Moet Johannes van Dam over een tijdje zijn culinaire pen aan de wilgen hangen? En met hem alle restaurantrecensenten in Europa? Erg waarschijnlijk is het niet, maar onmogelijk evenmin. De Ierse krant The Irish News moet de eigenaar van restaurant ‘Goodfellas’ in Belfast 25.000 Britse pond betalen. Een jury bepaalde dat een negatieve recensie van de hand van recensente Caroline Workman ‘lasterlijk, beschadigend en kwetsend’ was.

Workman, gespecialiseerd in het schrijven over eten en voedsel, bezocht het restaurant in 2000 en oordeelde vernietigend. De bediening zou onattent zijn, de zaak te rokerig, de cola zonder prik en de chicken marsala te zoet om nog te kunnen eten.
Anders dan veel restaurants die een dergelijk lot overkomt, pikte pizzeria-eigenaar Ciaran Convery het oordeel niet en stapte – nadat de krant weigerde een excuus af te drukken – naar de rechter.
Een jury boog zich de afgelopen periode over de zaak en oordeelde uiteindelijk unaniem dat de krant te ver was gegaan in de kritiek. Niet omdat Workman onjuistheden zou hebben geschreven, wel omdat de recensie beschadigend was voor het restaurant.
De exacte overwegingen van de zeven personen tellende jury zijn onbekend. In ieder geval luidde het eensgezinde eindoordeel dat het artikel lasterlijke uitspraken bevatte. De krant heeft inmiddels bekendgemaakt – met steun van de Britse journalistenbond – in beroep te gaan tegen de uitspraak. Britse culinair recensenten vrezen immers niet langer hun mening te kunnen opschrijven als ze een slecht restaurant treffen.
Culinair journalist Jay Rayner verklaarde afgelopen zaterdag in The Guardian er niet op uit te zijn restaurants neer te sabelen. “Bad restaurants are like colds or car crashes – they’re inevitable but you do try to avoid them.’
Caroline Workman verklaarde in de rechtszaak dat haar kritiek op Goodfellas (het restaurant kreeg het cijfer 1 op een schaal van vijf) ‘honest’ was. Het restaurant vond echter dat er sprake was van een boosaardige aanval.
Als The Irish News het beroep ook verliest, bestaat de kans dat de zaak uiteindelijk voor het Europees Hof komt, waarmee alle Europese culinair journalisten bij de zaak betrokken raken.
En daarmee zijn ook de talloze internetsites die (negatieve) burgerrecensies publiceren, in het geding. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld rest.nl, vorkje.nl of knoopjelos.

Theo Dersjant

Theo Dersjant is een Nederlandse journalist en docent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek.
Profiel-pagina
Al 12 reacties — discussieer mee!