Ik heb het deze week nog eens geturfd: bij SBS vullen ze inmiddels drie zenders (SBS-6, Net-5, Veronica) met vrijwel uitsluitend aangekochte, buitenlandse programma’s. Alleen op SBS-6 is nog iets origineels van Nederlandse makelij te vinden, vooral Hart van Nederland en Shownieuws, maar voor de rest is het armoe troef. Vooral Veronica is een drama. Heeft die omroep nog wel eigen programma’s? Ze hebben vooral Magazine, nog steeds het grootste programmablad van Nederland (oplage 930.000), maar inmiddels geheel in de SBS-stal getrokken. En dan hebben ze het matig beluisterde Radio Veronica (eigendom van Sky Radio) plus KinkFM. En televisie bij Veronica is vooral Amerikaanse trash.

Wat is er toch met de eens machtige omroep gebeurd?

We kunnen het nalezen op de Veronica-story, een aardige historische site die de vereniging Veronica april vorig jaar in de lucht bracht. Maar we kunnen ook veel lezen in de zojuist gepubliceerde memoires van de februari 2006 overleden oud-Veronica-voorzitter Joop van der Reijden. Wie belangstelling heeft voor de intriges, de ruzies, de ijdeltuiterij en de geldbelustheid in omroepland kan in dat boek volledig aan zijn trekken komen. Zo lezen we ook dat alle huidige ellende van Veronica begon met het verlaten van de Holland Media Groep (RTL en Veronica) in maart 2000. Uiteindelijk kostte dat besluit Van der Reijden zijn kop, want de bedoeling was vrijheid terug te krijgen, maar de consequentie was het verlies van een eigen radiostation en televisiezender. In een uiterste poging om toch nog iets te bereiken heeft het daarop volgende Veronica-bestuur na een uiterst kostbaar en dramatisch mislukt zelfstandig televisieavontuur vanuit de oude AVRO-studio de kroonjuwelen (het programmablad en een zeer renderend lithobedrijf) zo’n beetje verkwanseld aan SBS. En die geeft daar nu een televisiezender voor terug die weliswaar de naam Veronica draagt, maar weinig meer van doen heeft met waar Veronica eens voor stond: rebels, Nederlands, gedurfd, grensverleggend.

Waar is het echte Veronica dus gebleven? De vereniging is op papier een enorme club, maar heeft die behalve een beroemd logo nog omroepactiviteiten? Een eigen radioschool ja, maar voor de rest maakt SBS toch echt de dienst uit. De vereniging wordt ook nog eens geleid door Joris Hillebrand, een D66-politicus in spé. Dat laatste zegt al genoeg over de potentie van deze ongetwijfeld vriendelijke heer.

Nee, de echte Veronicasfeer zit meer in deze vele clubs die het oude Veronica-verleden levend proberen te houden, maar die dat vaak veel te zwelgend in oude roem doen. Het meest uitvoerige historische archief is bijvoorbeeld in handen van de Stichting Norderney, waarachter oud-technicus Adje Bouman zich verschuilt. Die heeft inmiddels ook een eigen radiostation Laser waar de diskjockeys – geheel in stijl met de Veronica-traditie – nog draaien wat ze zelf leuk vinden.

En dan zijn er vele, vele sites en clubs waar de romantische liefhebbers van de voormalige zeezenders zich verenigen. Kijk bv eens naar de livestream van Radio Veronica 192, ook een initiatief van Adje Bouman en zijn vrienden. Opinies en informatieuitwisseling is o.a. te vinden op Mediapages.

Maar het kan allemaal niet verbloemen dat de echte rtv-talenten al jaren niet meer bij Veronica willen zijn. Of het nu Bart de Graaff was (die uit frustratie het succesvolle BNN begon), of Erik de Zwart (die vanuit dezelfde drive Radio-538 begon) of de vele andere talenten die Veronica heeft voortgebracht (ik noem nog Adam Curry en Robert Jensen), allemaal zijn ze vertrokken om niet meer terug te keren. Wie nu dagelijks naar Veronica zou kijken (dat houdt geen zinnig mens vol!) ziet de verloedering van het scherm dampen. Amerikaanse trash-series en -films en een hoogst enkele keer iets ranzigs Nederlands (pokeren of domme blondjes; bij voorkeur alletwee tegelijk). Het is triest, maar blijkbaar onvermijdelijk in de barre wereld van de commerciële omroep.

Daarom ligt het antwoord op de vraag ‘waar is Veronica gebleven?’ voor de hand: in ieder geval niet bij Veronica zelf.

In een eerdere versie van dit artikel werd ten onrechte gemeld dat SBS de scepter zou zwaaien bij Radio Veronica en KinkFM.

Al 9 reacties — discussieer mee!