Het leek wel een echte picknick, dag 1 van Picnic ’06; gesprokkeld hout op de grond, tegels van echt gras, nepdieren en dierengeluiden die uit diverse luidsprekers kwamen. Picnic ’06 is de eerste Cross Media week die zich afspeelt in een aantal gebouwen van de Westergasfabriek, Amsterdam. Het is een creatief evenement met diverse grote namen als sprekers, van John de Mol (Endemol) tot Dr. Michael B. Johnson (Pixar).

Europarchive
Vroeg in de middag woonde ik het seminar ‘Avoiding the digital memory’ bij. Dit seminar stond in het teken van de officiële opening van het Europees Archief op Internet: Europarchive is gebaseerd op het Amerikaanse archive.org, een internetarchief dat al jarenlang een bron vormt van historisch materiaal, of het nu gaat om tekst, beeld of geluid. Ook biedt archive.org alle makers de mogelijkheid aan eigen werk te ‘uploaden’ naar hun webservers zodat dit levenslang bewaard kan blijven.

Julien Masanès van Europarchive deed de presentatie samen met Brewster Kahle, oprichter van archive.org. Er kwam een aantal interessante zaken naar voren. Zo gaat Europarchive in navolging van archive.org websites vastleggen, cachen, zodat er een historie van websites en hun veranderingen ontstaat. Julien vertelde dat er op dit moment zo’n 30.000 pagina’s per dag worden gelogd.

Europarchive wil een archief vormen voor al het in Europa geproduceerde werk, tekst, beeld en geluid. En aangezien we in Europa een iets ander auteursrecht hanteren dan bijvoorbeeld de Amerikanen (levensduur auteursrecht op muziek in Europa: 50 jaar), kan Europarchive werk aanbieden dat archive.org om juridische redenen niet kan. Voor Amerikanen die het Europarchive bezoeken gaat het beeld dan ‘even op zwart’; ze krijgen een melding dat ze geen toegang kunnen krijgen tot de bestanden. Brewster, zelf Amerikaan, kon er erg om lachen.

De hoeveelheid werken die Europarchive nu online heeft staan, is nog erg mager. En je kunt als gebruiker of auteur nog geen materiaal zelf ‘uploaden’. Ook zit er nog geen tekstmodule in, de eerste oplevering omvat audio, video, webarchieven en verder niets. In de toekomst zal dit gaan veranderen zo vertelde Julien mij later.

Linkrot
Een andere belangrijke website voor het archiveren van websites is hanzo:web. Bij Hanzo:web kan iedereen onder een eigen account websites gaan vastleggen, loggen. Dit kan erg handig zijn als je zeker wilt zijn dat de website waar je naar refereert/linkt altijd dezelfde inhoud moet blijven tonen.

Zo kwam de term ‘linkrot’ ter sprake. Linkrot is het letterlijk wegrotten van links. Links die uitkomen op foutmeldingpagina’s omdat de website is opgeheven of omdat de pagina’s zijn verdwenen. Maar wat te denken van pagina’s die van een nieuwe, totaal andere inhoud zijn voorzien (een journalistieke ramp)? De oplossing die Hanzo:web biedt is super: je kunt refereren/linken naar de gelogde versie van een website. Ook bieden ze een plugin voor het populaire weblogsysteem WordPress die ervoor zorgt dat elk artikel dat je schrijft, inclusief de links, ook een gearchiveerde versie krijgt.

Paneldiscussie
De paneldiscussie ‘Cities as digital communities’ bleek ook erg interessant. Joaquin Alvarado (Director of San Fransico State University’s Institute for Next Generation Internet), Chris Vein (Executive Director, Department of Telecommunications and Information Services, San Fransico), Esme Guzman Vos (Founder, Muniwireless.com), Eckart Wintzen (Founder, Ex’tent Green Venture Captital) en Erik Fackeldey (Project Manager – IT Sector Paris Development Agency) waren van de partij. De presentatie en moderatie was in handen van Sylvia Apull (Founder Berkeley Cybersalon).

Eckart maakte zich kwaad over het feit dat de overheid wel zorgt voor een goeie infrastructuur als het gaat om ons wegennet, of voorzieningen voor water en elektriciteit, maar zich geen zorgen maakt over de infrastructuur voor het aanbieden van internet aan burgers. Hij heeft hier een goed punt, want de overheid laat zo de uitvoering geheel over aan commerciële instellingen. Het hele panel was het erover eens dat internet toegankelijk moet zijn voor alle burgers. Beschikbaarheid van internet is even belangrijk als het feit dat er treinen moeten rijden en dat er water uit de kraan moet stromen.

Ik stelde een vraag aan het panel: ‘Is het niet belangrijk om een vrijer auteursrecht, zoals bijvoorbeeld Creative Commons, te hanteren, willen we echt op een vrije en open manier data tussen burgers kunnen uitwisselen?’ Er werd heftig ja geschud. Esme gaf aan dat het bestaande ‘Alle rechten voorbehouden’ waarschijnlijk op den duur veranderd zal moeten worden.

Ook gaf ze een aardige voorbeeld: het boek van 37signals ‘Getting Real‘, een boek dat in PDF-formaat te koop is voor 19 dollar en een enorm succes is. Nu kan iedereen heel eenvoudig een PDF met vrienden gaan delen, maar toch verkoopt het PDF-boek erg goed. Kortom: de consument wil best betalen voor iets wat goed en niet te duur is, of er nu copyright op van toepassing is of niet. En Eckart voegde daar toepasselijk aan toe dat auteursrecht eigenlijk alleen voordelen heeft voor grote bedrijven. Kortom: vrije distributie tussen burgers moet mogelijk gemaakt worden, wellicht met aanpassingen op het gebied van auteursrecht/copyright.

Tot slot kwam in het panel naar voren, met name dankzij Eckart, dat het huidige Internet nog heel erg op tekst gebaseerd is als communicatiemiddel, maar dat dit in de toekomst zeker zal gaan veranderen. ‘Voice over IP’, webcams en video zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in ons leven. En daar moeten we de digitale infrastructuur op afstemmen, kortom: de bandbreedte moet nog flink omhoog de komende jaren!

Job Cohen
Aan het begin van de avond werd de Picnic ’06 officeel door burgemeester Job Cohen geopend. Een verhaal over Amsterdam als belangrijke speler op het gebied van innovatie en creativiteit. Na zijn speech opende Brewster Kahle officieel het Europarchive.

Morgen is er weer een Picnic met later op de avond een barbecue en multimediaal gestuiter van niemand minder dan Peter Greenaway!

Al 3 reacties — discussieer mee!