Een oproep van Trouw-journalist Joost van Velzen om voorbeelden van Nederlandse burgerjournalistiek op internet te mailen, heeft weinig reacties opgeleverd. Hij ontving welgeteld zeven e-mails van lezers. Die wezen hem onder meer op een schaakblog en het ‘lyrisch-satirisch weblog het Raarlems Dagklad’.

Het is een magere score die Van Velzens vermoeden bevestigt dat de burgerjournalistiek op internet niet zo veel voorstelt. Eind mei schreef hij dat journalistiek gedegen weblogs ‘bijna niet’ bestaan. “Tenminste, als je onder ‘journalistiek gedegen’ verstaat dat je erop kunt vertrouwen. Dat je er een keertje nieuws vandaan haalt dat níet van traditionele media is overgenomen. Zelf nieuws maken, de zaak natrekken, hoor en wederhoor toepassen. Die dingen.”

Ook bekritiseerde de Trouw-redacteur de weblog-activiteiten van de overburen aan de Wibautstraat. “Via de website van [de Volkskrant] kan Jan en alleman een weblog aanmaken. Dat zijn er inmiddels duizenden, en dat is op zich hartstikke leuk. Je kunt er echter vooral goed zien waar het overgrote deel van de weblogs uit bestaat: niemendalletjes uit de huiselijke omgeving.”

“Het is niet toevallig dat die enkele weblog waar wél doorheen te komen is, vaak door journalisten gemaakt is”, constateert Van Velzen. Daar lijkt hij een punt te hebben. De Nederlandse weblogs die opvallen met scoops en goed geschreven verhalen, worden inderdaad opmerkelijk vaak (gedeeltelijk) volgeschreven door journalisten. De enige uitzondering die me direct te binnen schiet, is MarketingFacts. Er schrijven weliswaar tientallen mensen voor dit marketing-blog (waaronder ongetwijfeld ook wel één of meer journalisten), maar de drijvende kracht, Marco Derksen, heeft voor zover ik weet geen journalistieke ervaring.

Alle reden voor een nieuwe oproep: breng ons op de hoogte van de journalistiek gedegen weblogs in Nederland waarbij geen journalisten zijn betrokken. Reacties kunt u hieronder achterlaten.

Maarten Reijnders

Al 11 reacties — discussieer mee!