek worden? Hoe kunnen we gebruik maken van het feit dat bezoekers samen meer weten dan een journalist? Wat is de optimale verhouding tussen professionele en amateur-journalisten?
Al sinds 2000 of nog langer geleden houdt Kleintje Muurkrant op http://www.stelling.nl een zeer interessante weblog bij waar menig journalist nog een puntje aan kan zuigen.