Mag je liegen in een column? En zo ja, hoever mag een columnist daar dan in gaan? Het zijn vragen die weer actueel zijn door een column die Max van Weezel een maand geleden voor Vrij Nederland schreef.

“Dit weekend had ik een feestje waar ook veel Turken en Irakezen waren”, aldus Van Weezel. “Zelfs daar werd een glas ouzo geheven op Rita Verdonk. Die had Ayaan Hirsi Ali, die de profeet had belasterd, toch maar even over de grens gezet! Het is een merkwaardig monsterverbond dat Verdonk steunt.”

Merkwaardig inderdaad. Zeker omdat op het feestje waar Van Weezel was geen Turken waren en maar één Irakees (de Koerdische vriend van journaliste en organisator van het feest Heidi Zandbergen).

Dat laatste weten we dankzij een ingezonden brief die oud-VN-redacteur Elma Verhey aan De Journalist heeft gestuurd. Zij was ook op het feest en schrijft over de aanwezige Koerd: “Hij heeft niets met religie en beslist geen glas ouzo geheven op Verdonk.”

Verhey stuurde haar brief trouwens ook naar VN, maar die drukte ‘m niet af. “Mij is niet meegedeeld waarom, maar uit de wandelgangen heb ik begrepen dat men vindt dat het hier de vrijheid van de columnist betreft”, schrijft de ex-VN-redacteur, thans hoofdredacteur van Tribune (het maandblad van de SP).

Zij vindt de column van Van Weezel te ver gaan. Terecht. Natuurlijk, voor columns gelden andere regels dan voor journalistieke stukken. Overdrijven mag. Net zoals de columnist af en toe iets uit zijn duim mag zuigen. Weinig mensen zullen de zaterdagse NRC-column van Youp van ’t Hek beschouwen als een nauwgezette beschrijving van de werkelijkheid. Het is over het algemeen duidelijk wanneer Van ’t Hek de werkelijkheid beschrijft en wanneer hij iets verzint. Idem dito bij bijvoorbeeld Nico Dijkshoorn.

Bij de columns van Van Weezel ligt dat anders. Dat zijn politieke columns, die meer gemeen hebben met bijvoorbeeld een hoofdredactioneel commentaar dan met een column van Van ’t Hek. Met de mening of analyse van Van Weezel kun je het eens zijn of niet. Maar de feiten waarop hij zijn betoog baseert, moeten wel kloppen.

Maarten Reijnders

Al 11 reacties — discussieer mee!