Internet en de politiek Arie Boomsma en Nauko Leong zetten voor de ChristenUnie de campane ‘Stem Rou!’ op. Boomsma zet uiteen hoe hij de campagne heeft bedacht. “We lekten onze rap naar RTL Boulevard en vervolgens belden de radiostations. Daar ging ik al vanuit, dat ze dat zouden doen.”

De idee
“Ik beweeg me al aardig wat jaartjes in marketing, en vind het heel interessant om in de gaten te houden wat er in de markt gebeurt. Ik heb zes jaar in Amerika gewoond, en ben dan ook geïnteresseerd in hoe zij daar bezig zijn en welke media ze inzetten.

Ik heb contact opgenomen met de ChristenUnie, wetende dat zij moeite hadden met het bereiken van jongeren. Ik heb ons idee aangeboden en ze vonden het een goed plan. Daarna gingen we over budget bakkeleien.

De schaduwcampagne wordt wel door hun betaald. Het bedenken is gratis, maar er worden uren gemaakt door verschillende mensen en die moeten betaald worden. Er werken alleen jongeren mee, kleine bedrijfjes. Van de regisseur van de rap, tot het bouwen van de website, allemaal gedaan door jonge professionals.”

Opbouw van het project
“De eerste fase van het project was aandacht genereren. We lekten onze rap naar RTL Boulevard en vervolgens belden de radiostations. Daar ging ik al vanuit, dat ze dat zouden doen.

Daarna hebben we serieuzere berichten naar de serieuze pers gestuurd en dan is het een mooie verassing als je bij Pauw en Witteman mag uitleggen wat je aan het doen bent. Ook dat veroorzaakt weer een kettingreactie. Elk medium heeft een andere reactie en het is deze keer goed gelukt.

In het bouwen van de items hebben we ervoor gezorgd dat we heel eenduidig communiceerden: ga naar stem rou.nl. De filmpjes op youtube, print, de flyers, de rap, de e-cards, de e-mailbrief; Alles jaagt naar de website, dat is het mooie van crossmedia.

Vervolgens kwam op de site interactie wel. Dat is waar veel partijen de mist in gaan. IkbentrotsopNederland, van het CDA ziet er mooi uit, maar ze ‘tappen’ niet in de doelgroep. Ze slaan de plank net mis. Veel partijen denken er net niet genoeg over na. Ze willen teveel communiceren.

Kay van de Linde heeft dat ook. Hij draaide mee in de campagne van Al Gore, in 2000. Maar hier in Nederland maakt hij teveel gebruik van ‘oude stijl’ marketing. Je moet op de hoogte blijven van de nieuwste technieken. Hij is goed in wat hij doet, maar zeker niet compleet.”

De doelen
Arie Boomsma “Voor mij is het belangrijk dat we het ‘product’ ChristenUnie introduceren. Ik hoop ook dat mensen op die partij gaan stemmen om de standpunten, niet omdat ze de rap leuk vinden, of mij. Het gaat om de CU. Daarom hebben we ook de standpunten van de ChristenUnie overgenomen, dat is vrij droog allemaal, maar dáár gaat het om.

De free publicity sferen gebruikten wij als aanjager naar de website. We wilden daar zoveel mogelijk exposure genereren, want daar staat de informatie over de CU. Daarnaast is het doel: zoveel mogelijk mensen actief campagne laten voeren. Het uiteindelijke doel is natuurlijk zoveel mogelijk stemmen op de CU.

Onze doelgroep is iedereen tussen de 18 en 35 jaar. Tot 25 jaar is dat al een groep van anderhalf miljoen mensen. We merken uit reacties dat er voornamelijk mensen met een christelijke achtergrond naar stemrou.nl komen. Maar je merkt ook dat juist mensen die niet zoveel met de ChristenUnie hebben, toch denken ‘het is goed om zo’n partij te hebben’. We mikken op jongeren die ergens wel iets met geloof hebben, maar de CU is dan ook een heel duidelijk geprofileerde partij.”

‘Spread the word’
“Onze website is het duidelijkst, maar daarnaast zijn we ook bezig met andere manieren om de ChristenUnie onder aandacht te brengen van jongeren. Ik heb veel samenwerkingsverbanden, contacten met fora en (kerkelijke) organisaties. We versturen veel e-mails en hebben een printpack. Aan de officiële campagnevoerders hebben we gevraagd of ze flyers willen uitdelen aan jonge mensen, en Perspectief, de jongerenafdeling van de ChristenUnie heeft ook een pakket meegekregen. ‘Spread the word’, zou ik zeggen.

De Democraten in de VS gebruikten Meetup.org, een website waar gelijk gestemden samen een campagne kunnen opzetten. Elke marketingcampagne die zich met brand activation of crossmedia richt, probeert de consument bezig te houden. Het moet niet een-richting-communicatie zijn, maar een dialoog. In Amerika is het goed geregeld, maar soms gaat het teveel om de mooie buitenkant en vergeten ze de inhoud. Ze zijn sterk in het creëren van dingen. En in lekken, hahaha.

Ze zijn daar veel sneller bereid om gebruik te maken van populaire cultuur. De doelgroep wordt vastgesteld en daarna bekijken ze welke kanalen het best gebruikt kunnen worden om de doelgroep te bereiken. Hier lang was heel lang de tendens, daar (populaire cultuur) moet politiek zich niet aan wagen, want dat is commercieel. Dat is nu wel aan het veranderen.”

Invloed
“Ik denk en merk dat het invloed kan hebben. Voor veel mensen die niet veel van politiek weten, is de CU gelijk aan de SGP. Terwijl de CU niet een partij is die dingen wil verbieden. Wij zijn juist veel in de steden bezig, en met jongeren. Het is belangrijk dat dat onderscheid wordt gemaakt. Hetzelfde geldt voor de CU versus het CDA. Als je twijfelt en je ziet de ‘stem rou’ campagne, kan dat een reden zijn om voor de CU te kiezen. Zo van: ze laten zien waar ze voor staan en ze doen hun best om met mij te communiceren. Dat kan doorslaggevend zijn.

De campagne loopt tot 22 november. De 21e communiceren we nog naar de database. Daarna overhandigen we alle gegevens (inclusief alle e-mailadressen) aan de ChristenUnie.”

Dit interview is gebruikt voor het artikel ‘De politiek van mediaconvergentie (2): CU@destembus‘.

Al 3 reacties — discussieer mee!