Al meteen bij de lancering – een kleine drie weken geleden – zorgde de nieuwe dienst Yahoo Pipes voor de nodige opwinding op internet. Internetters doken zo massaal op Yahoo Pipes dat de dienst de eerste dagen vrijwel onbereikbaar was. Maar liefst 1252 mensen stemden het nieuws dat Pipes online was naar de voorpagina van de sociale nieuwssite Digg. De Amerikaanse uitgever Tim O’Reilly (bedenker van de term Web 2.0) noemde de nieuwe dienst ‘een mijlpaal in de geschiedenis van internet’. En bij Technorati, de site die de wereldwijde blogosphere in de gaten houdt, kwam Yahoo Pipes in de toptien van zoekresultaten. Vanwaar al dit enthousiasme?

Dankzij Pipes kun je de RSS-feeds die je volgt, naar eigen smaak indelen of mixen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de trefwoorden uit de koppen op de voorpagina van The New York Times om te laten zetten in foto’s van Flickr. Toegegeven: je hebt er niks aan, maar het toont wel de mogelijkheden van de dienst.

Zo wordt het dankzij Pipes kinderlijk eenvoudig om uitgebreide zoekopdrachten uit te voeren, het nieuws over een bepaald onderwerp bij te houden en om de RSS-feeds van verschillende nieuwsbronnen te combineren tot één RSS-feed. Simpel gezegd: het wordt makkelijker om nieuws en informatie te filteren.

Screencast
De interface van Yahoo Pipes ziet er op het eerste gezicht nogal Spartaans uit, maar DNR-medewerker Jaap Stronks laat op zijn blog in een screencast zien hoe eenvoudig het is om de dienst te gebruiken. In een handomdraai maakt hij een overzicht van de artikelen, reacties en aanraders die op De Nieuwe Reporter verschijnen.

“Met Yahoo! Pipes is er een handige, eenvoudige interface waarin je met een beetje prutsen maar zonder uitgebreide technische kennis zelf aan de slag kunt”, schrijft Stronks. “Het is ook mogelijk om elkaars Pipes te bekijken en te kopiëren, zodat je gemakkelijk van elkaars werk kunt profiteren.”

Volgens Stronks is Yahoo Pipes nog niet volmaakt. Zo werkt het rangschikken op datum van berichten uit verschillende RSS-feeds nog niet goed. “Het zijn waarschijnlijk kinderziektes die er nog uitgesloopt moeten worden bij Yahoo Pipes”, zegt Stronks.

Voorlopig lijkt de dienst nog het speeltje van de relatief kleine digitale voorhoede die al met RSS bezig is, maar de technologie die Yahoo voor Pipes gebruikt is veelbelovend.

Maarten Reijnders

Al 3 reacties — discussieer mee!